Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Shakespeare and Company: το πιο διάσημο βιβλιοπωλείο του κόσμουBρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού, στο μπουλβάρ Saint Michel και είναι μάλλον το πιο μυθικό, αξιοπερίεργο και ζωντανό βιβλιοπωλείο του κόσμου.


biblio3_0
To Shakespeare and Company θυμίζει περισσότερο κατάστημα με κειμήλια: οι βιτρίνες του είναι γεμάτες με δερματόδετα βιβλία και μπαρόκ κάδρα με χρυσές λεπτομέρειες. Ατελείωτες σκάλες ανοίγονται μπροστά σου μόλις περάσεις το κατώφλι που φτάνουν ως το ταβάνι. Παντού παλιά πολύτιμα βιβλία, δαιδαλώδεις χώροι και ξύλινες επενδύσεις, κάνουν αυτό το βιβλιοπωλείο να έχει βγει από παραμύθι.

 biblio1

Είναι ένα βιβλιοπωλείο-βιβλιοθήκη μοναδικό στο είδος του, και ειδικεύεται στα αγγλόφωνα βιβλία. Το εκπληκτικότερο είναι ότι στον πρώτο όροφο βρίσκουν καταφύγιο πολλοί ταξιδιώτες (« tumbleweeds »), οι οποίοι μπορούν να ζήσουν εκεί για ένα διάστημα, με δύο όρους: να διαβάζουν ένα βιβλίο την ημέρα και να δουλεύουν στο μαγαζί δύο ημέρες την εβδομάδα.

biblio4
Αυτό το βιβλιοπωλείο υπήρξε το κέντρο της αγγλο-αμερικανικής κουλτούρας του Παρισιού, στον Μεσοπόλεμο. Η περιπέτειά του ξεκίνησε το 1919, όταν η Αμερικανίδα Sylvia Beach, το άνοιξε σε άλλο σημείο. Αμέσως έγινε το επίκεντρο της λεγόμενης «χαμένης γενιάς», των Έρνεστ Χεμινγουέη, Εζρα Πάουντ, Σκοτ Φιτζέραλντ, Γερτρούδη Στάιν και Τζέημς Τζόις. Το Shakespeare and Company, αλλά και όλοι όσοι σύχναζαν εκεί, αναφέρονται συνεχώς στο βιβλίο του Χεμινγουέη «Το Παρίσι είναι γιορτή». Οι πελάτες μπορούσαν να αγοράσουν αλλά και να δανειστούν τα βιβλία.

biblio5
Αυτό που εντυπωσιάζει σήμερα, όταν μπαίνει κάποιος στο βιβλιοπωλείο, είναι η απόλυτη σιωπή που επικρατεί στο χρόνο, γεμάτο κόσμο. Ακούγεται μόνο ο ήχος από τις ξύλινες σκάλες που συνεχώς κάποιος ανεβαίνει.

 

Καθημερινά, μπορεί κάποιος να μείνει σε αυτό το βιβλιοπωλείο ως τις 11 πριν τα μεσάνυχτα. Βελούδινα καθίσματα διατίθενται σε όλους τους χώρους ή δερμάτινα, ακόμη και ένα κρεβάτι υπάρχει στον πρώτο όροφο. Το καλοκαίρι, μπροστά στο πεζοδρόμιο βγαίνουν μεταλλικές καρέκλες, κάτω από τα δένδρα, με θέα στην Παναγία των Παρισίων.

shakespeare_and_co_cafe_nalou6


 

Και αν κάποιος, ανάμεσα σε δύο βιβλία, έχει την έμπνευση για να γράψει, υπάρχουν γραφομηχανές παντού. Κάθε δωμάτιο του βιβλιοπωλείου είναι σαν ένα κεφάλαιο μυθιστορήματος. Ανάμεσα στα ράφια με βιβλία ξεφυτρώνει ένα πιάνο, ενώ στον τοίχο υπάρχουν και νωπογραφίες για παιδιά, όπως η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και ο Μικρός Πρίγκηπας.

Στο Shakespeare and Company συχνάζουν πολλοί αγγλόφωνοι, πολλοί φοιτητές, αλλά και περίεργοι από όλο τον κόσμο. Κάποιοι ζουν εκεί επί ημέρες, Αυστραλοί, Βιεννέζοι, Καναδοί φοιτητές στη σχολή Καλών Τεχνών. Στις 11 το βράδυ οι νεαροί φιλοξενούμενοι ανοίγουν τα sleeping bags τους στον πρώτο όροφο.

 joys

Η ιδρυτής του βιβλιοπωλείου Sylvia Beach δημοσίευσε πρώτη, το 1922, την πρώτη έκδοση του «Οδυσσέα» του Τζέημς Τζόις, ο οποίος απαγορεύτηκε στη συνέχεια στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία.

Το πρώτο « Shakespeare and Company » έκλεισε τον Δεκέμβριο του 1941 όταν κατέκτησαν τη Γαλλία οι δυνάμεις του Αξονα, κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κατάστημα έκλεισε γιατί η Sylvia Beach αρνήθηκε να πουλήσει το τελευταίο αντίτυπο του Finnegans Wake του Τζόις σε έναν γερμανό αξιωματικό.

 shakes3

Το 1951, ένα άλλο αγγλόφωνο βιβλιοπωλείο άνοιξε στο Παρίσι με το όνομα « Le Mistral », στο 37 rue de la Bûcherie, από τον Αμερικανό George Whitman και έγινε γρήγορα κέντρο της λογοτεχνικής ζωής του Παρισιού. Όταν πέθανε η Sylvia Beach το 1962, το όνομα αυτού του βιβλιοπωλείου έγινε Shakespeare and Company.

                                 ================================Shakespeare and Company: το πιο διάσημο βιβλιοπωλείο του κόσμου 

Φωτογραφίες από το ιστορικό καταφύγιο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας στο Παρίσι 

 
 Ο Τζορτζ Γουίτμαν και η κόρη του Σύλβια μπροστά από το Shakespeare and Company, 1985 

To Shakespeare and Company, το πιο διάσημο βιβλιοπωλείο στον κόσμο, βρίσκεται σε ένα ποθητό σημείο του Παρισιού, κοντά στη Notre Dame με θέα τον Σηκουάνα. Άνοιξε τις πόρτες του το 1951 με ιδιοκτήτη τον Τζορτζ Γουίτμαν με αρχικό όνομα "Le Mistral". Μετονομάστηκε σε "Shakespeare and Company" προς τιμή του αρχικού βιβλιοπωλείου της Sylvia Beach που έκλεισε το 1940. Από τη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα είναι καταφύγιο πολλών γενεών ταλαντούχων συγγραφέων, όπως των Allen Ginsberg, Henry Miller, Anaïs Nin, William Styron, Martin Amis, Zadie Smith, Dave Eggers και πολλών άλλων. Τριάντα χιλιάδες επίδοξοι συγγραφείς έχουν περάσει εκεί ώρες διαβάζοντας και γράφοντας ή ξεκλέβοντας λίγες ώρες ύπνου στα ντιβάνια που είναι σκορπισμένα στο χώρο. Ο Γουίτμαν πέθανε τον Δεκέμβριο του 2011 σε ηλικία 98 ετών, παραμένοντας πιστός στην ιδεολογία του μέχρι το τέλος, σε αντίθεση με πολλούς ιδεαλιστές της εποχής του. Τώρα η παράδοση του καταστήματος συνεχίζεται με την κόρη του, Σύλβια, και τον άντρα της, Ντείβινt, με φεστιβάλ, βραβεία για νέους συγγραφείς και συνεχείς εκδηλώσεις σχετικές με τη σύγχρονη αγγλόφωνη λογοτεχνία. -Λ.Φ. 


 
H Σύλβια, τώρα 33 χρονών, έξω από το κατάστημα, 2014


 
Η Σύλβια Μπιτς, ιδρύτρια του πρώτου Shakespeare and Company, 1919

 
Μια αγαπημένη φράση του Γουίτμαν σε ένα υπέρθυρο που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του καταστήματος. Αν και συνήθως αποδίδεται στον Yeats, είναι μια παραλλαγμένη φράση από τη Βίβλο.

 
Μια ανακοίνωση για μια παρουσίαση βιβλίου του Lawrence Durrell στο βιβλιοπωλείο Le Mistral (το πρώτο όνομα του βιβλιοπωλείου του Γουίτμαν)


 
Ο Langston Hughes (όρθιος) και ο Ted Jones (με την τρομπέτα) σε μια παρουσίαση βιβλίου στο Shakespeare and Company, 1966


 
H Αναίς Νιν με τον Γουίτμαν, 1974 

 
Ένα γράμμα του Durrell προς τον Γουίτμαν, 1978 


 
Ο Άλεν Γκινσμπεργκ, 1994


 
Ο Durrell στο Shakespeare and Company, 1968 


 
Ο Richard Wright, η γυναίκα του, Ellen, o Γουίτμαν, ο Max Steele και ο Peter Mattiessen, δεκαετία του ‘50


 
Ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Le Mistral, 1956


 
Μια πρώτη έκδοση του βιβλίου «Οδυσσέας», δώρο του Γουίτμαν προς την κόρη του, Σύλβια, όταν ήταν φοιτήτρια 


 
Ο Γουίτμαν, αριστερά, και πελάτες του Le Mistral στη δεκαετία του ‘50


 
O σκύλος του καταστήματος, Colette, στο ταμείο 


 
Φωτογραφία από τον όροφο του καταστήματος


 
Μια παλιά γραφομηχανή πάνω σε ένα γραφείο που έχει θέα τον Σηκουάνα


 
Ο πρόσφατα ανακαινισμένος χώρος των σπάνιων εκδόσεων του Shakespeare and Company με θέα της Notre Dame


 
O Γουίτμαν, όρθιος, με τον George Pimpton, ενώ ο Lawrence Ferlingetti υπογράφει βιβλία, 2002


 
Η Σύλβια αναπαύεται στο μικρό πατάρι που λειτουργεί και ως δώμα, για ξεκούραση το μεσημέρι


 
Η Zadie Smith υπογράφει τα βιβλία της, 2014


 
O George και η Sylvia καθισμένοι έξω από το βιβλιοπωλείο το 2009


 
Η Σύλβια με τον σύντροφό της David και τον γιo τους ,Gabriel έξω από το κατάστημα, 2009

===============================

ΠΗΓΕΣ


Δημοσίευση σχολίου