Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Ciné ΦΙΛΙΠ


Ένα ακόμα κομμάτι της νιότης μου
Ένα ακόμα σημείο αναφοράς μου
Χάθηκε κι αυτό
Στη σκόνη του χρόνου

Τρύφωνας  Παπαλεωνίδας


=================================================

  


ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΤΟ CINE ΦΙΛΙΠ9 Σεπτεμβρίου 2011Ένας ακόμη χειμερινός κινηματογράφος δεν θα είναι στο συνηθισμένο ραντεβού του Σεπτέμβρη και μάλλον δεν θα είναι ούτε για τα επόμενα. Ο κινηματογράφος ΦΙΛΙΠ στην Πλατεία Αμερικής, που τα τελευταία χρόνια διαχειρίζονταν το Νεανικό Πλάνο κλείνει οριστικά.

Η Αθήνα βουλιαγμένη στην κρίση, την εγκατάλειψη, την απαξίωση γίνεται φτωχότερη, με λιγότερες φωτισμένες μαρκίζες και κατά συνέπεια περισσότερο απάνθρωπη.
Η πρώτη άδεια λειτουργίας το ΦΙΛΙΠ το 1967.Ο κινηματογράφος ΦΙΛΙΠ στεγάζεται στο ισόγειο πολυκατοικίας ιδιοκτησίας τουΑφεντάκειου Ιδρύματος στην γωνία των δρόμων Ιωάννου Δροσοπούλου και Θάσου. Χτίστηκε το 1966, την περίοδο της μεγάλης άνθησης του κινηματογράφου στην Ελλάδα, με τις καλύτερες προδιαγραφές από άποψη αρχιτεκτονικής και διαρρύθμισης του εσωτερικού χώρου. Πρώτος διαχειριστής, αυτός που έδωσε και το όνομα στον κινηματογράφο, ήταν ο Φίλιππος Ρουμελιώτης.

Στην μεγάλη κινηματογραφική «πιάτσα» της εποχής της οδού Πατησίων το σινε ΦΙΛΙΠ έκανε τη διαφορά.  Στη μνήμη των παλιών κινηματογραφόφιλων έχει μείνει σαν ένας κινηματογράφος που ξεχώριζε για την ποιότητα των ταινιών. Αργότερα, κι ενώ η κρίση στον κινηματογράφο κορυφωνόταν εμφάνισε σημάδια εγκατάλειψης.

Μπαίνοντας όμως στην πέμπτη δεκαετία της λειτουργίας του, αντί να κλείσει, όπως οι περισσότεροι κινηματογράφοι της μιας οθόνης, άνοιξε μια νέα σελίδα.

To 2002, κάτω από τη διεύθυνση του ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ, του φορέα που διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – CAMERA ZIZANIO μεταμορφώθηκε ριζικά. Έγινε ένας σύγχρονος κινηματογράφος τέχνης με κύριο προσανατολισμό τον ποιοτικό κινηματογράφο για παιδιά και νέους.

Αναβαθμίστηκε αισθητικά, εξοπλίστηκε με σύγχρονα μηχανήματα εικόνας και ήχου (Dolby Digital) καθώς και συστήματα ασφάλειας υψηλών προδιαγραφών. Τον Οκτώβριο του 2003 επιλέχθηκε από τους τεχνικούς της Kodak για την πραγματοποίηση σεμιναρίου για νέους Διευθυντές Φωτογραφίας σαν ο κινηματογράφος με  τις αρτιότερες προδιαγραφές στην Αθήνα.

Επίσης απόχτησε νέους μικρούς αλλά λειτουργικούς χώρους, Βιβλιοθήκη (με κινηματογραφικά έντυπα που βρίσκονται εκτός εμπορίου), Βιβλιοπωλείο (με κινηματογραφικά, λογοτεχνικά και βιβλία για παιδιά), Εκθεσιακό χώρο

Μέλος του δικτύου των Europa Cinemas, το Ciné Φιλίπ πρόβαλλε ταινίες επιλεγμένες με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, ενώ ταυτόχρονα οργάνωνε θεματικά αφιερώματα, κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και ειδικές προβολές για τα σχολεία της Αθήνας.

Η τελευταία μεγάλη εκδήλωση αυτής της ιδιαίτερης παιδαγωγικής διάστασης που είχε ο κινηματογράφος οργανώθηκε την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010. Η εκδήλωση είχε θέμα την Κινηματογραφική Παιδεία και συνοδεύτηκε με την προβολή της ταινίας «Το Σκασιαρχείο» του Jean-Paul Le Chanois .

Από το 2003 μέχρι το 2010 οργάνωνε το ετήσιο πρόγραμμα «25 Kυριακάτικα απογεύματα στο cine Φιλίπ», με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας / Γενική Γραμματεία Nέας Γενιάς και με συμβολικό εισιτήριο.

Τα θεματικά αφιερώματα αφορούσαν τον Σουηδικό η τον Δανέζικο κινηματογράφο, 100 χρόνια από τη Μεξικανική Επανάσταση, τον Ροβήρο Μανθούλη, το ελληνικό ντοκιμαντέρ κλπ. ενώ πολλές ελληνικές ταινίες έκαναν την πρεμιέρα τους εδώ. (Τελευταία πρεμιέρα η ταινία του Βασίλη Ντούρου «Το βουνό μπροστά» στις 12 Φεβρουαρίου 2010).

Στο Φιλίπ προβάλλονταν επίσης κάθε Δεκέμβρη οι ταινίες που συμμετείχαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και οι βραβευμένες ταινίες της Camera Zizanio.

Στο Φιλίπ βρήκαν φιλόξενη στέγη, δωρεάν, για τις εκδηλώσεις τους πολλοί σύλλογοι ελλήνων και μεταναστών, σωματεία, πολιτικές ενώσεις κλπ.

Δεν έλειψαν και οι κοινωνικές παρεμβάσεις του κινηματογράφου όπως η εκδήλωση στις 9 Απριλίου 2010 με την προβολή της ταινίας “KABULI KID” του Μπαρμάκ Ακράμ (σε συνεργασία με την Πέγκυ Καρατζοπούλου-PCV A.E.) για την ενίσχυση της οικογένειας του 15χρονου νεαρού Αφγανού που σκοτώθηκε σε ένα τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα κι η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Και μια αναφορά στους ανθρώπους του.  Ο πρώτος μηχανικός προβολής και βασικός συνεργάτης του νέου σινε Φιλίπ ήταν ο Γουλιέλμος Σουβενέλ, γνωστότερος στην κινηματογραφική πιάτσα σαν Βίλλυ. Δυστυχώς αυτός ο εξαιρετικός άνθρωπος έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή, στις 18 Δεκεμβρίου του 2004 και άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Γνώρισε τον κινηματογράφο στα καλύτερά του. Δεν έζησε για να κλείσει για τελευταία φορά την πόρτα του ΦΙΛΙΠ, όπως είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τώρα, «ζώντας» το δικό μας μικρό θάνατο.


Νίκος ΘεοδοσίουΑπό τη πρεμιέρα της ταινίας του Βασίλη Ντούρου
Από την προβολή του "Kabuli Kid"Το φουαγιέ γεμάτο παιδιά
                             ==================================ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου