Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ ( 4 ) - Πού κατοικεί η κλασική μουσική;


 ( ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ )Σημαντικά άρθρα διακεκριμένων ανθρώπων έμπλεα νοηματικών χυμών οι οποίοι προσφέρονται ως αληθινή τροφή για σκέψη μέσα στο σύγχρονο, πολυσχιδές και απαιτητικό « γίγνεσθαι ».

ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ !


ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ 


Για τον Άνθρωπο, τον Πολιτισμό, τις Τέχνες, τα Γράμματα, τις Επιστήμες, τη Κοινωνία, τη Πολιτική με όραμα, προοπτική και σκεπτόμενο τρόπο.ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΠΑΠΑΛΕΩΝΙΔΑΣ


          --------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΡΕΥΝΑ:

Πού κατοικεί η κλασική μουσική;

Πού πηγαίνει η μουσική όταν δεν την ακούμε πια;

Η κλασική μουσική κατοικεί σε έναν δικό της χώρο, απρόσιτο από τον άνθρωπο

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ 

29.02.2016


Η κλασική μουσική υπάρχει σε ένα πεδίο της πραγματικότητας εντελώς απομακρυσμένο από τον τετραδιάστατο χωροχρόνο στον οποίο κατοικεί ο άνθρωπος. Αυτό ανακάλυψαν φυσικοί που σχετίζονται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Πυρηνική Ενέργεια (CERN), στην έρευνα που δημοσιοποίησαν από τη Γενεύη. Οι επιστήμονες έκαναν μια έρευνα ρουτίνας για πεμπτοδιαστασιακή δραστηριότητα, χρησιμοποιώντας τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, που έγινε γνωστός με την απόδειξη της ύπαρξης του Σωματιδίου Χιγκς, όταν έπεσαν πάνω σε ολόκληρο το corpus της δυτικής κλασικής μουσικής, από τις ψαλμωδίες του 9ου αιώνα μέχρι τον Nico Muhly! 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα αναρίθμητα έργα που φτιάχνουν αυτό το σώμα ρεπερτορίων υπάρχουν σε ένα συνεχές που εδρεύει πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης. «Η κλασική μουσική υπερβαίνει και την ευθύγραμμη ροή του χρόνου προς τα εμπρός και τον ευκλείδειο χώρο που έχουμε συνηθίσει να αντιλαμβανόμαστε. Ένα μουσικό έργο αποτελεί μια μυστηριώδη οντότητα που η ουσία της διαφεύγει εντελώς από τις αισθήσεις μας», λέει ο γενικός διευθυντής του CERN, Rolf-Dieter Heuer.

 Οι φυσικοί πιστεύουν ότι κάθε συναυλία ή ηχογράφηση κλασικής μουσικής αποτελεί ένα είδος ολογράμματος που προβάλλεται στην καθημερινή μας πραγματικότητα μέσα από το πραγματικό μουσικό έργο, που δονείται αέναα σε ένα αιθέριο μέσον, το οποίο αιωρείται μέσα μας και γύρω μας κάθε στιγμή. «Σκεφτείτε την 5η Συμφωνία του Μπετόβεν. Βεβαίως, μπορεί να έχετε δει την παρτιτούρα ή να έχετε ακούσει ορχήστρες να την παίζουν. Αλλά την έχετε συναντήσει ποτέ στην καθαρή της μορφή; Όταν φεύγετε από ένα μουσείο, γνωρίζετε ότι οι πίνακες βρίσκονται ακόμα εκεί. Αλλά πού πηγαίνει η 5η του Μπετόβεν όταν δεν είστε τριγύρω; Τώρα ξέρουμε», λέει ο Heuer. 

Αν και η θέση της στο σύμπαν εντοπίστηκε, ο ρόλος της παραμένει ασαφής. Κάποιοι αστροφυσικοί υποθέτουν ότι ο κλασικός Κανόνας μπορεί να είναι αυτό που αποκαλούμε «σκοτεινή ύλη», που θεωρείται ότι αποτελεί το 95% όλης της ύλης στο σύμπαν. Άλλοι δεν είναι και τόσο σίγουροι. Ο θεωρητικός φυσικός Leonard Susskind από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ λέει: «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η επιστήμη απέδειξε επιτέλους ότι η κλασική μουσική κατοικεί σε έναν ανεξάρτητο, αυτόνομο χώρο, αποκομμένο από την επίγεια εμπειρία μας, αλλά το ερώτημα παραμένει: τι κάνει εξαρχής η κλασική μουσική στο δικό μας σύμπαν;».    


                                -----------------------------------------------------------------

ΠΗΓΗ


Δημοσίευση σχολίου