Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Περί facebook το ανάγνωσμα
Μόνο το 1/ 10 από όλους εμάς εάν διαβάζαμε αναρτήσεις με σπουδαίο θεματικό-πνευματικό περιεχόμενο. .

Στα τσιτάτα, στις σαχλαμάρες, καλημέρα, καλησπέρα, γούτσου γούτσου βιολέτα τσιγκολελέτα στις χαριτωμενιές, στα κουτσομπολιά και στους εξυπνακισμούς είμαστε πρώτοι.

Στη πνευματική ανάταση πάλι είμαστε πρώτοι. Από το τέλος.

Αντ΄ αυτού ένα like χωρίς ουσία και βάθος στο όνομα κάποιων δημόσιων σχέσεων κακής ποιότητας χωρίς έρμα και βαρύτητα.

Αν διαβάζαμε..

Τότε..

Τι όμορφο που θα ήταν το μοίρασμα της γνώσης..

Τι όμορφη που θα ήταν η επικοινωνία μας. .

Τι όμορφες στιχομυθίες θα απολαμβάναμε. .

Γιατί διαμαρτυρόμαστε για τους πολιτικούς που εκλέγουμε ;

Εμείς είμαστε καλύτεροι ;

Φτωχοί καιροί με πλούσιο περιτύλιγμα..

======================================Τα τσιτάτα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο fb πόσο σπουδαίους μας κάνουν να φαινόμαστε στον εαυτό μας και στους άλλους.

Είμαστε ;

=======================================Παρκαρίσματος το ανάγνωσμα
( Στο facebook και όχι μόνο )

===============================

Γιατί γίνεται ;
Γιατί μας συμβαίνει ;
Γιατί δεν αντιδρούμε, δεν κάνουμε κάτι ;
Γιατί το δεχόμαστε παθητικά ;
Γιατί μας αρέσει να είμαστε παρκαρισμένοι στις λίστες των άλλων στο fb ;
Γιατί μας αρέσει να έχουμε άλλους παρκαρισμένους στη δική μας λίστα ;
Χωρίς καμία επαφή, ούτε ένα like που λέει ο λόγος, καλά για comments δεν το συζητώ καν. Που καιρός τώρα να ψάξεις να βρεις το ρήμα, το υποκείμενο, το αντικείμενο.
Κι έτσι παραμένουμε παρκαρισμένοι στη λίστα φίλων - πολύ μου αρέσει αυτό το « φίλων ».
Κι έτσι παραμένουν οι άλλοι παρκαρισμένοι στη δική μας λίστα φίλων.

Όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και ενστερνιστούμε ξανά τα αληθινά νοήματα των λέξεων και υποχωρήσουν οι αυθαίρετες  και πολλές φορές τερατώδεις ερμηνείες κατά το δοκούν τότε θα βρούμε ξανά την έννοια της φιλίας όπως και πολλές άλλες χαμένες έννοιες.
Μέχρι τότε θα κυριαρχεί το χάος και το παρά φύσιν.
Μέχρι τότε θα θεωρούμε φίλους τους φίλους του φραπόγαλου, αγνώστους προς εμάς ανθρώπους που ήταν και θα παραμείνουν επί της ουσίας άγνωστοι, τους διαδικτυακούς συγχρωτισμούς μας, γενικά θα θεωρούμε την έννοια της φιλίας σαν μια κονσέρβα πελτέ. Τη θέλουμε μόνο για μία και συγκεκριμένη χρήση, τη πετάμε στον σκουπιδοτενεκέ μόλις τελειώσει και σε τελική ανάλυση δεν θα πιάσουμε και ιδιαίτερες παρτίδες μαζί της, σωστά ; Λίγα και καλά, ίσα - ίσα για να καλύψουμε το επιφανειακό κενό της στιγμής. Και το κενό μέσα μας όλο και μεγαλώνει.
Κι αν βρεθεί κανένας περίεργος να μας στριμώξει λέγοντάς μας ότι μπορεί και να μην είναι έτσι αν έτσι εμείς νομίζουμε τότε ως γνήσιοι εκπρόσωποι της εποχής μας θα του πούμε ότι δεν κατάλαβε εκείνος καλά, θα βάλουμε και πεντακόσια εισαγωγικά στις λέξεις μας, θα επικαλεστούμε την καλή έννοια των άσχημων λεγομένων μας και θα προχωρήσουμε ήσυχοι και ανακουφισμένοι στο επόμενο θέμα χωρίς να θυμόμαστε ποιο ήταν το προηγούμενο.

Φιλία χωρίς επαφή,
επικοινωνία,
Φιλία
Παρουσία - απουσία

=================================================

Ανεβάζεις ένα post που προσφέρεται για δυο σοβαρές κουβέντες, για ποιοτικό διάλογο και αρχίζουν τα σχόλια.

Ωραία, λες από μέσα σου, θα έχω ωραία επικοινωνία, θα πω πέντε πράγματα, θα ακούσω άλλα πέντε πράγματα αξιόλογα.

Ωστόσο, μόλις ανοίγεις τα σχόλια έκπληκτος ανακαλύπτεις ότι σου γράφουν :

- Γεια σου, τι κάνεις ;;;;!!!

- Καλημέρα !!!

- Καλησπέρα !!!

- Καλή συνέχεια !!!

- Να έχεις μια όμορφη μέρα !!!

- Φιλιά !!!

- Καλό σαββατοκύριακο !!!

Συν ένα σωρό χαμογελάκια και άλλα κουκλάκια, thumbs up και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους εκτός από μια σοβαρή, αξιοπρεπή πρόταση με ρήμα, υποκείμενο και αντικείμενο που να έχει το σπουδαιότερο ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΦΕΙΑ με την ανάρτηση που έκανες.

- Καλημέρα Γιάννη !

- Κουκιά σπέρνω..

Δε πάει καλά ο κόσμος..

Ό,τι να ΄ναι..

=============================================Γαϊδουριάς το ανάγνωσμα ( στο facebook και όχι μόνο ).


- Γαϊδούρι ξεσαμάρωτο ( που έλεγε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου ) εκείνος-η που ενώ εσύ προσπαθείς να χτίσεις μια επικοινωνία κάνοντας likes και comments στον τοίχο του-της, εκείνος-η σε αγνοεί επιδεικτικά γράφοντάς σε στα παλιότερα των υποδημάτων του-της. Γαϊδούρι all time classic ! Delete καραμπινάτο !

- Γαϊδούρι ξεσαμάρωτο εκείνος-η που ενώ εσύ κάνεις πλούσια comments στις αναρτήσεις του, εκείνος-η σε ξεπετάει με δυο λέξεις το πολύ και πολλές φορές ούτε καν.

- Γαϊδούρι ξεσαμάρωτο εκείνος-η όταν εσύ προσπαθείς να γράφεις σε σωστά ελληνικά - όσο γίνεται, ( λάθη είμαστε και ανθρώπους κάνουμε όπως έλεγε ένας καθηγητής μου), εκείνος-η γράφει συνέχεια με greeklish, κεφαλαία, ορθογραφία και σύνταξη που βγάζουν μάτι. Όταν μάλιστα του-της το υποδεικνύουν και δεν κάνει καμιά προσπάθεια να διορθωθεί τότε είπαμε : Delete καραμπινάτο !

- Γαϊδούρι ξεσαμάρωτο εκείνος-η που ενώ του-της αποδεικνύεις με επιχειρήματα και αδιάσειστα στοιχεία ότι έχεις δίκιο, εκείνος-η συνεχίζει τον χαβά του-της πουλώντας τρέλα, πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα,επιδιδόμενος-η σε εξυπνακισμούς και χρησιμοποιώντας τις λέξεις όχι με το σωστό νόημα τους αλλά ερμηνεύοντάς τες κατά το δοκούν. Delete καραμπινάτο !

Εννοείται ότι η λίστα μπορεί να μεγαλώσει και άλλο ανάλογα με την οπτική γωνιά του καθενός-μιας. Το άσχημο είναι ότι η τάση που έχει παγιωθεί πλέον είναι : - Άποψή σου κι άποψή μου. Έτσι όμως, όταν απουσιάζει μία κοινώς παραδεκτή συνισταμένη, όταν έχουν αμβλυνθεί εντελώς τα κριτήρια αξιολόγησης τότε όλα γίνονται πολτός και οδηγούμαστε στο χάος.
Όταν πχ, απουσιάζει η γνώση της ετυμολογίας και ερμηνεύουμε τη γλώσσα κυρίως με την ακουστική και διαισθητική αντίληψη τότε ας μη τρέφουμε μεγάλες ελπίδες όχι μόνο για πνευματική ανάταση αλλά για στοιχειώδη συνεννόηση μεταξύ μας.

Άφησα για το τέλος το χειρότερο γαϊδούρι. Το γαϊδούρι που κρύβουμε μέσα μας, o ίδιος μας ο εαυτός. Χωρίς κοίταγμα στον καθρέφτη της ψυχής μας, χωρίς αυτοκριτική δεν θα πάμε μακριά,δεν θα φτάσουμε ψηλά. Οι προαναφερθείσες γαϊδουρινές πράξεις, συμπεριφορές και στάσεις ζωής δεν αποτελούν αποκλειστική προνομία μόνο των άλλων αλλά πολλές φορές και δική μας.

Εφόσον δεν διακρινόμαστε από ευγένεια και στοιχειώδη σεβασμό και δεν επιθυμούμε την αμοιβαιότητα, τη βάσανο του χτισίματος της στέρεης επικοινωνίας, τη διεύρυνση του πνευματικού μας ορίζοντα, τότε εμείς είμαστε το γαϊδούρι το ξεσαμάρωτο και δεν θα αργήσει η στιγμή που οι άλλοι θα μας κάνουν :

Delete καραμπινάτο !


Τρύφωνας Παπαλεωνίδας

                    =============================

 Αποτέλεσμα εικόνας για I did in real life what i do in facebook, funny posts


Δημοσίευση σχολίου