Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015

Διάσημα εικαστικά φιλιά


         Αποτέλεσμα εικόνας για ροι λιχτενσταιν φιλι v                            
Το Φιλί, του Gustav Klimt

Το Φιλί, 1908-09: Στο πλαίσιο της ιστορίας της τέχνης για δεκαετίες τώρα, o Gustav Klimt έχει απολάβει μία τεράστια δόξα και φήμη, όχι ότι τυγχάνει να συναντήσει βέβαια τους τουρίστες που συνωστίζονται σε ουρές έξω από την πινακοθήκη Belvedere της Βιέννης και εκστασιάζονται μπρος την όψη αυτής της ελαιογραφίας. Όπως σε όλα τα έργα του από τη λεγόμενη «χρυσή εποχή», έτσι και σε αυτό ο Klimt χρησιμοποιεί έντονα στοιχεία στις επιχρυσωμένες φορεσιές του αγκαλιασμένου ζευγαριού, που περιπλέκονται με τέτοια λεπτομέρεια ώστε τα δυο σώματα μοιάζουν με ένα.


======================================
                                      


Το Φιλί στο Κρεβάτι, του Henri de Toulouse-Lautrec

Στο έργο του αυτό (1892) ο διάσημος Γάλλος ζωγράφος ,χαράκτης, σχεδιαστής και εικονογράφος απεικονίζει με την τέχνη του δυο παθιασμένους εραστές να ανταλλάσσουν ένα φιλί.

Είναι μία από τις συναρπαστικές, κομψές και προκλητικές εικόνες της σύγχρονης ζωής στη Γαλλία των χρόνων εκείνων.

                
                     ===============================================


Οι εραστές, του Ρενέ Μαγκρίτ


Οι ασφυκτικοί εραστές του σουρεαλιστή Βέλγου Rene Magritte, μας αποδίδει τον έρωτα σαν μια λειτουργία που δεν χρειάζεται τα μάτια για να δει, αγνοεί τα υπαρκτά εμπόδια -όπως τα πανιά που τους χωρίζουν- και το ζευγάρι ανταλλάσσει ένα παθιασμένο φιλί.

Για πολλούς, πίσω από αυτό το έργο (1928) του σπουδαίου Βέλγου ζωγράφου ίσως να κρύβεται η ασύνειδη ανάμνηση της μητέρας του που είχε πνιγεί και ανασύρθηκε με το νυχτικό τυλιγμένο γύρω από το κεφάλι της.

        
             ======================================================= 


Αποτέλεσμα εικόνας για edvard munch the kiss photos
Το φιλί, του Edvard Munch

Μπορεί να μην είναι το διασημότερο έργο (1897) του Νορβηγού ζωγράφου αλλά ανήκει αναμφίβολα στα σπουδαιότερα έργα του !


                   ===================================================Αποτέλεσμα εικόνας για pablo picasso the kiss photos
Το φιλί, του Pablo Picasso

Σχεδιασμένο με μερικές αυθόρμητες μολυβιές, λίγο πριν από τα ογδοηκοστά έκτα γενέθλιά του, το έργο αυτό (1969) συλλαμβάνει τη χαρά του καλλιτέχνη για τη ζωή.

            ========================================================


Αποτέλεσμα εικόνας για ροι λιχτενσταιν φιλι v
Φιλί V, του Ρόι Λίχτενστάιν

Ο Ρόι Λίχτενστάιν,«ακαδημαϊκός της ποπ αρτ» έχει αφήσει πολλά έργα με ζευγάρια να ερωτοτροπούν.

Το Kiss V ίσως είναι από τα πιο αγαπημένα.

Ο Roy Lichtenstein μεσουρανεί ανάμεσα στην τέχνη και το illustration, με τεχνοτροπία που προσομοιάζει στα κόμικς, παρουσιάζει ένα παθιασμένο φιλί μεταξύ της ξανθιάς κυρίας παραδομένης στο πάθος του μελαχρινού άντρα.


                        ===============================================


Γενέθλια, του Marc Chagall


Σχετική εικόνα
Ο Σαγκάλ εύχεται με λουλούδια και με ένα φιλί χρόνια πολλά στη γυναίκα του τη Μπέλα για τα γενέθλιά της !

                  
                       ===========================================


Jean-Léon_Gérôme_Pygmalion_and_Galatea_ca._1890
Πυγμαλίων και Γαλάτεια, περίπου 1890

 Παρ’ όλο που σήμερα είναι γνωστός για τις ανατολίτικες σκηνές χαρεμιών και τους γητευτές φιδιών, ο Jean-Léon Gérôme έκανε επίσης πολλούς πίνακες και γλυπτά πάνω στο θέμα του Πυγμαλίωνα: ο γλύπτης που ερωτεύεται παράφορα την ίδια του την τέχνη. Παρόλο που ο μύθος του Πυγμαλίωνα, γνωστός πρώτα από τον Οβίδιο και έπειτα από τον George Bernard Shaw, αντέχει ως μια ευχάριστη φαντασίωση του όμορφου και παντοτινού έρωτα, είναι επίσης και μια αλληγορία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της αυταπάτης, ενός ακόμα επικίνδυνου συνόρου μεταξύ του πραγματικού και του ιδανικού.


            ===================================================

                    
p02jxj8g
Το Φιλί, 1882-89

 Είναι μία από τις πιο παραστατικές απεικονίσεις της ρομαντικής αγάπης στη Δυτική τέχνη: ένας άνδρας και μια γυναίκα ο ένας στα χέρια του άλλου και κλειδωμένοι μέσα σε μία αγκαλιά, σκαλισμένοι από ένα μόνο κομμάτι μαρμάρου. Η συνέχεια, όμως, υπήρξε πολύ σκληρή. Το αγκαλιασμένο ζευγάρι είναι η Francescada Rimini και ο ερωμένος της. Και οι δυο τους καταδικάζονται σε αιώνιο θάνατο, όπως αποκαλύπτει ο Δάντης στην Κόλαση. Ο Auguste Rodin αρχικά σκόπευε να χρησιμοποιήσει το ζευγάρι στη δημιουργία - Οι Πύλες της Κολάσεως, αλλά τελικά είχε τέτοια απήχηση που το έκανε αυτόνομο έργο.

      
                 ======================================================


p02jxj4j
Το Ποίημα του Μαξιλαριού, 1788

Ο ερωτισμός αποτελούσε βασική θεματολογία της ιαπωνικής χαρακτικής κατά την περίοδο Edo και ο Utamaro Kitagawa επικεντρώθηκε κυρίως στην απεικόνιση της αγάπης και του έρωτα στην τέχνη του. Αυτή είναι μία από τις πιο «αγνές» εικόνες του πολυπληθέστατου Ποιήματος του Μαξιλαριού, μια σειρά οκτώ χαρακτικών απαράμιλλης σεξουαλικής έντασης. Αργότερα, δυτικοί καλλιτέχνες, κυρίως οι Édouard Manet και Henri de Toulouse-Lautrec, στράφηκαν στα ιαπωνικά παραδείγματα σαν κι αυτό για ειλικρινείς απεικονίσεις των εραστών και των εταίρων τους.


              ========================================================


p02jxj2t
Η Ψυχή Αναβιώνει με το Φιλί του Έρωτα, 1787-1793

 Ο Βενετός καλλιτέχνης Antonio Canova και από πολλούς θεωρούμενος ως ο σπουδαιότερος γλύπτης της Νεοκλασικής περιόδου στην Ευρώπη, με τα μαρμάρινα γλυπτά του εκθέτει ένα ασυναγώνιστο δώρο προσομοίωσης της σάρκας μέσα από την ψυχρή πέτρα. Το αριστουργηματικό έργο του, εμπνευσμένο από το μυθολογικό έρωτα, στον οποίο ο θεός του Έρωτα ξυπνά τις αισθήσεις της Ψυχής, δείχνει την κομψότητα και το εκλεπτυσμένο στυλ – μια συνειδητή άμιλλα των ελληνικών και ρωμαϊκών παραδειγμάτων της εποχής του διαφωτισμού.

             
                     ====================================================


ΠΗΓΕΣ

wikipedia                   ===========================================


Δημοσίευση σχολίου