Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

Ανάβρα - Το φαινόμενο


                                   


Η Ανάβρα Μαγνησίας

Η Ανάβρα από ψηλά - Aerial view of Anavra


Η Ανάβρα Μαγνησίας
Η Ανάβρα με χιόνια - Anavra in snow


 Η Ανάβρα Μαγνησίας
Κτηνοτροφικά πάρκα - Livestock parks


 
Η Ανάβρα Μαγνησίας
Κτηνοτροφία - Livestock


 Η Ανάβρα Μαγνησίας
Κτηνοτροφία - Livestock


Η Ανάβρα Μαγνησίας
Σφαγείο - Slaughter house


 Η Ανάβρα Μαγνησίας
Γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ - Sports grounds


 Η Ανάβρα Μαγνησίας
Χώρος στάθμευσης στην Πλατεία - Parking


Η Ανάβρα Μαγνησίας
Λαογραφικό Μουσείο - Folkloric Museum


 Η Ανάβρα Μαγνησίας
Αιολικό Πάρκο - Wind Park


Η Ανάβρα Μαγνησίας
Αιολικό Πάρκο - Wind Park Η Ανάβρα Μαγνησίας
Άποψη από το χωριό - View from the village 
 Η Ανάβρα Μαγνησίας
Κλειστό γυμναστήριο - Gym


 Η Ανάβρα Μαγνησίας
 ΚΕΠΗ Ανάβρα Μαγνησίας
Αίθουσες εκδηλώσεων - Activities places


 Η Ανάβρα Μαγνησίας
 Άποψη από το χωριό - View from the villageΗ Ανάβρα Μαγνησίας

Η Ανάβρα Αλμυρού Μαγνησίας βρίσκεται στη δυτική Όθρυ σε υψόμετρο 1000 μ. (φ. 1, 2). Έχει 500 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται σε ποσοστό σχεδόν 100% με την κτηνοτροφία μικρών και μεγάλων ζώων (γελάδια, πρόβατα, χοιρινά) ελεύθερης βοσκής (φ. 3, 4, 5). Στο χωριό λειτουργεί 2θέσιο δημοτικό σχολείο (φ. 6) και νηπιαγωγείο (φ. 7) που στεγάζονται σε νεόδμητα κτήρια. Σε αυτό του δημοτικού σχολείου υπάρχει κατοικία δασκάλου, όπως αντίστοιχα και στο αγροτικό ιατρείο κατοικία γιατρού. Λειτουργούν επίσης δύο αίθουσες εκδηλώσεων (φ. 8, 9), Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) (φ. 10), κλειστό γυμναστήριο πλήρως εξοπλισμένο (φ. 11), καθώς και γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ (φ. 12). Στο χωριό υπάρχει ακόμη υπερσύγχρονο Κοινοτικό Σφαγείο (HACCP, ISO, κωδικός Ε.Ε., βιολογική γραμμή σφαγής) (φ. 13), ένας διώροφος χώρος για δωρεάν στάθμευση αυτοκινήτων στην κεντρική πλατεία (φ. 14), ενώ λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής (φ. 15). Αξιοθέατα του χωριού είναι ακόμα οι διατηρητέες εκκλησίες του 18ου αι. της Αγ. Παρασκευής και των Αγίων Αθανασίου και Σεραφείμ (φ. 16, 17).

Δύο μεγάλα αναπτυξιακά έργα προστατεύουν το περιβάλλον και αναδεικνύουν τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής αντίστοιχα: το Αιολικό Πάρκο στην Αλογόραχη (φ. 18, 19) και το Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο «Γούρα» στις πηγές της Ανάβρας, έκτασης 240 στρ. περιφραγμένων το οποίο δέχεται πολλούς επισκέπτες (βλ. επόμενες ενότητες). Ακόμη στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται τρία αναρριχητικά πάρκα που προσφέρουν συγκλονιστικές εμπειρίες στους λάτρεις του είδους, καθώς και μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων 8.000 στρ.
Η παραδοσιακή ενασχόληση των κατοίκων με την κτηνοτροφία (Σαρακατσάνοι, Βλάχοι) συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε 80 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται σε 3 κτηνοτροφικά πάρκα κοντά στο χωριό (φ. 20), και με συνθήκες υπερσύγχρονες χάρη στις επιδοτήσεις της Ε.Ε (φ. 21).

Μετά τα έργα που έγιναν εδώ (1991-2010) η Ανάβρα αποτελεί φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα. Χωρίς να έχει κάποιο παραδοσιακό χαρακτήρα (δύο σεισμοί, 1956 και 1980, και δύο πόλεμοι, Β΄ Παγκόσμιος και Εμφύλιος, κατέστρεψαν τη φυσιογνωμία της), έχει όλες εκείνες τις υποδομές και προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλίσει μια άνετη και ομαλή διαμονή και μια ποιότητα ζωής που θα τη ζήλευαν οι κάτοικοι πολλών αστικών κέντρων (φ. 22-29).

Όμως, ενώ ο νόμος «Καποδίστριας» (1998), για τη συνένωση των δήμων και κοινοτήτων της Ελλάδας, εξαίρεσε την Ανάβρα ως απομακρυσμένη από τα αστικά κέντρα, με ομοιογένεια γεωλογικού αναγλύφου, πληθυσμού, απασχόλησης των κατοίκων κ.ά., με το νόμο «Καλλικράτη» (2011) η κοινότητα καταργήθηκε και η Ανάβρα ενσωματώθηκε στο Δήμο Αλμυρού.

Περιβαντολογικό Πολιτισμικό Πάρκο «Γούρα»

Η δημιουργία του Περιβαλλοντικού Πολιτισμικού Πάρκου «Γούρα» στις πηγές Ανάβρας αποτελεί τον καρπό της προσπάθειας για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση τόσο του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, όσο και των μνημείων και των πολιτισμικών στοιχείων που συνδέονται με αυτό. Απώτερος στόχος του όλου εγχειρήματος είναι η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης και η ευαισθητοποίηση, τόσο του τοπικού πληθυσμού όσο και των επισκεπτών –και κυρίως των παιδιών-, για την προστασία του φυσικού πλούτου με όπλα την πληροφόρηση και την αναψυχή.
Το έργο βασίστηκε στη μελέτη πολυπληθούς ομάδας επιστημόνων (αρχιτέκτονες, τοπογράφος, μουσειολόγος, γεωλόγος, δασολόγοι, ιχθυολόγοι κ.ά.) και με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ο.Π.Α.Α.Χ.). Η υλοποίηση του έργου έγινε σε δύο φάσεις (2006, 2008) και η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσόν των 1.500.000,00 €.
Το Πάρκο, συνολικής έκτασης περίπου 240 στρεμμάτων, είναι περιφραγμένο και εκτείνεται γύρω από τις πηγές και το παρόχθιο τμήμα του Ενιπέα ποταμού. Εκτός από την ισχυρή περίφραξη μήκους 2 χλμ., έχουν γίνει έργα υποδομής, όπως δίκτυο μονοπατιών με βασικό μονοπάτι πλακοστρωμένο και παρακλάδια που κατεβαίνουν μέχρι τις όχθες, προστατευτικά κάγκελα σε επικίνδυνα μέρη, γεφύρια σε 5 βασικά σημεία, αναλημματικοί τοίχοι από λιθοδομή, εξοπλισμός με ξύλινους τραπεζόπαγκους και δοχεία απορριμμάτων, παιχνιδότοποι και χώροι υγιεινής (W.C.) σε τρία σημεία. Έχουν αναστυλωθεί ένα μαντάνι στις πηγές και ένας νερόμυλος στην κατάληξη του Πάρκου (πύλη Ζαγγανά), καθώς και ένα μαντάνι στο μέσον περίπου του Πάρκου στο πλάτωμα Κανατούλα, όπου στήθηκε και ένα μικρό κέντρο πληροφόρησης. Σήμανση και ενημερωτικές πινακίδες για τα αξιοθέατα, την πανίδα, τη χλωρίδα κ.ά. καθοδηγούν τους επισκέπτες.
Στο Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο «Γούρα» συνδυάζονται η πεζοπορία με την ανάπαυση, η αναψυχή με τη πληροφόρηση για το περιβάλλον, το παιχνίδι με τη μάθηση, οι μνήμες με την καινούρια γνώση.


 Πάρκο "Γούρα" - "Goura" Park
Η είσοδος του πάρκου - The park's entrance


 Πάρκο "Γούρα" - "Goura" Park
Μονοπάτι στο πάρκο - A stone path inside the park


 Πάρκο "Γούρα" - "Goura" Park
Γεφύρι στο πάρκο - A small bridge inside the park 
 Πάρκο "Γούρα" - "Goura" Park
Άποψη από το πάρκο - View of the park


Οι πηγές της Ανάβρας

Οι πηγές της Ανάβρας βρίσκονται στην κεντρική Όθρυ, σε απόσταση περίπου 700 μ. Α-ΝΑ του ομώνυμου οικισμού και σε υψόμετρο 770 μ. περίπου. Είναι καρστικού τύπου και τροφοδοτούν τον ποταμό με συνεχή παροχή νερού (μέση παροχή 400 m3/h). Από εδώ πηγάζει ο Ενιπέας ποταμός, ένας από τους σημαντικότερους παραπόταμους του Πηνειού.
Εκτός από τη συμβολή τους στην οικονομική ζωή και ιστορία της Ανάβρας, οι πηγές και ο ποταμός έπαιξαν, και συνεχίζουν να παίζουν, πολύ σημαντικό ρόλο και στην κοινωνική ζωή των Αναβριωτών. Μέχρι πριν μερικά χρόνια, στις πηγές μεταφέρονταν τη δεύτερη μέρα το μεγάλο πανηγύρι του Αγ. Παντελεήμονα (27-28 Ιουλίου) που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμο στο χωριό, ενώ κάθε χρόνο στα νερά των πηγών γίνεται ο αγιασμός των υδάτων στα Θεοφάνεια. Εξάλλου κατά μήκος του ποταμού λειτουργούσαν πολλές υδροκίνητες εγκαταστάσεις (μαντάνια, ντριστέλες, νερόμυλοι) που είχαν έντονη οικονομική και κοινωνική δράση μέχρι πριν μερικές δεκαετίες.
Η ανάγκη διατήρησης και προστασίας του φυσικού πόρου των πηγών της Ανάβρας είναι αυτονόητος στόχος: στήριζαν ανέκαθεν την κοινωνική και οικονομική δράση των κατοίκων ως κέντρο της κατασκευαστικής, βιοτεχνικής δημιουργίας τους. Σήμερα, ως χώρος φυσικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής σημασίας, εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς, συγκεντρώνοντας το καλοκαίρι τους κατοίκους και τους επισκέπτες για δροσιά, κουβέντα και περίπατο.

 Οι πηγές της Ανάβρας - Anavra's Fountains
Άποψη των πηγών - View of the fountains


 Οι πηγές της Ανάβρας - Anavra's Fountains
Είσοδος στις πηγές - Entrance to the fountains


 Οι πηγές της Ανάβρας - Anavra's Fountains
Η είσοδος με χιόνια - The fountains entrance under snowfall

Περιήγηση στο Πάρκο και στις Πηγές

Μια βόλτα στις πηγές και το ποτάμι μπορεί να χαρίσει αξέχαστες στιγμές ηρεμίας, αναψυχής και χαλάρωσης. Ο επισκέπτης φτάνει στο χώρο των πηγών με αυτοκίνητο, ή πεζοπορώντας τα 700 μ. που τον χωρίζουν από το χωριό.

Περνώντας την πύλη των πηγών συναντούμε δεξιά τη ντριστέλα (νεροτριβή για το πλύσιμο των ρούχων) που λειτουργεί ακόμα και σήμερα και όπου με λίγη τύχη θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία του πλυσίματος. Προχωρώντας στα πλακόστρωτα μονοπάτια που περνούν ανάμεσα από καταπράσινες επιφάνειες με γρασίδι και κάτω από τη σκιά που ρίχνουν αιωνόβια πλατάνια, φτάνουμε στις πηγές, αφήνοντας δεξιά ένα ήδη αναστηλωμένο μαντάνι (νεροτριβή για το μαλάκωμα των μάλλινων ρούχων).
Περιήγηση στο πάρκο - Park tour
Ντριστέλα - Dristela


Η παραμονή γύρω από τις πηγές, στα ξύλινα τραπέζια και τους πάγκους ή στα πέτρινα πεζούλια προσφέρει μοναδική χαλάρωση και αναψυχή. Ακόμη εδώ μπορεί κανείς να κάνει σύντομους περιπάτους, να πιει νερό, να γευματίσει και τα μικρά παιδιά να παίξουν στον παιδότοπο.

Στη συνέχεια, βγαίνοντας από την πύλη των πηγών και πριν περάσουμε την είσοδο του πάρκου ακριβώς απέναντι, θα επισκεφθούμε τα δυο διατηρητέα μεταβυζαντινά εκκλησάκια του 18ου αι., το αφιερωμένο στον Άγιο Σεραφείμ και τον κατάγραφο με εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες Άγιο Αθανάσιο.


Η Ανάβρα Μαγνησίας
Αγ. Αθανάσιος και Αγ. Σεραφείμ - Aghios Athanassios and Aghios Serafim ChurchesΠερνώντας την ανατολική πύλη του Πάρκου και περπατώντας κατά μήκος της όχθης, άλλοτε χαμηλά δίπλα στο ποτάμι, άλλοτε ψηλά θεωρώντας τα πάντα από απόσταση, περνούμε γεφύρια από τη μια όχθη στην άλλη. Στο διάβα μας συναντούμε ντριστέλες, μαντάνια, νερόμυλους, μνημεία ενός πολιτισμού που χάθηκε. Θα ξαποστάσουμε σε επιλεγμένα σημεία σε ξύλινα και πέτρινα καθιστικά, θα ξεδιψάσουμε σε πέτρινες κρήνες, θα ακούσουμε τα πουλιά, θα περιεργαστούμε μια τεράστια ποικιλία λουλουδιών και βοτάνων, αντλώντας πληροφορίες από τις πινακίδες, πάντα κάτω από την δροσερή σκιά που ρίχνουν τα δέντρα στις όχθες του.

Στη μέση περίπου της διαδρομής βρίσκεται το πλάτωμα Κανατούλα με το παραδοσιακό κονάκι και το κέντρο πληροφόρησης που στεγάζεται σε ένα αναστηλωμένο μαντάνι. Ακόμη εδώ υπάρχει παιδότοπος για τους μικρούς επισκέπτες, καθώς και χώροι υγιεινής (W.C.) και βρύση.

Πεζοπορώντας για περίπου 2 χλμ. συνολικά φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής και του πάρκου, στη πύλη Ζαγγανά, όπου έχει διαμορφωθεί χώρος αναψυχής με βρύση, παιδότοπο και ένα αναστυλωμένο νερόμυλο.

Σε όλο το μήκος της διαδρομής υπάρχει σήμανση και έχουν αναρτηθεί μεγάλες ενημερωτικές πινακίδες με το χάρτη του Πάρκου, τον κανονισμό λειτουργίας του, καθώς και άλλες πληροφορίες για τον ποταμό και τη βιοποικιλότητα, για τις νεροτριβές, την πανίδα, τη χλωρίδα, τα ψάρια του ποταμού, την κτηνοτροφική ζωή κ.ά.

 
 Περιήγηση στο πάρκο - Park tour
Διαδρομή στο πάρκο - A stone path inside the park Περιήγηση στο πάρκο - Park tour
Νερόμυλος - Watermill


      ---------------------------------------------------------------------------------------------------


Ανάβρα: Το μοναδικό χωριό στην Ελλάδα με μηδέν ανεργία

05 Ιουνίου 2013

Το χωριό Ανάβρα στο νομό Μαγνησίας μπορεί να είναι απομακρυσμένο, ωστόσο μετά από συστηματική προσπάθεια, κατάφερε όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά και να γίνει πρότυπο ανάπτυξης.
Oι 700 κάτοικοι του χωριού, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία.
AdTech Ad
Αξίζει να σημειωθεί ότι με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.
Οι υποδομές του χωριού είναι υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.
Μεγάλη σημασία δίνουν οι κάτοικοι και στην κοινωνική μέριμνα: νηπιαγωγείο και δημοτικό υψηλών προδιαγραφών, αγροτικό ιατρείο, δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!
Το μυστικό της επιτυχίας; Η μάχη με τη μιζέρια άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν τα ηνία της κοινότητας πήρε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει στη γενέτειρά του. Με ένα διάλειμμα 4 χρόνων, είναι από τότε κοινοτάρχης της Ανάβρας.
Η κατάσταση που συνάντησε στις αρχές ήταν απελπιστική. Τα γελάδια, οι χοίροι και τα πρόβατα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό, ενώ δεν υπήρχε πουθενά άσφαλτος και το χειμώνα περπατούσες μέσα στη λάσπη.
«Προτεραιότητά μας ήταν η κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων, για να μπει τέλος στην αναρχία που επικρατούσε. Με φως, νερό και σωστή δόμηση, σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Τους υπόλοιπους μήνες βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας τους φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση του. Η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάβρα», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας.
Η Ανάβρα δεν βάσισε την ανάπτυξή της στο κράτος. Ήθελε έσοδα δικά της. Έτσι, πριν από τρία χρόνια ολοκλήρωσε το έργο του αιολικού πάρκου, με τις 20 ανεμογεννήτριες και ανάδοχο την ισπανική εταιρία Gamesa.
Το ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα για τη χρήση του χώρου, που της ανήκει, εισπράττει έως και 100.000 ευρώ το χρόνο. 

   ---------------------------------------------------------------------------------------------


Ανάβρα:  Ένα χωριό με μηδενική ανεργία, κι ένας δήμαρχος που άνθισε τον τόπο 

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ 12.05.2014
300 κάτοικοι στοιβαγμένοι μαζί με χιλιάδες ζώα. Απουσία ύδρευσης. Χωματόδρομοι παντού. Σχολείο ούτε για δείγμα. Πώς το παραμελημένο, απομακρυσμένο χωριό της Ανάβρας Μαγνησίας έγινε όχι μόνο μια πλήρως λειτουργική κοινότητα, με μηδενική ανεργία, αλλά και το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της επαρχίας; Ο δήμαρχος του χωριού της Ανάβρας Μαγνησίας, Δημήτρης Τσουκαλάς, εφάρμοσε στην πράξη το μοντέλο ανάπτυξης έτσι όπως θα έπρεπε να είναι: δηλαδή μοντέλο προσφοράς και αλληλεγγύης για όλους, όχι ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε. Η Ανάβρα είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα όπου η ανεργία και η εγκληματικότητα είναι 0% ακόμα και στην περίοδο της κρίσης. Οι περίπου 500 κάτοικοι που ζουν στο χωριό είναι όλοι κτηνοτρόφοι με ιδιόκτητες σύγχρονες φάρμες. Το ετήσιο εισόδημα ανά κάτοικο είναι από 30.000 έως 100.000 ευρώ ενώ η μέση ηλικία των κατοίκων είναι κάτω των 40 ετών. Η κτηνοτροφία είναι το εμπόριο της Ανάβρας, που διαθέτει το δικό της σφαγείο και κατ’ επέκταση μια ολόκληρη εμπορική αλυσίδα που φέρνει τα έσοδα στους κατοίκους της. Για τους δασκάλους και τους γιατρούς του χωριού που έρχονταν από διπλανές περιοχές τους προσφέρθηκε εξολοκλήρου δωρεάν διαμονή, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη να φεύγουν. Η προληπτική ιατρική παρέχεται δωρεάν σε όλους τους δημότες - μέχρι και ορθοδοντική. Σε αυτόν τον τόπο, κανείς δεν είναι μόνος και παρατημένος. Η απομακρυσμένη Ανάβρα έχει δωρεάν γυμναστήριο, δύο ολοήμερα σχολεία, ένα αιολικό πάρκο που αποφέρει μέχρι 100.000 ευρώ τον χρόνο έσοδα στην κοινότητα, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, Λαογραφικό Μουσείο και ένα περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πάρκο 240 στρεμμάτων. Ναι, και ίντερνετ για όλους. Ο Δημήτρης Τσουκαλάς εξηγεί στην ομιλία του τον τρόπο δημιουργίας αυτού του πρότυπου χωριού και σχολιάζει τη χρήση των κονδυλίων στην Ελλάδα της μίζας: «Λεφτά υπήρχαν πάντα. Είναι άλλοθι των συναδέλφων μου δημάρχων να λένε το αντίθετο», μιας και «η εξουσία είναι πάντα αντεργατική». 

   -----------------------------------------------------------------------------------------------------------


12:57 | 06 Ιουν 2013 

Ανάβρα Μαγνησίας: Το χωριό με τη μηδενική ανεργία

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Υπάρχει ένα χωριό στην Ελλάδα με μηδενική ανεργία, υψηλό βιοτικό επίπεδο με ατομικό ετήσιο εισόδημα από 30.000 ως 100.000 ευρώ.
Το χωριό της ευημερίας που δεν είναι άλλο από την Ανάβρα Μαγνησίας διαθέτει επίσης δύο ολοήμερα σχολεία και δωρεάν γυμναστήριο για όλους, που επίσης διαθέτει αιολικό πάρκο το οποίο αποφέρει 100.000 ευρώ τον χρόνο στην κοινότητα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Greek Reporter, η ορεινή Ανάβρα που αριθμεί 500 κατοίκους, πριν από 16 χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένη, με λίγους κατοίκους και κακές συνθήκες διαβίωσης. Σήμερα ωστόσο επισκέπτες από όλη την Ευρώπη φτάνουν για να γνωρίσουν το χωριό - "πρότυπο" που αντιστέκεται στην κρίση για να μάθουν το "μυστικό της επιτυχίας". Όπως αναφέρει το άρθρο, η περιοχή έμεινε ανέγγιχτη από την κρίση έχει μηδενική ανεργία και ανύπαρκτη εγκληματικότητα. Οι κάτοικοι - κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές - απολαμβάνουν υψηλότατο επίπεδο ζωής κερδίζοντας από 30.000 ως 100.000 ευρώ, ενώ ο ηλικιακός μέσος όρος είναι κάτω από 40 ετών. Πρωτεργάτης της επιτυχίας ήταν ο Δημήτρης Τσουκαλάς, επικεφαλής της ΜΚΟ "Αναβρά - ζω", που προωθεί τον εθελοντισμό. Γεννήθηκε στην Ανάβρα, σπούδασε στη Λαμία και εργάστηκε στην ίδια πόλη και στην Αθήνα, όπου έζησε για μεγάλη χρονική περίοδο, πριν αποφασίσει να επιστρέψει στην γενέτειρά του.
Με την ελπίδα της αναγέννησης του τόπου του, ο κ. Τσουκαλάς, επί 16 χρόνια πρόεδρος της κοινότητας, εργάστηκε σκληρά για να δημιουργηθεί μια κοινότητα αυτοοργάνωσης με "ενθουσιασμό, όραμα, προθυμία, φροντίδα, αγάπη και πίστη". "Παρότι ήμουν πρόεδρος της κοινότητας, συμπεριφέρθηκα σαν εθελοντής" αναφέρει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι βρήκαν και εφάρμοσαν πολλά καινοτόμα προγράμματα. Υπογραμμίζει ότι ποτέ δεν μπλέχτηκαν με πολιτικά κόμματα και πολιτικά παιχνίδια, ούτε εξέφρασαν προσωπικές φιλοδοξίες, καθώς "στόχος ήταν να προσφέρουν στον τόπο και τους κατοίκους του", όπως λέει.
Η Ανάβρα έγινε γνωστή και στην ΕΕ για δύο λόγους. Την ανάπτυξη που έχει καταφέρει τα τελευταία δέκα χρόνια και το δεύτερο πως "τρέχει" μεγάλα έργα που είναι φιλικά στο περιβάλλον, όπως αιολικό πάρκο και περιβαλλοντικό πάρκο.

Ο κ. Τσουκαλάς λέει ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να γίνει δικαιολογία για να εγκαταλειφθεί ο τόπος και οι δυνατότητές του. "Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τα πάμε και καλύτερα" αναφέρει.

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ανάβρα Μαγνησίας

Η Ανάβρα είναι χωρίο του νομού Μαγνησίας χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του όρους Όθρυς σε υψόμετρο 780 μέτρων.
Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Αλμυρού της Περιφέρειας Θεσσαλίας (πρόγραμμα Καλλικράτης). Από το 1999 έως το 2010, την περίοδο εφαρμογής του Σχεδίου Καποδίστρια, παρέμεινε ανεξάρτητη κοινότητα του νομού Μαγνησίας όπως και πριν την εφαρμογή του σχεδίου.
Απέχει 72 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, τον Βόλο. Αποτελεί ξεχωριστή κοινότητα και συνορεύει με τους δήμους Αλμυρού από την πλευρά της Μαγνησίας, Δομοκού από την πλευρά του νομού Φθιώτιδας και Ναρθακίου από την πλευρά του νομού Λάρισας. Η έκταση της κοινότητας είναι 121,9 Km2. Η περιοχή της Ανάβρας είναι δασωμένη ενώ κοντά στην Ανάβρα βρίσκονται οι πηγές του Ενιπέα.
Η Ανάβρα έχει εξελιχθεί σε αγροτικό οικισμό πρότυπο. Έγινε ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που καλύπτει εντελώς τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ελλάδα και είναι ένα από τα λίγα ορεινά αγροτικά χωριά της Ελλάδας που ο πληθυσμός του παρουσιάζει αύξηση.
H Ανάβρα ονομαζόταν μέχρι το 1928 Γούρα, οπότε μετονομάστηκε σε Ανάβρα.


    


Μία εμπνευσμένη ομιλία από τον Δημήτρη Τσουκαλά, δήμαρχο του ορεινού χωριού της Ανάβρας Μαγνησίας, που αποδεικνύει ότι υπάρχουν περιπτώσεις Ελλήνων που πάνε κόντρα στην διαφθορά και ενδιαφέρονται πραγματικά για τον τόπο τους. Μία αναδρομή στο λαμπρό παράδειγμα της Ανάβρας και στην ανέλπιστη ανάπτυξή αυτής της απομακρυσμένης κοινότητας που αποτελεί παράδειγμα για την ελληνική επαρχία και τους πολιτικούς της παράγοντες καθώς και για κάθε πολιτικό.

   --------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΠΗΓΕΣ


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δημοσίευση σχολίου