Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗH αποίκηση του Άρη είναι η μόνη λύση για τη διάσωση του ανθρώπου σύμφωνα με τον διοικητή της NASA

Λονδίνο 

Ενδιαφέρουσες αλλά και αρκετά αμφιλεγόμενες δηλώσεις έκανε ο διοικητής της NASA. Μιλώντας σε εκδήλωση της Βασιλικής Αεροναυτικής Εταιρείας της Βρετανίας ο Τσαρλς Μπόλντεν είπε ότι «πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι κλιματικές αλλαγές συμβαίνουν, είναι μια πραγματικότητα» και ότι «η εποίκηση του Άρη είναι επιτακτική για την διάσωση του ανθρώπινου είδους». Οι απόψεις αυτές όμως προκάλεσαν αντιδράσεις ενώ παράλληλα μια νέα μελέτη για τις συνθήκες διαβίωσης στον Άρη δείχνει ότι ο δρόμος για την αποίκηση είναι ακόμη μακρύς και γεμάτος εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσουν οι επιστήμονες.

Οι βάσεις

Η παρουσία του ανθρώπου στον Αρη είναι αναμφισβήτητα άκρως σημαντικό γεγονός για διαφόρους λόγους. Όμως η αιτίαση με την οποία συνοδεύει ο διοικητής της NASA την ανάγκη μετακόμισης του ανθρώπου στον Άρη είναι προβληματική στη βάση της. Αυτό γιατί ο Κόκκινος Πλανήτης έχει ακραίες και εξαιρετικά αφιλόξενες όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά γενικά για τη ζωή συνθήκες.
Δεν πρόκειται δηλαδή για ένα «παράδεισο» που περιμένει να μας υποδεχτεί όταν η Γη γίνει αφιλόξενη για τον άνθρωπο. Η εποίκηση στον Άρη προϋποθέτει την ύπαρξη βάσεων μέσα στις οποίες θα διαβιώνει ο άνθρωπος. Έτσι λοιπόν θεωρητικά αν οι ατμοσφαιρικές και κλιματικές συνθήκες στη Γη γίνουν δύσκολες για τον άνθρωπο δεν θα είναι απαραίτητο να μετακομίσει στον Άρη για να ζήσει εκεί σε κάποιες βάσεις αφού θα μπορεί να το κάνει σε βάσεις που θα δημιουργηθούν εντός του (αφιλόξενου) πλανήτη μας.

Ούτε 70 μέρες

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω αναφορών έρχεται μια νέα μελέτη που πραγματοποίησαν πέντε φοιτητές αεροναυπηγικής ΜΙΤ. Οι φοιτητές ανέλυσαν τα δεδομένα του σχεδίου της ολλανδικής εταιρείας Mars One που οργανώνει ένα ταξίδι εγκατάστασης αποίκων στον Αρη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν όλα πάνε καλά και οι επίδοξοι άποικοι φτάσουν στον Κόκκινο Πλανήτη δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν περισσότερες από 68 μέρες.

Στόχος της Mars One είναι να στείλει μέσα στην επόμενη δεκαετία τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους στον Άρη οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν ποτέ στη Γη. Στην 35σέλιδη μελέτη τους οι πέντε φοιτητές αναφέρουν ότι «ο πρώτος θάνατος θα σημειωθεί περίπου έπειτα από 68 ημέρες, από ασφυξία». Οι φοιτητές με γραφήματα και μαθηματικούς τύπους αναφέρονται στις διαθέσιμες ποσότητες οξυγόνου και τροφίμων αλλά και τα τεχνολογικά μέσα που θα διαθέτουν οι πρωτοπόροι.

Τα φυτά που θα έχουν μαζί τους οι εθελοντές θα παράγουν υπερβολικά πολύ οξυγόνο και ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία που θα επιτρέπει την "εξισορρόπηση" της ατμόσφαιρας, σημειώνεται στη μελέτη.

Η εξάρτηση

Επιπροσθέτως, οι άποικοι θα εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τις αποστολές ανταλλακτικών ενώ το κόστος, που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, θα αυξάνεται διαρκώς αφού η εταιρεία υπολογίζει να στείλει και άλλους εθελοντές στο μέλλον.

Ο συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της Mars One, ο Ολλανδός Μπας Λάνσντορπ, αντέδρασε αμφισβητώντας τα συμπεράσματα της μελέτης, υποστηρίζοντας ότι οι φοιτητές χρησιμοποίησαν «ανεπαρκή δεδομένα». Παραδέχτηκε όμως ότι το ζήτημα των ανταλλακτικών είναι όντως ένα πρόβλημα. «Έχουν δίκιο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να τα διατηρήσουμε όλα σε λειτουργική κατάσταση», τόνισε. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι από 140 χώρες έχουν δηλώσει εθελοντές για τον Άρη, παρά τις πολλές επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί για το σχέδιο αυτό.


Πενήντα άντρες και πενήντα γυναίκες είναι στην διαδικασία επιλογής, με 39 από την Αμερική, 31 από την Ευρώπη, 16 από την Ασία, 7 από την Αφρική και 7 από την Ωκεανία. Εάν επιλεχθούν για την εκτόξευση του 2024, δεν θα ξαναδούν ποτέ το σπίτι τους. 

Φυσικά, θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από ομαδική συνεργασία για το ταξίδι σε ένα πλανήτη που απέχει 1.700.000 χιλιόμετρα από την Γη. Το Mars One σχεδιάζει μία μη επανδρωμένη αποστολή το 2018, που θα λειτουργήσει ως απόδειξη λειτουργικότητας και προσεδάφισης του σκάφους που θα χρησιμοποιηθεί από την ομάδα για το ταξίδι.
Αν ενδιαφέρεστε να παίξετε κι εσείς έναν ρόλο την αποστολή, η κοινότητα του Mars One θα πάρει αποφάσεις για το πρόγραμμα και, μιας και η ομάδα είναι μη κερδοσκοπική, δέχεται δωρεές. Θα υπάρξει ένας νέος γύρος αιτήσεων συμμετοχής το 2015 για να βρεθούν οι πιθανοί αντικαταστάτες των αστροναυτών, εάν κάποιος από αυτούς φύγει από το πρόγραμμα για οποιονδήποτε λόγο.

Η απάντηση έρχεται με ένα ντοκιμαντέρ από τη Guardian. Το δεκάλεπτο βίντεο: ''If I Die on Mars'', ρωτάει τους εθελοντές γιατί δήλωσαν συμμετοχή για να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους σε έναν εξωγήινο πλανήτη, εκατομμύρια μίλια μακριά από το σπίτι τους.

“Έπειτα από εκατοντάδες χρόνια, ποιος πρόκειται να θυμάται ποιος ήταν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων πολιτειών ή κάτι παρόμοιο;'', δήλωσε ένας εθελοντής, '' Από την άλλη, όλοι θα θυμούνται τους πρώτους τέσσερις ανθρώπους που πάτησαν στον Άρη''.

Πάνω από 200.000 άτομα δήλωσαν συμμετοχή για να έχουν την ευκαιρία να είναι ένα από τα τέσσερα μέλη που θα απαρτίζουν την πρώτη αποστολή αποίκησης και σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, οι υποψήφιοι έχουν μειωθεί στους 660. Όμως, αποζητούν όλοι τους τη δόξα και την ευκαιρία να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στην ιστορία;

Για κάποιον από την Μοζαμβίκη, είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει έναν νέο κόσμο ελεύθερο από τη βία και την αρρώστια που μαστίζουν τον πλανήτη μας. Για μια γυναίκα από το Ιράκ, το ταξίδι ξεκίνησε όταν είπε αντίο στην οικογένεια της, ο θάνατος της στον Άρη θα δώσει νόημα σε αυτό.
'Για εμάς που θα μένουμε στη Γη, αυτό το άτομο θα είναι νεκρό'', δήλωσε ένας συγγενής κάποιου εθελοντή. '' Αλλά δεν είναι αυτοκτονία. Αντιθέτως. Πηγαίνει εκεί διότι είναι αποστολή από τον Θεό, είναι η αποστολή της ανθρωπότητας''.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Έλληνας φοιτητής θα μετακομίσει στον Άρη!

Παναγιώτης Μαυραγάνης | Panayiotis Mavraganis


Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση δεν οδηγεί τα ελληνόπουλα μόνο εκτός χώρας, αλλά και εκτός… πλανήτη. Ο Μάριος Γουλιέλμος Χούμος είναι ένας από τους 78.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο, και ο μόνος -μέχρι στιγμής- από την Ελλάδα, που έχουν συμπληρώσει την αίτηση της ολλανδικής εταιρίας «Mars One» για να γίνουν οι πρώτοι άποικοι του Κόκκινου Πλανήτη.

«Γεια σας! Ονομάζομαι Μάριος Γουλιέλμος Χούμος και θα ήθελα να ταξιδέψω στον Άρη, καθώς πιστεύω ότι είναι κάτι περισσότερο από όνειρο ζωής», λέει χαρακτηριστικά ο 21χρονος φοιτητής του ΤΕΙ Πειραιά, στο βίντεο που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας, η οποία και φιλοξενεί τις περιγραφές των υποψηφίων «αστροναυτών» από περισσότερες από 100 χώρες.

Η ανακοίνωση της «Mars One» για την αποίκηση του Άρη έγινε πριν από περίπου ένα μήνα, με τους εκπροσώπους της εταιρίας να ισχυρίζονται ότι από το 2018 θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται οι πρώτες μη επανδρωμένες αποστολές για να «προετοιμάσουν» το έδαφος για την εγκατάσταση των… γήινων μεταναστών στον γειτονικό πλανήτη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις φιλόδοξες εκτιμήσεις της εταιρίας η «τελική» αποστολή, που θα σημάνει την έναρξη του πολυπόθητου διαστημικού ταξιδιού, θα λάβει χώρα σε μια δεκαετία από σήμερα. Παράλληλα, η Mars One θέτει ως βασική προϋπόθεση, ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι άτομα που πειθαρχούν, προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορες καταστάσεις και περιβάλλοντα, να είναι επινοητικά και να διαθέτουν ομαδικό πνεύμα, χαρακτηριστικά τα οποία φαίνεται να διαθέτει ο θαρραλέος νέος.

«Πιστεύω ότι είμαι κατάλληλος γι’ αυτήν την αποστολή, καθώς λόγω ηλικίας μπορώ να γίνω πολύ παραγωγικός και να φέρω εις πέρας απαιτητικές δραστηριότητες», ισχυρίζεται ο ίδιος μπροστά στον φακό και συμπληρώνει: «Ακόμα και αν κάτι πάει στραβά κατά τη διάρκεια της αποστολής δεν θα το βάλω εύκολα κάτω και θα βάλω τα δυνατά μου για να προσπαθήσω να λύσω οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει». Επίσης, σύμφωνα με την περιγραφή που συνοδεύει το βίντεο -το οποίο έχει φθάσει σχεδόν τις χίλιες προβολές- ο 21χρονος παίζει μπάσκετ από την ηλικία των 6 ετών και θεωρεί ότι το «κλειδί» μιας επιτυχημένης ομάδας είναι η επικοινωνία και η κατανόηση μεταξύ των μελών.

Μέχρι στιγμής η εταιρία έχει δεχθεί περισσότερες από 78 χιλιάδες αιτήσεις από επίδοξους εποίκους του Άρη. «Με 78 χιλιάδες αιτήσεις σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με την πιο επιθυμητή δουλειά στην ιστορία. Αν συνεχιστεί η υποβολή των αιτήσεων με αυτόν τον ρυθμό θα φθάσουμε εύκολα τον στόχο των 500 χιλιάδων αιτήσεων που είχαμε θέσει εξ αρχής», δήλωσε ο Μπας Λάνσντροπ, συνιδρυτής της Mars One.

Το οπτικοαουστικό υλικό που έχει αναρτήσει η εταιρία, είναι μέρος της διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των αστροναυτών, ενώ τόσο τα βίντεο όσο και η προετοιμασία τους για το ταξίδι… χωρίς επιστροφή, θα προβληθούν από την τηλεόραση με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για την πραγματοποίηση της αποστολής. Γι’ αυτόν το λόγο και το… τηλεοπτικό προφίλ των συμμετεχόντων θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης. Έτσι, ο Μάριος επισημαίνει ότι: «Είμαι φιλικός και προσπαθώ να κάνω τους άλλους να χαμογελούν γιατί με κάνει χαρούμενο».

Μεταξύ των υπόλοιπων  ενδιαφερόντων του Μάριου συμπεριλαμβάνονται τα «περιπετειώδη» ταξίδια, η ζωγραφική, καθώς και πλήθος  αγωνισμάτων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην περιγραφή του, στην οποία καταλήγει λέγοντας: «Με ελκύουν οι περιπέτειες, γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα είναι μοναδική εμπειρία»
-------------------------------------------------------------------------------------------------
-Μα τι άνθρωπος είσαι ‘συ, επιτέλους;
-Απ’ τον Άρη…

    Η αστρονομία είναι ο κλάδος της Φυσικής που αναμένεται να γνωρίσει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στα χρόνια που έρχονται. Ίσως γιατί τώρα αρχίζουν να γίνονται τεχνολογικά εκμεταλλεύσιμες οι θεωρίες που αναπτύχθηκαν τον προηγούμενο αιώνα. Μαζί θα αναπτυχθούν και άλλες ,εφαρμογές, κυρίως της διαστημικής. Απώτερος σκοπός η κατάκτηση του διαστήματος. Ήδη ο Μπους ανήγγειλε ότι μέχρι το 2020 θα έχει γίνει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, σε μία στρατηγική προοπτική πεντηκονταετίας, με στόχο την αποίκηση του Άρη και απώτερο σκοπό την εκμετάλλευση των αστεροειδών που βρίσκονται πέρα από αυτόν . Βέβαια αυτή η στροφή ,των τελευταίων ετών, των αμερικάνικων κυβερνήσεων, ,προς το διάστημα, δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάκτηση του διαστήματος αλλά και τον καλύτερο έλεγχο της Γης, από ουράνια μέσα(βλέπε πόλεμος των άστρων κλπ) και έχει φυσικά παρενέργειες. Στα πλαίσια της στρατηγικής αυτής και της εξεύρεσης πόρων ,οι Η.Π.Α. θα αποτραβηχτούν από οποιαδήποτε κοινή ανθρώπινη προσπάθεια εξερεύνησης του διαστήματος, εξέλιξη σίγουρα αρνητική. Εκτός ίσως από το ότι μπορεί να σταματήσουν να ασχολούνται με τα της Γης…Τέλος πάντων, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι το όνειρο της αποίκησης του Άρη δεν μοιάζει πλέον να είναι θερινής νυχτός, ούτε και επιστημονικής φαντασίας. Παραμένει όμως όνειρο, προς το παρόν.

    Όσο αφορά την αποίκηση του Άρη ,το πιο εύλογο ερώτημα είναι ,γιατί αυτόν; Χάθηκαν οι πλανήτες; Δεν μπορούμε να πάμε κάπου αλλού; Μπορούμε αλλά μόνο με το μυαλό, είναι η απάντηση. Ήδη από το 1976 έχουν γίνει αποστολές μηχανημάτων στον πλανήτη αυτόν και τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν συνεχώς. Είναι ο κοντινότερος πλανήτης της Γη(όχι δεν είναι η Σελήνη, η Σελήνη είναι δορυφόρος), απέχει γύρω στα 80 εκατ. km και σε σχέση με τους άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος ο περισσότερο φιλόξενος. Πιθανότατα στον παρελθόν να είχε θάλασσες, ποτάμια ,νησιά και λίμνες, όπως μαρτυρά η γεωλογία του. Η ύπαρξη υγρασίας στην ατμόσφαιρά του (το 1/1000 σε σύγκριση με την υγρασία στην ατμόσφαιρα της Γης), αφήνει υπονοούμενα και προϋποθέσεις ,για την δημιουργία νεφών και υπάρχει και νερό σε μορφή πάγου. Εντάξει, μπορεί τώρα να φαίνεται έρημος και άγονος , αλλά πριν 3,7 δις. χρόνια ,ήταν ζεστός και υγρός. Η Αριανή μέρα είναι μεγαλύτερη από την Γήινη κατά 37 λεπτά, ενώ το έτος κατά 331 μέρες( είναι κοντά στις 687 μέρες). Η ατμόσφαιρά του αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα  και κάτι ψιλά από άζωτο, αργό και οξυγόνο. Η θερμοκρασία του μπορεί να φτάσει μέχρι τους -140 Cτο χειμώνα, τους 20 C το καλοκαίρι, με μία μέση τιμή κοντά στους -60 C. Η μάζα του είναι το ένα δέκατο της Γης και η βαρύτητά του το 40% της. Και τον λένε κόκκινο πλανήτη, γιατί είναι κόκκινος. Έτσι αν θελήσει κάποιος να χάσει βάρος εύκολα και να περάσει ένα καλοκαίρι διπλάσιο σε χρόνο, ο Άρης είναι το επόμενο μέρος των διακοπών του. Φυσικά θα χρειαστεί μια στολή αστροναύτη, οξυγόνο, κανά αερόθερμο, λίγο νερό, λίγο φαγητό, κάπου να μείνει… Δεν χτίζει μια αποικία καλύτερα;

    Υπάρχουν δύο σενάρια αποίκησης του κόκκινου πλανήτη. Το ένα είναι πιο συμβατικό ( όσο μπορεί να είναι συμβατική η ιδέα της αποίκησης ενός πλανήτη) και το άλλο μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

     Έτσι για να δημιουργηθεί μία μελλοντική αποικία στον Άρη το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι το πρόβλημα της έλλειψης  οξυγόνου. Αυτό μπορεί να λυθεί με την ταυτόχρονη δημιουργία καυσίμων και οξυγόνου. Όταν θα φτάσουν οι πρώτοι άποικοι θα χρειάζονται σίγουρα πολλά καύσιμα. Κάποια θα τα έχουν φέρει μαζί τους. Έτσι με το υγρό υδρογόνο(που θα έχει έρθει από τη Γη), το διοξείδιο του άνθρακα (που αφθονεί στην ατμόσφαιρα του Άρη) και την ενέργεια των πυρηνικών αντιδραστήρων(που και αυτοί θα έχουν εισαχθεί από την Γη), μπορούν να παραχθούν μεθάνιο και νερό. Από το νερό μπορεί να παραχθεί οξυγόνο (αναπνεύσιμο) και υδρογόνο(καύσιμο). Νερό επίσης θα αναζητηθεί και από τον ίδιο τον πλανήτη. Το ιδανικό θα ήταν να βρεθούν γεωθερμικά θερμές υπόγειες δεξαμενές με νερό, οπότε σκάβοντας να δημιουργηθούν πίδακες, οι οποίοι στη συνέχεια θα παγώσουν και θα μπορούν να μεταφερθούν από αποίκους. Ή να υπάρχουν λίμνες με υψηλή συγκέντρωση σε αλάτι που δεν τις αφήνει να παγώσουν. Επειδή ,όμως, ένας λόγος που το ιδανικό είναι ιδανικό, είναι η σπανιότητα και το μη πραγματοποιήσιμο ,έτσι αυτό που μοιάζει πιο πιθανό είναι η εκμετάλλευση του στρώματος πάγου που υπάρχει ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια, σε ορισμένα σημεία του πλανήτη. Από την λάσπη που θα εξαχθεί μπορούν να κατασκευαστούν υλικά οικοδομής ,για το χτίσιμο των πρώτων κατοικιών. Οι κατοικίες μπορούν να κατασκευαστούν σε θολωτό ύφος(κατά το ρωμαϊκό στυλ) και είτε να αποτελούνται από το υλικό που περιγράφηκε παραπάνω, είτε μπορούν να κατασκευαστούν από μέταλλο και πλαστικό, τα συστατικά των οποίων αφθονούν στον Άρη. Οι κατασκευές από πλαστικό και μέταλλο επιτρέπουν την είσοδο των (φιλτραρισμένων) ηλιακών ακτίνων και επομένως την δημιουργία θερμοκηπίων.

  Κάπως έτσι φαίνεται πιθανή η αποίκηση του κόκκινου πλανήτη στους περισσότερους και ενδεχομένως , να είναι έτσι. Όχι όμως για όλους. Υπάρχει μια ομάδα ερευνητών ,οι οποίοι απασχολούνται σε διάφορες ερευνητικές ομάδες, οργανισμούς και πανεπιστήμια , που υποστηρίζουν ότι μπορούμε να κάνουμε όλα τα παραπάνω πιο εύκολα και κυρίως δουλεύοντας εδώ, στη Γη. Η ιδέα τους στηρίζεται στη γνωστή ρήση που λέει ότι αφού δεν πάει το βουνό στον Μωάμεθ, θα πάει ο Μωάμεθ στο βουνό και έχει να κάνει με τα επιτεύγματα της γενετικής και την αποκρυπτογράφηση του DNA. Ούτε λίγο, ούτε πολύ προτείνουν να φτιάξουμε ένα νέο είδος ανθρώπου(!) ( δεν ξέρω αν θα είναι υπέρ ή υποείδος), που να είναι περισσότερο ανθεκτικό στην ατμόσφαιρα του Άρη, στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εκεί και στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, καθώς η έλλειψη ατμόσφαιρας αφήνει τις υπεριώδεις ακτίνες να περνάν αφιλτράριστες στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο εύκολο και είναι άγνωστο αν εμείς θα προλάβουμε να το δούμε. Πάντως όσο συνεχίζεται η αποκρυπτογράφηση του DNA του είδους μας, τίποτα δεν φαντάζει αδύνατο. Το αντίθετο, αν μπορώ να προβλέψω από τι θα πεθάνω, γιατί να μην το αλλάξω κιόλας;

     Δεν τίθεται ερώτημα για το αν το παίζουμε θεοί, γιατί δεν απλά δεν ξέρουμε τι είναι ο θεός, πως είναι, τι κάνει τον ελεύθερό του χρόνου, αν έχει χιούμορ και αν μας έχει εντάξει στο πλάνο της δημιουργίας ή μας βαρέθηκε. Τίθενται όμως ερωτήματα για το ποιος θα φτιάξει τους Αρειανούς συνανθρώπους μας, τι ακριβώς θα μπορούν να κάνουν, αν θα μπορούν θα επιβιώνουν στη Γη, αν θα πρόκειται για σκλάβους, τι σχέσεις θα δημιουργηθούν μεταξύ του μητρικού πλανήτη και της αποικίας και κυρίως τι μεγέθους επιπτώσεις θα έχει η δημιουργία ενός νέου ανθρώπινου(;) είδους στις κοινωνικές δομές του πλανήτη και των ζώων που τον κατοικούν. Τελικά μήπως δημιουργήσαμε τα όρια ,για να έχουμε την ευχαρίστηση να τα υπερπηδούμε;                                  

«Επιτακτική η εποίκηση του Αρη» λέει η NASA

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Water ice clouds hanging above Tharsis PIA02653.jpg
Ο Άρης είναι ο τέταρτος (4ος) σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος (Η/Σ) και ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη, και ο έβδομος σε μέγεθος και μάζα του Η/Σ. Λέγεται συχνά και «ερυθρός πλανήτης» εξαιτίας του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει και οφείλεται στο τριοξείδιο του σιδήρου (Fe2O3) στην επιφάνειά του. O Άρης είναι ένας «γήινος πλανήτης» με λεπτή ατμόσφαιρα, με επιφάνεια που συνδυάζει τους κρατήρες σύγκρουσης της Σελήνης και τα ηφαίστεια, τις κοιλάδες, τις ερήμους και τα πολικά παγοκαλύμματα της Γης. Φαίνεται ακόμη να έχει περιοδικά επαναλαμβανόμενες «εποχές». Ο Άρης διαθέτει ακόμη το Όρος Όλυμπος, το ψηλότερο γνωστό όρος στο Ηλιακό μας Σύστημα και την Κοιλάδα Μαρινέρις, τη μεγαλύτερη κοιλάδα. Το βαθύπεδο Βορεάλις που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη καλύπτει το 40% της επιφάνειάς του και αποτελεί το υπόλειμμα μιας γιγάντιας σύγκρουσης.
Στην περιφορά του γύρω από τον Ήλιο συνοδεύεται από δύο μικρούς δορυφόρους: τον Φόβο και τον Δείμο (= Τρόμο).


Γενικά

Η ονομασία του πλανήτη ΄Αρη προέρχεται από τον Ολύμπιο θεό του πολέμου της Ελληνικής Μυθολογίας τον Άρη. Οι ονομασίες των δύο δορυφόρων του δόθηκαν από τούς δύο γιους του μυθολογικού Άρη, τον Δείμο και τον Φόβο .

Το αστρονομικό σύμβολο του πλανήτη Άρη είναι η "λογχοφόρος στρογγυλή ασπίδα".
Ο Άρης είναι γνωστός ήδη από την προϊστορία, καθώς και ο πρώτος πλανήτης που παρατηρούμενος με τηλεσκόπιο αποκάλυψε, λόγω εγγύτητας, τα γενικά χαρακτηριστικά της μορφολογίας του, τα οποία θεωρήθηκαν (σωστά ως ένα βαθμό) ότι είναι παρόμοια με αυτά της Γης. Η ομοιότητα αυτή έδωσε βάση αφενός σε μια εκτεταμένη συζήτηση για την ύπαρξη ζωής σε αυτόν, αφετέρου σε σκέψεις μελλοντικής αποίκησής του. Ακόμα, είναι εύκολα προσεγγίσιμος από τις εξερευνητικές μας διαστημοσυσκευές, καθώς ένα ταξίδι προς τον Κόκκινο Πλανήτη απαιτεί (με την σημερινή τεχνολογία) χρόνο έξι μηνών όταν οι θέσεις Γης και Άρη είναι ευνοϊκές, κάτι που συμβαίνει ανά δυο χρόνια. Για τους λόγους αυτούς ο Άρης είναι ο καλύτερα εξερευνημένος πλανήτης έως σήμερα.

Ιστορία

Ο Άρης δημιουργήθηκε πριν από 4,2 δισ. έτη από τον πλανητικό δίσκο στον οποίο δημιουργήθηκαν και οι υπόλοιποι πλανήτες. Σήμερα είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Άρης, στα αρχικά στάδια εξέλιξής του, καλυπτόταν σε ορισμένα σημεία του από υγρό νερό βάθους τουλάχιστον μερικών μέτρων, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ωκεανού. Έτσι, υπάρχει το ενδεχόμενο ο Άρης να φιλοξενούσε ζωή σε μορφή μικροβίων (που όμως είναι σίγουρο ότι δεν εξελίχτηκε παραπάνω) και υποστηρίζεται η άποψη ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ζωή στη Γη θα μπορούσε να έχει προέλθει από τον Άρη.

Το μικρό μέγεθος του Άρη, που συνεπάγεται μικρή βαρύτητα, δεν του επέτρεψε να διατηρήσει ολόκληρη την ατμόσφαιρά του. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας διέφυγε στο διάστημα, έπεσε η ατμοσφαιρική πίεση και το υγρό νερό εν μέρει εξατμίστηκε και εν μέρει διέρρευσε στο υπέδαφος και στους πόλους του πλανήτη, υπό την μορφή παγετώνων. Έτσι ο Άρης έγινε ένας ερημικός και άνυδρος πλανήτης με μία αραιή ατμόσφαιρα, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Ο Άρης βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση εδώ και τουλάχιστον 500 εκατομμύρια έτη. Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, η «υγρή» περίοδος του Άρη αφορά μονάχα το αρχικό τμήμα της ιστορίας του.

Φυσικά Χαρακτηριστικά

Εδαφολογία

Βάσει τροχιακών παρατηρήσεων και της εξέτασης συλλογής αρειανών μετεωριτών, η επιφάνεια του Άρη φαίνεται να αποτελείται κυρίως από βασάλτη. Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι ένα μέρος της επιφάνειας του Άρη είναι πιο πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου από τον τυπικό βασάλτη, και μπορεί να είναι παρόμοιο με τους βράχους ανδεσίτη στη Γη• ωστόσο, αυτές οι παρατηρήσεις μπορεί επίσης να εξηγηθούν από πυριτικό γυαλί. Ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειας είναι καλύπτεται από ψιλή σκόνη οξειδίου του σιδήρου (III).Σύγκριση μεγέθους των πλανητών (απο αριστερά προς τα δεξιά): ΕρμήςΑφροδίτηΓη, και Άρης


Αν και ο Άρης δεν παρουσιάζει στοιχεία ενός προσφάτου μαγνητικού πεδίου, παρατηρήσεις δείχνουν ότι μέρη του φλοιού του πλανήτη έχουν μαγνητιστεί, και ότι εναλλασσόμενες μαγνητικές αναστροφές αυτού του δίπολου πεδίου έχουν λάβει μέρος στο παρελθόν. Αυτός ο παλαιομαγνητισμός των παραμαγνητικών ορυκτών έχει χαρακτηριστικά που μοιάζουν πολύ με τις εναλλασσόμενης κατεύθυνσης λωρίδες που βρίσκονται στον πυθμένα των γήινων ωκεανών. Μία θεωρία, που δημοσιεύτηκε το 1999 και επανεξετάστηκε τον Οκτώβριο του 2005, είναι ότι αυτές οι λωρίδες απεικονίζουν τις τεκτονικές πλάκες του Άρη πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, προτού το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη αποδυναμωθεί.

Σημερινά μοντέλα του εσωτερικού του πλανήτη, υποδεικνύουν ένα πυρήνα με ακτίνα 1.480 χιλιόμετρα, που αποτελείται κυρίως από σίδηρο με ποσοστό 14-17% θείο. Αυτός ο πυρήνας από σουλφίδιο του σιδήρου είναι εν μέρει ρευστός, και έχει δύο φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση ελαφρύτερων στοιχείων από ό,τι υπάρχει στον πυρήνα της Γης. Ο πυρήνας περιβάλλεται από ένα πυριτικό μανδύα που διαμόρφωσε πολλές από τα τεκτονικά και ηφαιστειακά χαρακτηριστικά του πλανήτη, αλλά τώρα φαίνεται να είναι ανενεργά. Το μέσο πάχος του φλοιού του πλανήτη είναι μάλλον 50 χιλιόμετρα, με μέγιστο πάχος 125 χιλιόμετρα. Σε αντιδιαστολή, το μέσο πλάτος του φλοιού της Γης είναι κατά μέσο όρο 40 χιλιόμετρα, μόνο το ένα τρίτο του πάχους φλοιό του Άρη, σε σχέση με τα μεγέθη των δύο πλανητών.

Κατά τη διάρκεια του σχηματισμού ηλιακού συστήματος, ο Άρης δημιουργήθηκε μακριά από τον πρωτοπλανητικό δίσκο, που ήταν σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, ως το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας εκρέουσας ύλης προσαύξησης. Ο Άρης έχει πολλές χημικές ιδιαιτερότητες, που σχετίζονται με τη θέση του στο Ηλιακό Σύστημα. Στοιχεία με συγκριτικά χαμηλά σημεία βρασμού όπως το χλώριο, ο φώσφορος και το θείο είναι πολύ πιο συχνά στον Άρη από τη Γη· τα στοιχεία αυτά πιθανώς απομακρύνθηκαν από περιοχές κοντά στον ήλιο από τον ισχυρό ηλιακό άνεμο του νεαρού Ήλιου. Η ίδια η διαδικασία πιστεύεται ότι παρείχε αρχικά στον Άρη περισσότερο οξυγόνο από τη Γη· οι αντιδράσεις μεταξύ του σιδήρου και της περίσσειας ποσότητας οξυγόνου μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο ο Άρης έχει πολύ περισσότερο σίδηρο στον φλοιό και μανδύα από ό,τι η Γη.
Μετά το σχηματισμό των πλανητών, όλα ήταν υποκείμενα στον «Ύστερο Βαρύ Βομβαρδισμό». Είναι εντυπωσιακό ότι το 60% της επιφάνειας του Άρη δείχνει ένα ρεκόρ κρατήρων συγκρούσεις από εκείνη την εποχή. Μεγάλο μέρος της υπόλοιπης επιφάνειας του Άρη ίσως βρίσκεται κάτω από τεράστιους κρατήρες σύγκρουσης από αυτή την εποχή υπάρχουν ενδείξεις από ένα τεράστιο κρατήρα πρόσκρουσης στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη, που εκτείνεται σε διαστάσεις 10.600 χιλιόμετρα επί 8.500 χιλιόμετρα, δηλαδή 4 φορές μεγαλύτερη από το Νότιο Πόλο- λεκάνη Aitken της Σελήνης, το μεγαλύτερο κρατήρα πρόσκρουσης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Αυτή η θεωρία προτείνει ότι Άρης χτυπήθηκε από ένα σώμα με το μέγεθος του Πλούτωνα πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Το γεγονός αυτό, που πιστεύεται ότι είναι η αιτία της διχοτόμησης των ημισφαιρίων του Άρη, δημιούργησε μία ομαλή βόρεια πολική λεκάνη που καλύπτει το 40% του πλανήτη.

Ατμόσφαιρα

Ο Άρης έχασε τη μαγνητόσφαιρά του πριν από 4 δις έτη,  και έτσι ο ηλιακός άνεμος αλληλεπιδρά απευθείας με την ιονόσφαιρα του πλανήτη, απομακρύνοντας άτομα από αυτήν.  Η ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται κατά 95,32% από διοξείδιο του άνθρακα, 2,7% άζωτο και 1,6% αργό.Είναι πολύ αραιή και η πίεση στην επιφάνεια του πλανήτη φτάνει κατά μέσο όρο τα 0,60 kPa, δηλαδή λιγότερο από το ένα εκατοστό αυτής στην επιφάνεια της Γης (101,3 kPa). Πρακτικώς, είναι ίση με την ατμοσφαιρική πίεση στα 35 χιλιόμετρα υψόμετρο από την επιφάνεια της Γης. Κατά συνέπεια, ένας αστροναύτης θα χρειαστεί οπωσδήποτε διαστημική στολή, προκειμένου να περπατήσει στην επιφάνειά του. Λόγω της αραιής ατμόσφαιρας, η ταχύτητα του ήχου είναι μικρή, και οι ήχοι δεν διαδίδονται πολύ μακριά, παρά μόνο μερικές δεκάδες μέτρα. Έτσι ο Άρης, εκτός από άνυδρος και έρημος, είναι και σιωπηλός πλανήτης.

Η χαμηλή πυκνότητα της ατμόσφαιρας έχει και άλλες συνέπειες: οι άνεμοι δεν είναι ιδιαίτερα ισχυροί, όμως καθώς η σκόνη που καλύπτει την επιφάνεια του πλανήτη είναι αρκετά ψιλή, οι αμμοθύελλες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορούν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη· μια τέτοια αμμοθύελλα σημειώθηκε το 2001 και ξανά το 2007. Συχνή επίσης είναι και η εμφάνιση μικρών ανεμοστρόβιλων (dust devils) που μεταφέρουν τη σκόνη πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη. Καθώς δεν πρόκειται για μια πολύ δυναμική ατμόσφαιρα, το κλίμα του Άρη είναι αρκετά προβλέψιμο και επαναλαμβάνεται σε κύκλους διάρκειας σχεδόν δυο Γήινων ετών, όσο δηλαδή διαρκεί και η περιφορά του γύρω από τον Ήλιο. Στην ατμόσφαιρα του Άρη παρατηρούνται επίσης αραιά σύννεφα διοξειδίου του άνθρακα, που εμφανίζονται πιο συχνά τη νύχτα και την αυγή, καθώς και αραιά σύννεφα από κρυστάλλους νερού όταν ο πλανήτης βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο και εξαερώνεται ο πάγος των πόλων του.

Φωτογραφία του ορίζοντα του Άρη, από τη διαστημική συσκευή Viking 2, στις 3 Σεπτεμβρίου 1976, την ημέρα της προσεδάφισής του.

Γεωλογικά Χαρακτηριστικά

Το Όρος ΌλυμποςΟ Άρης έχει το ιδιόμορφο χαρακτηριστικό ότι αποτελείται από δυο μορφολογικά ανόμοια «τμήματα»: το βόρειο ημισφαίριο αποτελείται από «πεδιάδες» που χαρακτηρίζονται από σχετικά μικρή πυκνότητα κρατήρων και μεγαλύτερη λευκαύγεια, ενώ το νότιο ημισφαίριο βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και είναι εμφανώς πιο καταπονημένο από προσκρούσεις μετεώρων. Εδώ βρίσκεται και ο κρατήρας Hellas basin, ο μεγαλύτερος του πλανήτη, με διάμετρο 2.300 χιλιόμετρα, σημάδι μιας εξαιρετικά βίαιης πρόσκρουσης πριν από 4 δις. χρόνια. Μία εξήγηση αυτής της διαφοράς μεταξύ των δυο ημισφαιρίων είναι ότι οι βόρειες «πεδιάδες» αποτελούσαν κάποτε τον πυθμένα ενός ωκεανού που κάλυπτε μεγάλο μέρος του πλανήτη. Πρόσφατες ανακαλύψεις δίνουν ενδείξεις που υποστηρίζουν μερικά αυτή την άποψη, χωρίς ωστόσο οριστικά συμπεράσματα. Μία άλλη εξήγηση είναι ότι στο βόρειο ημισφαίριο προσέκρουσε ένα σώμα με μέγεθος από το ένα δέκατο μέχρι τα δύο τρίτα του μεγέθους της Σελήνης, σχηματίζοντας έναν τεράστιο κρατήρα πρόσκρουσης στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη, που έχει διαστάσεις 10.600 χιλιόμετρα επί 8.500 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το Νότιο Πόλο- λεκάνη Aitken της Σελήνης, το μεγαλύτερο κρατήρα πρόσκρουσης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Συνολικά, έχουν ανακαλυφθεί 43.000 κρατήρες με διάμετρο μεγαλύτερη των πέντε χιλιομέτρων. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι ο Hellas Basin, ένα χαρακτηριστικό που είναι εμφανές από τη Γη.
Στον Άρη έχουν βρεθεί στοιχεία που αποτελούν ενδείξεις παλιότερης γεωλογικής δραστηριότητας. Στον πλανήτη υπάρχουν τεράστια ηφαίστεια, ανάμεσά τους το (ανενεργό σήμερα) ηφαίστειο Olympus Mons, ένα ανενεργό ηφαίστειο στο υψίπεδο Θαρσίς, που είναι και το ψηλότερο βουνό του ηλιακού συστήματος με ύψος 27.000 μέτρα ή 3 φορές το υψόμετρο του Έβερεστ (8.848 μ.), που είναι το ψηλότερο βουνό της Γης. Το μεγάλο ύψος του ηφαιστείου οφείλεται στο γεγονός ότι στον Άρη, σε αντίθεση με τη Γη, δεν υπάρχει κίνηση τεκτονικών πλακών, κι έτσι η εκροή μάγματος συνεχίστηκε για εκατομμύρια χρόνια στο ίδιο σημείο ψηλώνοντας ολοένα τον Όλυμπο. Απτές ενδείξεις ηφαιστειακής δραστηριότητας έχουν βρεθεί στον κρατήρα Γκούσεβ, που εξερεύνησε το ρομπότ Spirit, με την ανεύρεση ηφαιστειακού βασάλτη και άλλων πετρωμάτων. Ο κρατήρας, που λόγω της μορφολογίας του πιστεύεται ότι φιλοξενούσε κατά το παρελθόν μία τεράστια λίμνη, βρέθηκε να καλύπτεται από υλικά που εκτοξεύτηκαν από ένα ηφαίστειο λίγο βορειότερα.

Σήμερα η γεωλογική ενεργότητα του Άρη ανήκει στο παρελθόν· ο πλανήτης μπορεί να θεωρηθεί γεωλογικά νεκρός, αν και η ύπαρξη μεθανίου σε ίχνη σε ορισμένες περιοχές υποστηρίζεται ότι προκαλείται από περιορισμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα, όπως και η πιθανολογούμενη έκλυση υγρού νερού σε ίχνη.

Άφθονες είναι οι ενδείξεις για την ύπαρξη ροής νερού κατά το παρελθόν, κυρίως από την ύπαρξη φαραγγιών και φυσικά σχηματισμένων στραγγιστικών καναλιών. Το φαράγγι Valles Marineris, το μεγαλύτερο του ηλιακού συστήματος με μήκος 4.500 χιλιόμετρα, δεν προήλθε από αυτή τη διαδικασία αλλά από τη ρήξη του φλοιού του Άρη λόγω του βάρους των τεράστιων ηφαιστείων που βρίσκονται βορειότερα. Στις παρυφές του όμως, καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη, έχουν εντοπιστεί σχηματισμοί που έχουν προέλθει καθαρά από τη ροή κάποιου υγρού (νερού κατά πάσα πιθανότητα), όπως κοίτες αρχαίων ποταμών, mesas και άλλοι. Υποστηρίζεται ότι το νερό που προκάλεσε τη διάβρωση δεν έρρεε για πολύ μεγάλο (σε γεωλογική κλίμακα) χρονικό διάστημα στην επιφάνεια του πλανήτη, αλλά ότι μάλλον υπήρξαν περίοδοι «κατακλυσμών», κατά τις οποίες τεράστιες ποσότητες νερού έρρεαν για μικρότερα χρονικά διαστήματα, προκαλώντας αυτά τα αποτελέσματα.

Δορυφόροι

Ο Άρης έχει δυο μικρούς δορυφόρους, το Φόβο και τον Δείμο. Οι δορυφόροι αυτοί υποθέτουμε ότι είναι αστεροειδείς που μπήκαν σε τροχιά γύρω του λόγω της βαρυτικής έλξης του πλανήτη, όμως απομένει να εξερευνηθούν από κοντά προκειμένου να διαπιστωθεί αυτό (το 2011 εκτοξεύτηκε η ρωσο-κινεζική αποστολή Phobos-Grunt που μελέτησε το Φόβο από κοντά). Ο Φόβος περιφέρεται γύρω από τον Άρη σε 7 ώρες και 39 λεπτά, σε μέση απόσταση από τον πλανήτη μόλις 9.377 χιλιόμετρα, εγγύτερα στο μητρικό του πλανήτη από κάθε άλλο δορυφόρο του ηλιακού συστήματος. Εικάζεται ότι, κάποια στιγμή στο μέλλον ο Φόβος θα πλησιάσει αρκετά κοντά στον Άρη ώστε να διασπαστεί από τις παλιρροϊκές δυνάμεις και να σχηματίσει έναν δακτύλιο γύρω από τον πλανήτη. Ο άλλος δορυφόρος, ο Δείμος, είναι αρκετά μικρότερος από το Φόβο και περιφέρεται αρκετά μακρύτερα, σε απόσταση 23.460 χιλιομέτρων από τον Άρη, συμπληρώνοντας μια περιφορά κάθε 1,2 μέρες.

Εξερεύνηση

Ο Άρης είναι μέχρι σήμερα ο πλανήτης στον οποίο έχουν σταλεί οι περισσότερες διαστημοσυσκευές, και για τον οποίο γνωρίζουμε τα περισσότερα από κάθε άλλον στο ηλιακό σύστημα. Αιτία για αυτό είναι η σχετική εγγύτητά του στον δικό μας πλανήτη, οι υποθέσεις για ύπαρξη ζωής στην επιφάνειά του καθώς και η σχετική ευκολία, σε σχέση με τον άλλο κοντινό σε μας πλανήτη, την Αφροδίτη, με την οποία θα μπορούσε να εγκατασταθεί μια ανθρώπινη αποικία στην επιφάνειά του. Το παράθυρο εκτόξευσης προς τον Άρη, η περίοδος δηλαδή κατά την οποία μπορεί να εκτοξευτεί μια διαστημοσυσκευή έτσι ώστε να πραγματοποιήσει το ταξίδι προς τον πλανήτη στο μικρότερο δυνατό χρόνο, ανοίγει κάθε δυο χρόνια.

Ταυτόχρονα ο Άρης είναι και ο πλανήτης που έχει "εξαφανίσει" τις περισσότερες διαστημοσυσκευές που στάλθηκαν προς αυτόν: σχεδόν 1 στις 3 αποστολές κατέληξαν σε αποτυχία, κάτι που κάνει κάθε αποστολή στον Άρη, τουλάχιστον μέχρι την άφιξή της, πηγή αγωνίας για τους επιστήμονες, που αστειευόμενοι μιλούν για την «κατάρα του Άρη».

Οι προσπάθειες για εξερεύνηση του πλανήτη ξεκίνησαν το 1960 από τους Σοβιετικούς με το πρόγραμμα Μάρσνικ, το οποίο δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία. Το 1964, το αμερικανικό Μάρινερ 4 πέρασε δίπλα από τον πλανήτη και έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες από την επιφάνειά του, αποκαλύπτοντας έναν άνυδρο πλανήτη γεμάτο κρατήρες και κατά τα φαινόμενα χωρίς ζωή. Ακολούθησαν τα σκάφη του σοβιετικού προγράμματος Μαρς, που έγιναν τα πρώτα που προσεδαφίστηκαν στον πλανήτη και λειτούργησαν για λίγο μετά την προσεδάφιση.
Η πρώτη σημαντική εξερεύνηση έγινε από τα δυο σκάφη Βίκινγκ της NASA που προσεδαφίστηκαν στην επιφάνειά του, τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 1976. Έστειλαν τις πρώτες φωτογραφίες από την επιφάνεια, μελέτησαν το κλίμα και εκτέλεσαν μια σειρά πειραμάτων για την ύπαρξη ή μη ζωής στον πλανήτη, με αμφιλεγόμενα αλλά πιθανότατα αρνητικά αποτελέσματα.

Η επόμενη φάση στην εξερεύνηση του Άρη ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, με τις αποστολές Mars Global Surveyor και Mars Pathfinder της NASA, που μελέτησαν τον πλανήτη από τροχιά και από την επιφάνειά του αντίστοιχα. Μετά από μερικές ακόμα αποτυχίες, το 2005 έφτασαν στον Άρη τα δίδυμα ρομπότ Spirit και Opportunity, που μελετούν από τότε την επιφάνειά του, και διαπίστωσαν την ύπαρξη, στο απώτατο παρελθόν, υγρού νερού στην επιφάνεια. Πολύτιμες πληροφορίες μας έστειλαν επίσης το Mars Express της ESA, που διαπίστωσε την ύπαρξη πάγου νερού στο υπέδαφος, και Mars Observer, που μεταφέρει την ισχυρότερη κάμερα που στάλθηκε ποτέ σε άλλο πλανήτη.

Μία από τις τελευταίες εξερευνητικές αποστολές στον «Κόκκινο Πλανήτη», είναι της διαστημικής συσκευής Φοίνιξ της NASA, που εκτοξεύτηκε στις 4 Αυγούστου του 2007 και έφτασε στις αρκτικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου του Άρη στις 25 Μαΐου του 2008, μελετώντας τις πολικές περιοχές του μέχρι το Νοέμβριο του ίδιου έτους. Το 2011 η αποστολή Phobos-Grunt, σε συνεργασία Ρωσίας-Κίνας, απέτυχε, με τη διαστημοσυσκευή να μένει στην τροχιά της γης και αργότερα να συντρίβεται. Στις 5 Αυγούστου του 2012, η NASA με το ρομπότ Curiosity, γνωστό επίσης και ως Mars Science Laboratory προσεδαφίστηκε με επιτυχία στην επιφάνεια του Άρη. Τα μακροπρόθεσμα σχέδια της NASA προβλέπουν μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, αλλά η εκτόξευσή της αποκλείεται να πραγματοποιηθεί πριν από το 2025 τουλάχιστον.


Ο πλανήτης Άρης περιλαμβάνεται στους λεγόμενους ναυτιλιακούς πλανήτες, οι οποίοι λαμβάνονται υπόψη σε μετρήσεις για τις ανάγκες επίλυσης προβλημάτων προσδιορισμού γεωγραφικού στίγματος.------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΠΗΓΕΣ


www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=641357

www.ypovrixio.gr/article.php?issues_no=19&contents_id=379
el.wikipedia.org/wiki/Άρης_(πλανήτης)

Δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπ 2015

Σε μια πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας, η NASA παρουσίασε τις ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις για την εποχική ροή υγρού νερού στον Άρη -μια ανακάλυψη που αναπτερώνει τις ελπίδες για ανακάλυψη μικροβιακής ζωής.

Μακρόστενοι σκούροι σχηματισμοί που διακρίνονται το καλοκαίρι σε αρειανές πλαγιές σχηματίζονται όντως από τη ροή αλμυρού νερού, αναφέρουν ερευνητές της NASA στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

Επικεφαλής της μελέτης, η οποία θα παρουσιαστεί και στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικής Επιστήμης, είναι ο υποψήφιος διδάκτορας Λουχέντρα Όγια.

Η ομάδα του είχε δημοσιεύσει ανάλογες ενδείξεις στο κορυφαίο περιοδικό Science το 2011.


Αυλάκια πλάτους από ένα έως δέκα μέτρα σε μια κεκλιμένη περιοχή της αρειανής κοιλάδας «Ελλάδα» (NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)

Μέχρι σήμερα, νερό είχε ανακαλυφθεί στον Άρη μόνο υπό μορφή πάγου στο υπέδαφος και στους πόλους.

Σύμπτωση ή όχι, η NASA επιβεβαιώνει την ανακάλυψη λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της ταινίας Η Διάσωση (The Martian), με θέμα την περιπέτεια ενός αστροναύτη που καλείται να επιβιώσει μόνος στον Άρη.

Ταπείνωση του σημείου τήξης

Πώς γίνεται όμως να υπάρχει υγρό νερό στον κόκκινο πλανήτη, δεδομένου ότι η ατμόσφαιρα είναι τόσο αραιή και η θερμοκρασία βρίσκεται συνήθως δεκάδες βαθμούς κάτω από το μηδέν;

Σε αυτές τις συνθήκες, το νερό είτε μετατρέπεται ακαριαία σε πάγο είτε εξαχνώνεται -μετατρέπεται απευθείας από στερεό σε αέριο.


Τρισδιάστατη απεικόνιση δίχνει μακρόστενους σκούρους σχηματισμούς στον κρατήρα Χέιλ. Πρόκειται πιθανότατα για ρυάκια σε μήκος ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Η απάντηση βρίσκεται στις πλούσιες αποθέσεις αλάτων που διέκρινε ο MRO, ένας δορυφόρος της NASA που λειτουργεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το 2006.

Τα άλατα, εξηγούν οι ερευνητές, μειώνουν το σημείο τήξης του νερού έως και κατά 80 βαθμούς Κελσίου, επιτρέποντάς του να παραμένει στην υγρή φάση. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στη Γη, όταν το πασπάλισμα αλατιού στους δρόμους επιταχύνει το λιώσιμο του χιονιού.

Οι ίδιες χαρακτηριστικές γραμμές διακρίνονται κάθετα στην πλαγιά του κρατήρα Γκάριν (NASA/JPL/University of Arizona)

Το φασματόμετρο του MRO ανίχνευσε ένυδρα υπερχλωριώδη άλατα -άλατα που προσελκύουν γύρω τους μόρια νερού- μόνο στη διάρκεια του αρειανού καλοκαιριού, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει μέχρι τους -23 βαθμούς Κελσίου.

«Βρήκαμε ένυδρα άλατα μόνο όταν οι εποχικοί σχηματισμοί έφταναν στο μέγιστο, κάτι που υποδηλώνει ότι η πηγή της ενυδάτωσης είναι είτε οι ίδιες οι σκούρες λωρίδες, είτε η διαδικασία που οδηγεί το σχηματισμό τους» εξήγησε ο Όγια από τα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσινγκτον.

   ----------------------------------------------------------------------------------------------------
Δημοσιεύτηκε στις 29 Απρ 2013

http://gr.euronews.com/ Ετοιμάστε τις αποσκευές σας για Άρη. Η ολλανδική εταιρία Mars One αναζητά προθύμους για να μετοικήσουν στον κόκκινο πλανήτη το 2023. Πρόκειται για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή. Απευθύνεται σε εθελοντές από όλο τον κόσμο, που θέλουν να επανδρώσουν την πρώτη αποστολή εγκατάστασης στον μέχρι σήμερα ακατοίκητο πλανήτη.

«Σήμερα, το ίδρυμα Mars One αρχίζει την αναζήτηση των πρώτων κατοίκων του Άρη. Την αναζήτηση ανθρώπων από όλο τον κόσμο που θέλουν να εγκατασταθούν στον Άρη» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Μπας Λάνσντορπ στη συνέντευξη τύπου στη Νέα Υόρκη.

Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το πως θα βρεθούν τα χρήμαυα γι' αυτό το σχέδιο, καθώς απαιτούνται 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η επιλογή των ατόμων θυμίζει λιγάκι συνθήκες ριάλιτι σόου.

«Οι ειδικοί μας θα καθορίσουν ποιος θα είναι αρκετά καλός και ποιος όχι. Όταν συγκεντρώσουμε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων για την αποστολή στον Άρη, θα ζητήσουμε από ένα ακροατήριο να μας βοηθήσει να αποφασίσουμε μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία, ποιος τελικά θα πάει. Νομίζουμε ότι είναι πιο σημαντική ψηφοφορία και από τις προεδρικές εκλογές» ανέφερε ο Μπας Λάνσντορπ.

Ο 44χρονος Στέφαν Γκίντερ είναι ένας από τους πρώτους υποψήφιους που προσήλθε, θεωρώντας ότι πρόκειται για ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά στη ζωή σου: «Έχω τέλεια φυσική και πνευματική κατάσταση. Είμαι έτοιμος να φύγω. Αυτό που δεν μου φαίνεται αρκετά ξεκάθαρο, είναι πώς θα γίνει η διαδικασία επιλογής. Εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες. Ελπίζω ότι θα έχω ισχυρές πιθανότητες».

Εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν περισσότερες από ένα εκατομμύριο αιτήσεις συμμετοχής για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Το να στείλουμε ανθρώπους εκεί με δυνατότητα ζωής και εγκατάστασης, τροφή και αέρα και όλα τα υπόλοιπα πράγματα που μπορεί να χρειάζονται, όπως βιβλία, ψυχαγωγία, μέσα επικοινωνίας και πηγές ενέργειας είναι σίγουρα μια πολλή μεγάλη πρόκληση. Και μόνο το μέγεθος των πυραύλων που απαιτούνται για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, είναι τεράστιο», υπογράμμισε ο Άνταμ Μπέικερ, ειδικός σε θέματα διαστημικής μηχανικής.

Η συνέντευξη τύπου που έδωσε η ολλανδική εταιρία για την αποστολή στην Κόκκινο Πλανήτη άφησε αρκετά ανοικτά ζητήματα. Θα περιμένουμε λοιπόν να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Επισκεφθείτε μας στο:
Youtube http://bit.ly/VO4CUD
Facebook http://www.facebook.com/euronews.elli...
Twitter http://twitter.com/euronewsgr


-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δημοσίευση σχολίου