Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ


                                              TRIVAGO - ΚΛΙΚ ΕΔΩ !

                                           =======================

                                            AIR TICKETS - ΚΛΙΚ ΕΔΩ !

     =========================================================        =================================================

             40 χρόνια ραδιόφωνο, τηλεόραση ( ΒΙΒΛΙΟ ) - ΚΛΙΚ ΕΔΩ !

         =================================================

             Ελληνική ραδιοφωνία τηλεόραση ( ΒΙΒΛΙΟ ) - ΚΛΙΚ ΕΔΩ !

          =================================================

              Ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης ( ΒΙΒΛΙΟ ) - ΚΛΙΚ ΕΔΩ !

           =================================================

Εισαγωγικό σημείωμα

Η τηλεόραση

- που αγαπήσαμε
- που μεγαλώσαμε μαζί της
 - που μας δίδαξε
- που μας έκανε να γελάσουμε,
  να δακρύσουμε αλλά κυρίως
  να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε
- που μας πληροφόρησε
- που μας κράτησε και μας κρατά συντροφιά


Ο καθένας μας έχει τη δική του τηλεόραση που αγαπά, γιατί αυτό που βλέπουμε είναι μία ακόμα επιλογή μας .

Ο καθένας ανάλογα την εποχή του, τα γούστα του, τον εαυτό του έτσι όπως τον έχει διαμορφώσει άλλος λίγο, άλλος περισσότερο, άλλος πολύ.

Οι Λατίνοι έλεγαν – De gustibus et de coloribus non est disputandum, σε κάπως ελεύθερη  μετάφραση – Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα !

Ο γράφων όπως οι περισσότεροι από εμάς, έχει και αυτός τη τηλεόραση που αγάπησε, τη δική του τηλεόραση.

Τηλεόραση λοιπόν. . 


Τρύφωνας Παπαλεωνίδας

    ========================================================

ΟΙ ΣΕΙΡΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ
Η χρυσή εποχή του Γ. Ξενόπουλου στην TV


Με μπροστάρη και μαέστρο τον Ερρίκο Ανδρέου η κρατική τηλεόραση γίνεται ο μοχλός διασκευής, των έργων του μεγάλου ζακυνθινού συγγραφέα Γρηγορίου Ξενόπουλου. Ας θυμηθούμε τις σειρές που άφησαν εποχή!


Η χρυσή εποχή του τηλεοπτικού Ξενόπουλου !

 Η ΥΕΝΕΔ γαλουχεί τον πιο πετυχημένο τηλεοπτικό διασκευαστή έργων του ζακυνθινού ηθογράφου.

Ο Ερρίκος Ανδρέου τής δίνει ως αντάλλαγμα υψηλές θεαματικότητες με τις σειρές: 


«Αφροδίτη» (1977), 

Το κοινωνικό σίριαλ ολοκληρώθηκε σε 26 επεισόδια των 45 λεπτών και έκανε πρεμιέρα στην ΥΕΝΕΔ την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου του 1977. Με τους: Νόρα Βαλσάμη στο ρόλο της Αφροδίτης, Χρήστο Πολίτη στο ρόλο του Θράσου, Μαίρη Βιδάλη στο ρόλο της Αγνής, Μιράντα Μυράτ στο ρόλο της Ευριδίκης και πολλούς άλλους καλούς ηθοποιούς. 


Είναι η ιστορία ενός νέου επαρχιώτη, που φοιτητής στην Αθήνα, μπλέκεται στα δίχτυα μιας φοβερής γυναίκας, και με το αχαλίνωτο ερωτικό πάθος του, καταντά κλέφτης, φυλακίζεται και σώζεται από μια άλλη που τον αγαπά αληθινά και στο τέλος τον παντρεύεται. Έργο με δυνατές ψυχολογικές συγκρούσεις, κορυφώνει το ενδιαφέρον με την πλοκή του. 


«Η Αναδυομένη» (1978), 


Η Αναδυομένη προβλήθηκε το 1978 στην ΥΕΝΕΔ και παλι και έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου του 1978.
Στη σειρά παρκολουθούμε το δράμα ενός ερωτικού τριγώνου. Δύο αδέρφια στους αντίστοιχους ρόλους ο Δάνης Κατρανίδης και ο Πάνος Χατζηκουτσέλης ερωτευμένα με την ίδια κοπέλα, τη Νόρα Βαλσάμη ως Κλαίλια.

Στην αξιοθέατη βίλα της "Αναδυομένης", με τα ερημικά ακρογιάλια της και το περβόλι με τις λωτιές, ξετυλίγεται ένα ερωτικό παιχνίδι με πρωταγωνιστές τη γοητευτική κοντεσίνα Κλαίλια και τα δύο αδέλφια, τον Παύλο και τον Ντένη. Καθένας διεκδικεί με τον τρόπο του την Κλαίλια. Η Κλαίλια καλείται να διαλέξει ποιο από τα δύο αδέλφια θα είναι τελικά ο εκλεκτός της καρδιάς της. Κανείς δεν περίμενε ότι το τέλος θα κατέληγε σε τραγωδία αγάπης και ζήλιας. «Τυχεροί και άτυχοι» (1979)

Το κοινωνικό σίριαλ εποχής ολοκληρώθηκε με 30 επεισόδια των 45 λεπτών και έκανε πρεμιέρα στην ΥΕΝΕΔ, στις 23 Φεβρουαρίου 1979. Με τους: Χρήστο Πολίτη, Γιώργο Μάζη, Κάκια Ιγερινού και Σπύρο Κωνσταντόπουλο.

Υπάρχουν άτυχοι και τυχεροί γεννημένοι; Αυτό το πρόβλημα προσπαθεί να λύσει σ’ όλη του τη ζωή ο άτυχος Ρίτσος Καλογεράς. Δεν το λύνει, φτάνει όμως στο βέβαιο συμπέρασμα, πως ούτε οι τυχεροί είναι πάντα ευτυχισμένοι, ούτε δυστυχισμένοι οι άτυχοι. Άλλο Τύχη κι άλλο Ευτυχία. Η πρεμιέρα της σειράς εποχής έγινε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου του 1979 και ολοκληρώθηκε σε 38 επεισόδια των 45 λεπτών. Η σειρά ήταν ασπρόμαυρη, δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ, το 1980 στην Κύπρο προβλήθηκε και από το ΡΙΚ και στην Αυστραλία. Δυστυχώς όπως όλα τα παλιά πράγματα δεν σώζεται στο ΑΡΧΕΙΟ της ΕΡΤ. 


Επίσης με μεγάλη επιτυχία άλλες τρεις σειρές του Γρ. Ξενόπουλου παίχτηκαν στην κρατική τηλεόραση. Όπως η
«Λάουρα» (1980), «Η απερίγραπτη» και «Ο κόσμος και ο Κοσμάς» (1981).

     ------------------------------------------------------------------------------


Το ασπρόμαυρο (σίριαλ) ξανάρχεται

«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» και άλλες κλασικές σειρές που καθήλωσαν με δυνατές ερμηνείεςΤο ασπρόμαυρο (σίριαλ) ξανάρχεται
 Ο Μανωλιός (Αλέξης Γκόλφης) και η Λενιώ (Μαίρη Ιγγλέση) στη διάσημη σειρά που βασίζεται στο έργο του Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»Πίσω ολοταχώς λοιπόν. Στο άσπρο-μαύρο της δημόσιας τηλεόρασης. Ενεκα κρίσεως (και όχι μόνο νοσταλγίας), η ΕΤ1 ανέσυρε από τα μπαούλα της μία σειρά του 1975: «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», βασισμένος στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και σκηνοθετημένος από τον Βασίλη Γεωργιάδη, ζει ξανά τη σταύρωσή του από την περασμένη εβδομάδα, καθημερινά στις 12 το μεσημέρι - τη σκέφτηκαν καλά την ώρα προβολής; Και μας ταξιδεύει σε μια εποχή που, κι αν δεν κατείχαμε την τεχνογνωσία που απαιτείται (θα πείτε, τώρα που την αποκτήσαμε δεν έχουμε πρόγραμμα), κι αν οι ηθοποιοί δεν ήταν εκπαιδευμένοι για να «αντιμετωπίζουν» την κάμερα, τα σίριαλ, συχνά βασισμένα σε έργα της λογοτεχνίας, διέθεταν γοητεία διαχρονική, όπως διαπιστώνουμε παρακολουθώντας σήμερα τον «Χριστό».Δεν είναι όμως μόνο η σειρά του Γεωργιάδη που ξεχωρίζει ανάμεσα στα... κειμήλια της ασπρόμαυρης περιόδου - αναφερόμαστε στη χρυσή για τη μυθοπλασία δεκαετία 1970 - 1980. Ο εσωτερικός σπαραγμός του «Γιούγκερμαν», η θλίψη των ξεριζωμένων της «Γαλήνης», η μελαγχολία του «Λεμονοδάσους» (παίχτηκε επίσης σε επανάληψη), το καταπιεσμένο πάθος των «Πανθέων», αλλά και η γλυκιά εξωστρέφεια των ηρώων του Ξενόπουλου συγκινούν ακόμα.Το ένστικτο και τα κείμενα

Επειδή «"πατάνε" σε σπουδαία κείμενα» όπως επισημαίνει ο Φαίδων Γεωργίτσης που έχει δουλέψει σε παραγωγές εκείνης της εποχής. Επειδή «οι ηθοποιοί είχαν μια αμεσότητα στο παίξιμό τους και μια αλήθεια που σήμερα δυσκολεύεσαι να βρεις» κατά τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, και εκείνη της γενιάς των καλλιτεχνών που δίχως να γνωρίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες στάθηκαν μπροστά στις κάμερες «και βάλαμε τα δυνατά μας, κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Εχοντας όμως δίπλα μας καλούς σκηνοθέτες, όπως ο Ερρίκος Ανδρέου (μάστορας στη δημιουργία ατμόσφαιρας), ο Κώστας Λυχναράς και ο Γιώργος Μιχαηλίδης».

Επειδή, όπως συμπληρώνει και ο Δάνης Κατρανίδης (ο Ντένης της «Αναδυομένης»),«όχι μόνο ευτυχήσαμε να ερμηνεύσουμε σελίδες της ελληνικής λογοτεχνίας, όχι μόνο βρεθήκαμε στα χέρια σκηνοθετών που μας οδήγησαν σωστά, αλλά διαθέταμε και ένστικτο: δεν είχαμε τεχνογνωσία, είχαμε όμως καταλάβει το "κόλπο". Παρ' ότι ως ηθοποιοί του θεάτρου ήμασταν μαθημένοι να φέρνουμε το συναίσθημα "μπροστά", ώστε να περνάει στην πλατεία, στην τηλεόραση καταφέραμε κάτι που σήμερα διδάσκεται: να παίξουμε "κρύβοντας" το συναίσθημα και να αφήσουμε την κάμερα να το ανακαλύψει. Αυτός είναι ο τρόπος ερμηνείας που ζητά η τηλεόραση».
Πρόκειται για τεχνική που «όποτε ξαναβλέπω σειρές εκείνης της εποχής και προσπαθώντας να είμαι αντικειμενική, καθώς έχω συμμετάσχει σε ορισμένες, παρατηρώ ότι διέθεταν οι καλοί ηθοποιοί» λέει η κυρία Παπακωνσταντίνου, «επιβεβαιώνοντας την πεποίθησή μου ότι ο ταλαντούχος ερμηνευτής επιβιώνει και σε χωράφια άγνωστα. Παρακολουθήστε τη "Γαλήνη" και θα καταλάβετε. Δεν μιλώ μόνο για καλλιτέχνες με σπουδαία θητεία στο θέατρο ρεπερτορίου. Παρατηρήστε πώς ο Γιώργος Φούντας με το ιδιαίτερο προσωπικό ιδίωμά του "ενσωματώνεται" στο σύνολο, πλάθει έναν αξιοσημείωτο ρόλο. Δείτε επίσης τη Νόρα Βαλσάμη στους "Μυστικούς αρραβώνες", όπου ήταν μια γλύκα. Δεν πρόκειται για τυχαίες ερμηνείες. Πηγαίναμε στο γύρισμα με την αλήθεια μας και οι σκηνοθέτες μάς κάλυπταν και μας αναδείκνυαν».

Δουλειές πρωτόγνωρες

«Βεβαίως η αισθητική της εποχής επέβαλλε συγκεκριμένους τρόπους ερμηνείας» λέει ο κ. Κατρανίδης, όμως «γινόταν μεγάλη και ειλικρινής προσπάθεια. Ακούω τώρα που κομπάζουν για διάφορα νέα σίριαλ: ότι έχτισαν τα σκηνικά, έστησαν χωριά ολόκληρα... Αυτά όμως έχουν ξαναγίνει. Αναφέρομαι στο χωριό που είχε χτιστεί για τον "Χριστό" ή σε εκείνο που είχαν στήσει έξω από τα στούντιο, στο Μαρούσι, για τη "Γαλήνη". Κάποιοι τα ξεχνάνε».

«Θυμάμαι με αγάπη τις δουλειές στις οποίες συμμετείχα τότε» λέει τέλος ο κ. Γεωργίτσης, « δεν νοσταλγώ όμως το παρελθόν. Είναι ωραίο που σήμερα δεν υπάρχει μόνο δημόσια τηλεόραση. Εξάλλου είναι άλλα τα κριτήρια πλέον. Ο ηθοποιός βεβαίως παραμένει ένας επαγγελματίας που πρέπει να δουλέψει για να ζήσει. Ετσι, αναγκάζεται ενίοτε να κάνει πράγματα που δεν τον εκφράζουν απόλυτα. Εκανα κι εγώ τέτοια. Είμαι όμως σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος με τις σειρές εκείνης της εποχής...». Οι οποίες επιστρέφουν, άλλες σε DVD («Η Γαλήνη»), άλλες μέσω του αρχείου της ΕΡΤ (www.ert-archives.gr), άλλες στη μικρή οθόνη.

Ευκαιρία για μία βόλτα στα παλιά. Με την απαραίτητη επιείκεια ώστε να συγχωρήσουμε τα λάθη της απειρίας, αλλά και με διάθεση να γνωρίσουμε-θυμηθούμε μερικές από τις πιο ουσιαστικές και δημιουργικές σελίδες της νεογέννητης ελληνικής τηλεόρασης.
15 σειρές που έγραψαν ιστορία

1973
«Οι έμποροι των εθνών» του Παπαδιαμάντη. Σενάριο: Γιώργος Μπαλλής / Κώστας Δαρλάσης. Σκηνοθεσία: Κώστας Φέρρης. Με τους Νίκο Τζόγια, Κατερίνα Αποστόλου, Ανδρέα Μπάρκουλη.

1974
«Η γυφτοπούλα» του Παπαδιαμάντη. Σενάριο - σκηνοθεσία: Παύλος Μάτεσις. Με τους Κατερίνα Αποστόλου, Νίκο Τζόγια, Γιάννη Λαμπρόπουλο, Ντόρα Σιμοπούλου, Λάζο Τερζά.

1975
«Μενεξεδένια πολιτεία» του Τερζάκη. Σενάριο: Γιάννης Κανδήλας. Σκηνοθεσία: Κώστας Φέρρης. Με τους Θάνο Κωτσόπουλο, Κατερίνα Βασιλάκου, Νάσο Κεδράκα.«Τερέζα Βάρμα Δακόστα» του Ξενόπουλου. Σενάριο: Βαγγέλης Γκούφας. Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης. Με τους Ελένη Ερήμου, Κώστα Αρζόγλου, Νίκο Βασταρδή, Κάκια Παναγιώτου.

«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Καζαντζάκη. Σενάριο: Νότης Περγιάλης / Γεράσιμος Σταύρου. Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης. Με τους Αλέξανδρο Γκόλφη, Κάτια Δανδουλάκη, Λυκούργο Καλλέργη, Νίκη Τριανταφυλλίδη.

1976
«Γαλήνη» του Βενέζη. Σενάριο: Τάκης Χατζηαναγνώστου. Σκηνοθεσία: Κώστας Λυχναράς. Με τους Γιώργο Φούντα, Μπέτυ Αρβανίτη, Τάνια Σαββοπούλου, Πέτρο Ζαρκάδη.

«Γιούγκερμαν» του Καραγάτση. Σενάριο: Βαγγέλης Γκούφας. Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης. Με τους Αλέκο Αλεξανδράκη, Μπέτυ Λιβανού, Νικήτα Τσακίρογλου.

1977
«Αφροδίτη» του Ξενόπουλου. Σενάριο: Σούλα Πιερράκου. Σκηνοθεσία: Ερρίκος Ανδρέου. Με τους Νόρα Βαλσάμη, Χρήστο Πολίτη.

«Οι Πανθέοι» του Αθανασιάδη. Σενάριο: Τάκης Χατζηαναγνώστου. Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης. Με τους Κάτια Δανδουλάκη, Αγγελο Αντωνόπουλο, Κώστα Μπαλαδήμα, Στέλιο Καλογερόπουλο, Φαίδωνα Γεωργίτση.

1978
«Αναδυομένη» του Ξενόπουλου. Σενάριο: Σούλα Πιερράκου. Σκηνοθεσία: Ερρίκος Ανδρέου. Με τους Νόρα Βαλσάμη, Δάνη Κατρανίδη, Πάνο Χατζηκουτσέλη.

«Η λεηλασία μιας ζωής» του Τραυλαντώνη. Σενάριο: Αλέξης Πάρνης. Σκηνοθεσία: Κώστας Λυχναράς. Με τους Κώστα Αρζόγλου, Καίτη Γρηγοράτου, Νικήτα Τσακίρογλου, Ανδρέα Φιλιππίδη.

«Το λεμονοδάσος» του Πολίτη. Σενάριο: Κωστής Λειβαδέας. Σκηνοθεσία: Τ. Μαρκετάκη. Με τους Γιάννη Ζαβραδινό, Ελ. Σταθοπούλου.

1979
«Ο συμβολαιογράφος» του Ραγκαβή. Σενάριο - σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαηλίδης. Με τους Βασίλη Διαμαντόπουλο, Γιάννη Φέρτη, Μιμή Ντενίση.

«Συνταγματάρχης Λιάπκιν» του Καραγάτση. Σενάριο: Βαγγέλης Γκούφας. Σκηνοθεσία: Β. Γεωργιάδης. Με τους Πέτρο Φυσσούν, Ολγα Πολίτου, Νέλλη Γκίνη, Μπέτυ Αρβανίτη.

1980
«Λωξάντρα» της Ιορδανίδου. Σενάριο: Χρήστος Δοξαράς. Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου. Με την Μπέτυ Βαλάση.

        --------------------------------------------------------------------------------


Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα: “Αναδυομένη”aspromavra_egxrwma_logo_500


Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…

———————————————————–

Η ρομαντική και τραγική «Αναδυομένη» …

Από τα πολλά αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας που διασκευάστηκαν υπό μορφή σειράς για την τηλεόραση, ξεχωριστή θέση κατέχουν εκείνα του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Από το 1975 ως και τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ήταν ο πιο «τηλεοπτικός» συγγραφέας, αφού περισσότερα από δέκα έργα του έγιναν σίριαλ που αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό της χώρας μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα «Τερέζα Βάρμα Δακόστα», «Αφροδίτη», «Αναδυομένη», «Τυχεροί και άτυχοι», «Μυστικοί αρραβώνες» (η μεγαλύτερη τηλεοπτική επιτυχία μυθιστορήματος του Ξενόπουλου), «Λάουρα», «Ο κόσμος και ο Κοσμάς» κ.α.

Από την άλλη, η Νόρα Βαλσάμη είναι σίγουρα η πιο «Ξενοπουλική» ηθοποιός, καθώς είχε την τύχη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε τρεις τηλεοπτικές μεταφορές έργων του σπουδαίου συγγραφέα. Η στήλη θα παρουσιάσει σήμερα τη δεύτερη κατά σειρά από αυτές, την αξέχαστη «Αναδυομένη» που λάτρεψαν οι Έλληνες τηλεθεατές, αλλά και μελαγχόλησαν με το τραγικό τέλος του μυθιστορήματος. Τη διασκευή έκανε η Σούλα Πιερράκου -η οποία εκείνα τα χρόνια βίωνε την απόλυτη επιτυχία ως σεναριογράφος του «Μεθοριακού σταθμού»- και τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Ερρίκος Ανδρέου (σύζυγος της Βαλσάμη), όπως και στην «Αφροδίτη» που είχε προηγηθεί.


 Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 1978 από την ΥΕΝΕΔ και ολοκληρώθηκε σε 16 επεισόδια, ενώ παίχθηκε για μοναδική φορά σε επανάληψη το καλοκαίρι του 1980. Δυστυχώς, η «αλλαγή» του 1981 πέραν όλων των άλλων, διέγραψε κι ένα μεγάλο κομμάτι από το πολύτιμο τηλεοπτικό παρελθόν σβήνοντας -επισήμως «για οικονομία»- σχεδόν το σύνολο των εκπομπών της ΥΕΝΕΔ, στην πραγματικότητα λόγω του «στρατιωτικού» χαρακτήρα της.

Μέσα σε αυτές υπήρχαν και τα έργα του Ξενόπουλου, τα περισσότερα εκ των οποίων προβλήθηκαν από το εν λόγω δίκτυο: «Αφροδίτη», «Μυστικοί αρραβώνες», «Λάουρα», «Τυχεροί και άτυχοι» και φυσικά η «Αναδυομένη». Όχι ότι άφησε «ήσυχο» το αντίστοιχο αρχείο της ΕΡΤ, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

Επειδή όμως οι μνήμες από όλα τούτα τα αριστουργήματα παραμένουν πάντα ζωντανές, παρουσιάζουμε σήμερα την «Αναδυομένη» για να θυμίσουμε στους παλαιότερους και να πληροφορήσουμε τους νεότερους ότι η ελληνική τηλεόραση δεν ήταν πάντα σκουπιδαριό όπως η σημερινή, με ως επί το πλείστον αμόρφωτους κι αγράμματους «παρουσιαστές», ξανθιές με μοναδικά προσόντα τα…σωματικά τους, άθλιες εκπομπές φτηνού έως χυδαίου κουτσομπολιού και τουρκικές σειρές της δεκάρας…

Η υπόθεση

Ο Ξενόπουλος μας μεταφέρει στη Ζάκυνθο των αρχών του 20ού αιώνα, βασισμένος σ’ ένα παλιό μύθο του νησιού τον οποίο μετατρέπει σε μυθιστόρημα -κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ολοκληρωμένο το 1925, ενώ το 1923 είχε ξεκινήσει η δημοσίευσή του σε συνέχειες μέσα από την εφημερίδα «Αθηναϊκά Νέα» (τα γνωστά σημερινά «Νέα»).

Ένα καλοκαίρι λοιπόν, ο κόντε Μάρκος Λάντος (Ανδρέας Φιλιππίδης) με την κόρη του Κλαίλια (Νόρα Βαλσάμη) και τη γριά μητέρα του κοντέσσα Λάνταινα (Μαρούλα Ρώτα) βρίσκεται στη θερινή κατοικία του, η οποία ονομάζεται «Αναδυομένη» λόγω του ότι από μακριά φαίνεται σαν ν’ αναδύεται από τη θάλασσα.


aspromavra_egxrwma_anadyomeni_2014_07_03


Ταυτόχρονα, έρχεται στον ίδιο χώρο για τις καλοκαιρινές διακοπές της η οικογένεια Μεμάρη η οποία μόλις έχει αγοράσει ένα πύργο κοντά στη βίλα των Λανταίων. Τα μέλη της είναι ο κόντε Μεμάρης (Σπύρος Κωνσταντόπουλος), η σύζυγός του κοντέσα Μεμάρη (Καίτη Λαμπροπούλου) και οι δύο γιοι τους, ο Παύλος (Πάνος Χατζηκουτσέλης) και ο Ντένης (Δάνης Κατρανίδης).


Από εκεί και πέρα, αρχίζει μια σε πρώτη φάση “υπολανθάνουσα” ερωτική ιστορία μεταξύ των δύο αδελφών και της Κλαίλιας, η οποία συνεχώς κάνει παρέα μαζί τους και προσπαθεί ν’ αποφασίσει ποιον από τους δυο θα διαλέξει για σύζυγό της. Την όλη ιστορία «σιγοντάρουν» με τον τρόπο τους οι δύο κόντηδες, οι οποίοι συμφωνούν ότι θα δεχτούν οποιαδήποτε επιλογή της κοπέλας.

Ο Παύλος βλέπει την Κλαίλια με τα μάτια της ψυχής και της τρυφερότητας, ενώ ο Ντένης με τα αντίστοιχα της ύλης και της σάρκας. Αμφότεροι την ερωτεύονται με τον τρόπο τους και μπαίνουν σ’ ένα κρυφό ανταγωνισμό για να την κερδίσουν, αρνούμενοι μάλιστα ο ένας στον άλλο τα συναισθήματά τους γι’ αυτήν.

Αρχικά η νεαρή κοντεσίνα δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον Παύλο που της μιλάει για διάφορα φιλοσοφικά και ιστορικά θέματα, αλλά γρήγορα ανακαλύπτει ότι ο Ντένης της ταιριάζει περισσότερο και τελικώς επιλέγει εκείνον. Ο Παύλος πληγώνεται βαθιά από αυτή την εξέλιξη και μην αντέχοντας την απόρριψη, δίνει τραγικό τέλος στη ζωή του πέφτοντας από ένα γκρεμό κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής των δύο οικογενειών, προσπαθώντας να κόψει κρινάκια («μπλαβάκια» όπως τα αποκαλεί ο Ξενόπουλος) για την κοπέλα σ’ ένα δύσβατο σημείο.

Ουδείς υποπτεύεται αυτοκτονία, καθώς όλοι μιλούν για ένα τραγικό ατύχημα. Ωστόσο, ο Παύλος είχε αποφασίσει να πεθάνει αλλά ούτε στιγμή δε φανέρωσε την παραμικρή τέτοια σκέψη στους γύρω του. Τα «μπλαβάκια» που πρόλαβε να κόψει «έπιασαν» αμέσως και σε λίγο καιρό, ολόκληρο το περιβόλι γέμισε από τα άνθη τους. Ο Ντένης και η Κλαίλια παντρεύτηκαν, αλλά μέσω των λουλουδιών «ζούσε» και ο Παύλος μαζί τους. Όπως λέει λοιπόν ο Ξενόπουλος, από τότε αυτά τα «μπλαβάκια» ονομάζονται κλαίλιες…

Το καστ

Νομίζω ότι μπροστά στην υπέροχη από κάθε άποψη Νόρα Βαλσάμη, όλοι οι υπόλοιποι εκλεκτοί και σπουδαίοι ηθοποιοί ωχριούν. Από τα πιο όμορφα πρόσωπα που υπηρέτησαν το θέατρο, το σινεμά και την τηλεόραση, αλλά και από τα πιο ταλαντούχα. Είχε δε το μοναδικό χάρισμα να φαίνεται πάντα μικρότερη από την ηλικία της κι έτσι ν’ αποδίδει μοναδικά τους ανάλογους ρόλους. Σκεφθείτε ότι στην «Αναδυομένη» είχε περάσει τα 30 χρόνια της κι όμως έμοιαζε με έφηβη, όπως η ηρωίδα του Ξενόπουλου…

Ο μελαγχολικός κι εσωστρεφής Παύλος δε θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη από το να τον υποδυθεί ο Πάνος Χατζηκουτσέλης. Επίσης σπουδαίος ηθοποιός, με ωραία χαρακτηριστικά κι ένα λιτό τρόπο παιξίματος, σίγουρα λόγω του χαρακτήρα του ρόλου του κέρδισε τη συμπάθεια όλων των τηλεθεατών για τον τρόπο που αγάπησε την Κλαίλια, αλλά κυρίως για τον τρόπο που επέλεξε να της εκδηλώσει τα αισθήματά του. Σημειωτέον ότι αρχικώς τον Παύλο επρόκειτο να υποδυθεί ο Μίμης Χρυσομάλλης…

aspromavra_egxrwma_anadyomeni_2014_07_01


Ο Δάνης Κατρανίδης είναι εξαιρετικός στο ρόλο του «άτακτου», «υλιστή και …ληστή» (όπως τον αποκαλεί η ηρωίδα) Ντένη, ενώ οι ηλικιακά μεγάλοι ρόλοι έχουν την τιμή ν’ αναπαριστώνται από σπουδαίους πρωταγωνιστές όπως ο Ανδρέας Φιλιππίδης (θαυμάσιος και στη ζακυνθινή προφορά που έπρεπε να έχει), ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος και η Καίτη Λαμπροπούλου.

Επίσης, συμμετείχαν ο Χάρης Παναγιώτου ως «Τζουάνες» (υπηρέτης και βαρκάρης του κόντε Λάντου) και η Ναταλία Αλκαίου ως «Νένε», αρραβωνιαστικιά του Τζουάνε.


Όλα τα παραπάνω συμπεράσματα, προέκυψαν από τις ελάχιστες σκηνές που έχουν σωθεί στο αρχείο της ΕΡΤ από τη σειρά, στο οποίο φημολογείται ότι υπάρχουν το πολύ δύο επεισόδια -και ίσως όχι ολόκληρα κι αυτά…


aspromavra_egxrwma_anadyomeni_2014_07_04


Σχόλιο

Όπως αναφέραμε στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο, το ελάχιστο υλικό που υπάρχει από την «Αναδυομένη» δε μπορεί να μας οδηγήσει σε 100% ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τη ροή της ιστορίας, τη διασκευή του μυθιστορήματος από την Πιερράκου, τη λεπτομερέστερη κριτική όσον αφορά την απόδοση των ρόλων από τους πρωταγωνιστές κλπ.

Ωστόσο, ακόμα κι από αυτά τα λίγα πλάνα μπορούμε να πάρουμε μια όσο γίνεται πιο ικανοποιητική «γεύση» από μια υψηλής ποιότητας σειρά που μπορεί να μην υπάρχει πια -αν και ίσως να βρίσκονται κάποια επεισόδια στο αρχείο του σκηνοθέτη ή ορισμένων συντελεστών της-, αλλά έχει αφήσει το δικό της ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.
Πάντως, είναι μεγάλο κρίμα που οι νεότερες γενιές δε θα έχουν την τύχη να ξαναδούν αυτά τ’ αριστουργήματα στη μικρή οθόνη, ούσες “αναγκασμένες” να παρακολουθούν αυτό το τρισάθλιο τηλεοπτικό τοπίο στο οποίο την έχουν “καταδικάσει” εκείνοι που ενδιαφέρονται μόνο για την τσέπη τους κι όχι για την ποιότητα…


Η επιτυχία της δε ήταν τόσο μεγάλη, που λίγο μετά την έναρξή της κυκλοφόρησε ένας δίσκος με τον ίδιο τίτλο («Αναδυομένη»), βασισμένος σε μουσικά θέματα που είχε φτιάξει για τη σειρά ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής. Με βάση λοιπόν αυτά, ο Γιάννης Κιούρκαςέγραψε στίχους (βασικός συνεργάτης του συνθέτη από τη δεκαετία του ’60) και η Νόρα Βαλσάμη κλήθηκε να ηχογραφήσει οκτώ τραγούδια στο πνεύμα της υπόθεσης του έργου. Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το συγκεκριμένο άλμπουμ, μπορείτε να δείτε εδώ.

     ------------------------------------------------------------------------------------


Σούλα Πιερράκου


Η Σούλα Πιερράκου (8.9.1943 - 14.4.2008) γεννήθηκε στη Σκάλα Λακωνίας το 1943. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και Θέατρο στη Σχολή Θεάτρου του Γρ. Βαφιά. Σε νεαρή ηλικία έγραψε τα μυθιστορήματα «Η Μπόρα Πέρασε» (1960) και «Σκιές Της Νύχτας» (1962) καθώς και 12 θεατρικά έργα για το Παιδικό Θέατρο. Αργότερα εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Αθηναϊκή» (1964-1967) και ως κειμενογράφος στα ραδιοφωνικά «Ταξίδια Του Καιρού Μας», ΕΡΤ, 1976.

Από το 1973 ασχολήθηκε συστηματικά με τη συγγραφή σεναρίων για την τηλεόραση και καθιερώθηκε ως μία από τις πρώτες Ελληνίδες επαγγελματίες σεναριογράφους, υπογράφοντας ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τις δεκαετίες του 1970 και 1980, όπως τον μακροβιότατο "Μεθοριακό Σταθμό" (1974-1981), και τις τηλεοπτικές διασκευές μυθιστορημάτων του Γρ. Ξενόπουλου ("Αναδυομένη", Μυστικοί Αρραβώνες" κ.ά.) αλλά και των Σπ. Πλασκοβίτη, Ι. Μπουκουβάλα-Αναγνώστου και Τ. Αθανασιάδη.

Εργογραφία

• Κινηματογράφος

Κλειστό Κύκλωμα, μεγάλου μήκους σε σκηνοθεσία Ν. Γιαννόπουλου, 1988.

Τηλεόραση

Συνεργασίες στις σειρές αυτοτελών επεισοδίων:

 Μαγική Νύχτα, σκηνοθεσία: Δ. Παναγιωτάτος, ΕΤ1, 1995,

 Έρως Και Πάθος, ΜΕGΑ, 1994, 

και Τολμηρές Ιστορίες, σκηνοθεσία: Δ. Αρβανίτης, Θ. Αντωνίου, ΑΝΤ1, 1994.

Χωρίς Μακιγιάζ, τηλεταινία σε σκηνοθεσία Ντ. Μαυροειδή, ΑΝΤ1, 1994.

Οι Φρουροί Της Αχαΐας, διασκευή στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη, σκηνοθεσία: Γ. Διαμαντόπουλος, (40 επεισ.) MEGA, 1992.

Παρακαμπτήριος, σίριαλ, συνσεναριογράφος: Γ. Μαρούδας, σκηνοθεσία: Π. Μιχαήλ, (26 επεισ.) ΕΤ 1, 1991.

Μυρτώ, διασκευή στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ιωάννας Μπουκουβάλα - Αναγνώστου, σκηνοθεσία: Φρ. Κάραμποτ, (20 επεισ.) ΕΡΤ 1, 1990.

Η Πόλη, διασκευή στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σπύρου Πλασκοβίτη, σκηνοθεσία: Δ. Παπακωνσταντής, (12 επεισ.) ΕΤ 2, 1990.

Τις διασκευές των ομώνυμων μυθιστορημάτων του Γρηγορίου Ξενόπουλου για την ΥΕΝΕΔ σε σκηνοθεσίες Ερ. Ανδρέου:

 Ο Κόσμος Κι Ο Κοσμάς, 1981 (27 επεισ.), 

Η Απερίγραπτη, 1981 (26 επεισ.), 

Λάουρα, 1980 (26 επεισ.), 

Μυστικοί Αρραβώνες, 1979 (38 επεισ.), 

Τυχεροί Και Άτυχοι, 1979 (30 επεισ.),

 Η Αναδυομένη, 1978 (16 επεισ.) 

και Αφροδίτη, 1977 (26 επεισ.).

Ο Φάρος, σίριαλ, σκηνοθεσία: Γ. Σκαλενάκης, (58 επεισ.) ΥΕΝΕΔ, 1976.

Μεθοριακός Σταθμός, σίριαλ, σκηνοθεσία: Γ. Πετρίδης, (349 επεισ.) ΥΕΝΕΔ, 1974-1981.

Ο Μικρός Ήρωας, σίριαλ, σκηνοθεσία: Τ. Βουγιουκλάκης, (27 επεισ.) ΥΕΝΕΔ, 1972.

Ραδιόφωνο

Ταξίδια Του Καιρού Μας, ραδιοφωνικά κείμενα, ΕΡΤ, 1976.

Πηγές

Από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, http://www.senariografoi.gr/script.php?l=gr&p=newsDetails&story=202

  -----------------------------------------------------------------------------------
45 χρόνια ελληνική τηλεόραση: Τα σίριαλ της ζωής μας


Γράφει ο Κοσμάς Βίδος

2 Απριλίου 1970, ώρα 22.30.

 Η ΥΕΝΕΔ προβάλλει το πρώτο «ελληνικό θέατρο συνέχειας», δηλαδή το πρώτο made in Greece σίριαλ - ο ξενόφερτος όρος serial ήταν άγνωστος τότε στο ελληνικό κοινό. «Το σπίτι με τον φοίνικα», μια δραματική - ερωτική σειρά 13 ημίωρων επεισοδίων, σε σενάριο Κικής Σεγδίτσα και σκηνοθεσία Θεόδωρου Αδαμόπουλου και Ιάσονα Γιαννουλάκη, γυρισμένο με κάμερες του κινηματογράφου και όχι της τηλεόρασης, δεν είχε τύχη: όχι μόνο δεν σημείωσε την αναμενόμενη επιτυχία αλλά και ολοκληρώθηκε πριν από την ώρα του, εσπευσμένα, συν των άλλων επειδή ένας από τους πρωταγωνιστές του, ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, αποχώρησε για επαγγελματικούς λόγους. Παραμένει όμως η παρθενική προσπάθεια της ελληνικής τηλεόρασης να στήσει μια αποκλειστικά δική της παραγωγή μυθοπλασίας. Μια προσπάθεια που σήμερα, 45 χρόνια μετά, και με την ιδιωτική τηλεόραση να έχει πάρει τη σκυτάλη από τη δημόσια, συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς - έπειτα από ένα «διάλειμμα» λόγω κρίσης.
Τα σίριαλ, κυρίως τα κωμικά, είναι ένα είδος που αγαπήθηκε πολύ από το τηλεοπτικό κοινό και εξελίχθηκε πολύ μέσα στα 50 χρόνια ζωής της εν Ελλάδι τηλεοράσεως. Από την εποχή που ο Κώστας Καρράς και η Έρικα Μπρόγιερ ερμήνευαν το πρωταγωνιστικό ζεύγος στο «Σπίτι με τον φοίνικα», με τον ενθουσιασμό αλλά και την «αδεξιότητα» των ηθοποιών που δεν γνώριζαν τίποτε από τηλεόραση, ως σήμερα που οι περισσότεροι ηθοποιοί έχουν πλούσια εμπειρία από τις μεθόδους και τις τεχνικές της μικρής οθόνης, η τηλεοπτική μυθοπλασία έχει γράψει τη δική της, σημαντική ιστορία, χαρίζοντάς μας πολλές στιγμές απόλαυσης, συγκίνησης, αγωνίας, γέλιου... Ας θυμηθούμε μερικές.

Έναν ακριβώς μήνα από την πρεμιέρα του αποτυχημένου «Σπιτιού με τον φοίνικα», στις 2 Μαΐου 1970, «Ο κύριος συνήγορος» έγινε το δεύτερο ελληνικό αλλά και το πρώτο επιτυχημένο σίριαλ στην τηλεόρασή μας. Πρωταγωνιστής ο Γιάννης Μιχαλόπουλος (αυτός ο ρόλος ήταν ο λόγος που αποχώρησε από τη σειρά των Σεγδίτσα - Αδαμόπουλου - Γιαννουλάκη), ο οποίος υπέγραφε μαζί με τον Μεγακλή Βιντιάδη και τη σκηνοθεσία. Το σενάριο ήταν του Κώστα Πρετεντέρη, ενώ τα επεισόδια (256 τον αριθμό) αρχικά προβάλλονταν σε απευθείας μετάδοση! 

Ο Πρετεντέρης έγραψε επιπλέον τα σενάρια του «Ο κύριος, η κυρία και η μαμά» (μιας κωμωδίας που ξεκίνησε να προβάλλεται τον Ιανουάριο του 1971, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Νικολαΐδη, με τους Κώστα Καστανά, Σμάρω Στεφανίδου, Σούλη Σαμπάχ, Γιάννη Βογιατζή κ.ά.) και της «Κοκορόμυαλης» με την οποία έγινε ευρέως γνωστή η Κατερίνα Γιουλάκη. 

Την ίδια πάνω-κάτω εποχή που η «Κοκορόμυαλη» μεσουρανούσε, ξεκίνησε και μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής τηλεόρασης, ο «Άγνωστος πόλεμος» σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη. Ο Άγγελος Αντωνόπουλος ως συνταγματάρχης Βαρτάνης καθήλωνε τους Έλληνες στους δέκτες τους, με τη σειρά να καταγράφει μερικές από τις υψηλότερες τηλεθεάσεις στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

ΕΙΡΤ «εναντίον» χούντας

Στον αντίποδα του συντηρητικού «Πατρίς - θρησκεία - οικογένεια» που πρέσβευε ο «Άγνωστος πόλεμος», η σατιρική σειρά «Εκείνος κι εκείνος» ήρθε για να περάσει με ευφυή τρόπο μηνύματα κατά της χούντας - μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στα τελευταία χρόνια της δικτατορίας. Πρωταγωνιστές της σειράς που έφερε την υπογραφή του Κώστα Μουρσελά ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Λουκάς και ο Σόλων, δύο κλοσάρ, δύο ερείπια της ζωής που κυκλοφορούν στους δρόμους για να σαρκάσουν αυτά που βλέπουν γύρω τους αλλά και να αυτοσαρκαστούν. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 19 Ιουνίου 1972 και το τελευταίο στις 9 Φεβρουαρίου 1974. Δυστυχώς το σίριαλ δεν σώζεται, θύμα και αυτό της κακοδαιμονίας που μάστιζε την κρατική τηλεόραση, το αρχείο της οποίας λεηλατήθηκε ή διαγράφηκε. (Εκείνο που απομένει είναι το remake του, το 1989, με τους ίδιους ηθοποιούς, το οποίο όμως δεν έχει τη δύναμη του πρωτοτύπου.)Από το χαρτί στην οθόνη

Η τηλεόραση αγαπάει (ή μάλλον αγαπούσε, γιατί τελευταίως της κάνει απιστίες) τη λογοτεχνία. «Οι έμποροι των εθνών» έγιναν το 1973 η πρώτη ελληνική τηλεοπτική σειρά που βασιζόταν σε λογοτεχνικό έργο - εν προκειμένω στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Τη σκηνοθεσία έκαναν αρχικά ο παραγωγός Δημήτρης Ποντίκας (ο οποίος είχε την ιδέα) και στη συνέχεια ο Κώστας Φέρρης, ενώ εκτός από τους πρωταγωνιστές Κατερίνα Αποστόλου, Νίκο Τζόγια, Ανδρέα Μπάρκουλη, σε διάφορους ρόλους εμφανίστηκαν οι Στάθης Ψάλτης, Ελένη Χαλκούση, Μαρία Αλκαίου, Αντώνης Αντωνίου, Θόδωρος Μορίδης, Ειρήνη Κουμαριανού, Νικήτας Τσακίρογλου κ.ά. Ούτε αυτή η σειρά έχει διασωθεί, τότε όμως η επιτυχία της έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία και άλλων παραγωγών πάνω σε λογοτεχνικά κείμενα: 

το 1974 παίχτηκε η «Γυφτοπούλα», βασισμένη πάλι σε μυθιστόρημα του Παπαδιαμάντη, με τον Ποντίκα πάλι στην παραγωγή, με την Αποστόλου και τον Τζόγια να εμφανίζονται πάλι σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Σενάριο - σκηνοθεσία Παύλος Μάτεσις. 

Το 1975 ο Φέρρης σκηνοθέτησε τη «Μενεξεδένια πολιτεία» του Άγγελου Τερζάκη, ο Βασίλης Γεωργιάδης το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη, οι Μάτεσις - Βαγγέλης Σερντάρης - Γιώργος Χαραλαμπίδης τη μυθιστορηματική σύνθεση του Διονυσίου Ρώμα «Περίπλους».

 Ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, «Γαλήνη» του Ηλία Βενέζη (ΕΡΤ 1976, σκηνοθεσία Κώστας Λυχναράς), 

«Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση (ΥΕΝΕΔ 1976 σε σκηνοθεσία Β. Γεωργιάδη - Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλου

 και ΑΝΤ1 2007 σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη), 

«Η αναδυομένη» του Γρηγορίου Ξενόπουλου (ΥΕΝΕΔ 1978, σκηνοθεσία Ανδρέου),

 «Λεηλασία μιας ζωής» του Αντώνη Τραυλαντώνη (ΕΡΤ 1978, σκηνοθεσία Λυχναρά), 

«Λεμονοδάσος» του Κοσμά Πολίτη (ΕΡΤ 1978, σκηνοθεσία Τώνιας Μαρκετάκη),

 «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» του Στρατή Μυριβήλη (ΕΡΤ 1979, σενάριο Μαργαρίτας Λυμπεράκη και σκηνοθεσία Κώστα Αριστόπουλου),

 «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» του Καραγάτση (ΥΕΝΕΔ 1979, σκηνοθεσία Β. Γεωργιάδης και Β. Βλαχοδημητρόπουλος), 

«Αστροφεγγιά» του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου (ΕΡΤ 1980, σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου), 

«Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου (ΕΡΤ 1980, σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου), 

«Μεθυσμένη πολιτεία» του Σωτήρη Πατατζή (ΕΡΤ 1980, σκηνοθεσία Λυχναρά), 

«Χατζημανουήλ» του Θράσου Καστανάκη (ΕΡΤ 1984, σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή),

 «Ακυβέρνητες πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα (ΕΡΤ 1985, σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη), 

«Ο κίτρινος φάκελος» του Καραγάτση (ΑΝΤ1, 1990, σε σκηνοθεσία Κουτσομύτη), 

«Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» του Μουρσελά (ΑΝΤ1, 1992, σε σκηνοθεσία Κουτσομύτη),

 «Οι φρουροί της Αχαΐας» του Τάσου Αθανασιάδη (Mega, 1992, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου),

 «Πρόβα νυφικού» της Ντόρας Γιαννακοπούλου (ΑΝΤ1, 1995, σκηνοθεσία Κουτσομύτη), 

«Το τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή (ΑΝΤ1, 1995, σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη),

 «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου (ΕΤ1, 1997, σκηνοθεσία Κουτσομύτη),

 «Οι μάγισσες της Σμύρνης» της Μάρας Μεϊμαρίδη (Mega 2005, σκηνοθεσία Κουτσομύτη), 

«Το νησί» της Βικτόρια Χίσλοπ (Mega, 2010, σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη).
Η εξέλιξη της κωμωδίας

Από το 1972 ως το 1977, επί έξι χρόνια, «Η γειτονιά μας», σε σενάριο του Πρετεντέρη, ψυχαγωγούσε τους τηλεθεατές. Ο καφετζής του Μάκη Δεμίρη, η κομμώτρια της Σάσας Καστούρα, ο σερβιτόρος-τραγουδιστής του Κώστα Καφάση και η αφελής ηρωίδα που ερμήνευε η Μαίρη Χαλκιά, κάτοικοι μιας γειτονιάς κάπου στην Αθήνα, αναδείχθηκαν σε μερικούς από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. 

Την ίδια πάνω-κάτω περίοδο ο Δαλιανίδης με το «Λούνα Παρκ» (ΕΙΡΤ, 1974) έστηνε ουσιαστικά ένα ψυχαγωγικό σόου καθώς τα διάφορα νούμερα εναλλάσσονταν με τραγούδια ή παιχνίδια. Οι ατάκες «Πέντε κρίνοι ένα τάλιρο» που έλεγε η Κάτια Αθανασίου ως Τούλα και «Ουρανίααα! Το δίκαννο!» που έλεγε ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ως κυρ-Γιώργης (Ουρανία ήταν η Αννα Παϊτατζή) έχουν μείνει κλασικές.

 «Οι τρεις χάριτες» των Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου στα τέλη της δεκαετίας του '80 (Άννα Παναγιωτοπούλου, Μίνα Αδαμάκη, Νένα Μεντή) 

και «Οι απαράδεκτοι» της Δήμητρας Παπαδοπούλου (με την ίδια και τους Σπύρο Παπαδόπουλο, Γιάννη Μπέζο και Βλάση Μπονάτσο) στις αρχές της δεκαετίας του '90, και τα δύο του Mega, ήρθαν να ανανεώσουν την ελληνική κωμωδία και να «ξεσκονίσουν» το χιούμορ της.

 Στην επιχείρηση «ανανέωση» καθοριστική ήταν στη συνέχεια η συμβολή του Λευτέρη Παπαπέτρου με τα «Εγκλήματα» (ANT1, 1998)

 και το «Είσαι το ταίρι μου» (Mega, 2001)

 και του Γιώργου Καπουτζίδη με τις «Σαββατογεννημένες» (Mega 2003)

 και το «Παρά πέντε» (Mega 2005). 

Ενδιαφέρουσες, και εν πολλοίς καθοριστικές για την εξέλιξη του είδους, οι δουλειές του Αλέξανδρου Ρήγα («Η Ελίζα και οι άλλοι», «Ντόλτσε βίτα», «Οι στάβλοι της Εριέττας Ζαΐμη», «Το κόκκινο δωμάτιο», «Δυο ξένοι»...), 

του Χάρη Ρώμα («Οι μεν και οι δεν», «Κωνσταντίνου και Ελένης», «Το καφέ της Χαράς»...) 

και του Λευτέρη Καπώνη («Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή»). 
Πιο πρόσφατο δείγμα ενός νέου, ακραία σουρεαλιστικού είδους κωμωδίας το «Κάτω Παρτάλι» του Παπαπέτρου, ο δεύτερος κύκλος του οποίου θα αρχίσει να προβάλλεται σε λίγες ημέρες.

 Και το χρονικό των εν Ελλάδι σίριαλ συνεχίζεται. Με την κωμωδία (πρωτότυπη ή διασκευασμένη, βασισμένη σε επιτυχίες του εξωτερικού) να κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στις επιλογές των καναλιών και του κοινού, τις μεταφορές βιβλίων να έχουν εκλείψει (και επειδή είναι πιο κοστοβόρες), αλλά και με τα κοινωνικά δράματα να έχουν δώσει τη θέση τους στις (όλο και πιο καλογυρισμένες) σαπουνόπερες («Μπρούσκο», «Ρουά ματ», «Δικαίωση», «Κλεμμένα όνειρα», «Όρκος σιωπής»)... 

Η αλήθεια πάντως είναι ότι εφέτος οι θεατές δεν έχουν δείξει το ενδιαφέρον που έδειχναν παλαιότερα στη μυθοπλασία, τα νούμερα της τηλεθέασης είναι μάλλον πεσμένα. Σημείο των καιρών; Στο ρευστό τηλεοπτικό σκηνικό όπου όλα κύκλους κάνουν θα έρθει, υποθέτουμε, πάλι η εποχή που το σίριαλ, η κορωνίδα της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας, θα ξαναζήσει ημέρες αίγλης. Αρκεί οι παραγωγές που θα έρθουν να σεβαστούν το κοινό και να εξελίξουν με την ποιότητά τους το είδος. Εν αναμονή των καλυτέρων λοιπόν...«Λάμψη», η απόλυτη σαπουνόπερα

Εκείνος: «Τι τρέχει;».

Εκείνη: «Τίποτα δεν τρέχει, όλα είναι ακίνητα. Πρόσεξε όμως πού πατάς, υπάρχει κινούμενη άμμος».

Ήταν ένας μόνο από τους χαρακτηριστικούς και άκρως σουρεαλιστικούς διαλόγους της Βίρνας και του Γιάγκου Δράκου (Κάτια Δανδουλάκη, Χρήστος Πολίτης) από τη «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου.

 Η... απόλυτη ελληνική σαπουνόπερα ξεκίνησε να προβάλλεται το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 1991 στον ANT1 και ολοκλήρωσε τον κύκλο της στις 29 Ιουλίου 2005. Ως τότε είχαν προβληθεί περισσότερα από 3.400 επεισόδια, ενώ από το στούντιο είχαν περάσει περί τους 1.500 ηθοποιούς. Το γεμάτο υπερβολές και ακρότητες σενάριο έδωσε συχνά αφορμές για καυστική σάτιρα, ο δημιουργός όμως τη σειράς - ο οποίος μάλλον έπαιρνε τη δουλειά του, εν προκειμένω τη σαπουνόπερά του, πιο σοβαρά απ' ό,τι έπρεπε - επέμενε πάντα να την υπερασπίζεται λέγοντας πως επιτελεί κοινωνικό έργο με τα μηνύματα που περιέχει. Κατά τα άλλα «Σελήνη αγαπά Χόχο» που έλεγε και η Ελένη Κούρκουλα στον γνωστότερο ρόλο της.


Ξέρετε ότι...

Στους τίτλους των «Εμπόρων των εθνών» ακουγόταν το «Ήτανε μια φορά» των Σταύρου Ξαρχάκου - Κώστα Φέρρη, με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη.

Η «Τερέζα Βάρμα Δακόστα», σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη με την Ελένη Ερήμου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ήταν το πρώτο μυθιστόρημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου που έγινε σίριαλ το 1975 (ΕΙΡΤ). 

Ακολούθησε η «Αφροδίτη» με τη Νόρα Βαλσάμη και τον Χρήστο Πολίτη το 1977 (ΥΕΝΕΔ) σε σκηνοθεσία του Ερρίκου Ανδρέου.
 Και έπειτα: «Η Αναδυομένη» (1978), «Τυχεροί και άτυχοι» (1979), «Μυστικοί αρραβώνες» (1979), «Λάουρα» (1980), «Η απερίγραπτη» (1981), «Ο κόσμος και ο Κοσμάς» (1981), «Μαργαρίτα Στέφα» (1983).

Μακροβιότερη σειρά στην ελληνική τηλεόραση θεωρείται «Η λάμψη» του Νίκου Φώσκολου. 

Ακολουθούν το «Καλημέρα ζωή» του ιδίου,

 «Ο μεθοριακός σταθμός» του Γιώργου Πετρίδη 

και το «Λούνα Παρκ» του Γιάννη Δαλιανίδη.

«Οι Πανθέοι», βασισμένοι στο μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη, με τους Κάτια Δανδουλάκη, Αγγελο Αντωνόπουλο, Στέλιο Καλογερόπουλο κ.ά. (ΕΡΤ, 1977), δημοσιεύονταν και ως φωτορομάντζο στη «Ραδιοτηλεόραση».

Με τη μορφή φωτορομάντζου δημοσιευόταν στο περιοδικό «Βεντέτα» και ο «Παράξενος ταξιδιώτης» (ΕΙΡΤ, 1972) με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τη Νόνικα Γαληνέα.Η τολμηρότητα του θέματος, μια εικοσάχρονη (Μυρτώ Αλικάκη) που διατηρεί ταυτοχρόνως ερωτική σχέση με έναν πατέρα (Μηνάς Χατζησάββας) και τον γιο του (Αλκις Κούρκουλος), δεν εμπόδισε την «Αναστασία» (σενάριο Μιρέλλα Παπαοικονόμου, σκηνοθεσία Γιώργος Κορδέλλας) να γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Mega, το 1993.

«Μίλα, σκουλήκι!»: κλασική πλέον η ατάκα του Αστυνόμου Θεοχάρη (κατά κόσμον Γιώργου Βασιλείου) από το «Καλημέρα ζωή» του Νίκου Φώσκολου (και των 3.179 επεισοδίων).

Θυμόμαστε πάντα...

Τον «Ονειροπαρμένο» με τον Κώστα Βουτσά (ΥΕΝΕΔ, 1973) να αποδίδει απολαυστικά το κείμενο του Πρετεντέρη.

Τον «Μεθοριακό σταθμό» του Γιώργου Πετρίδη (ΥΕΝΕΔ, 1974) που διαδραματιζόταν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αλλά στην πραγματικότητα γυριζόταν στα Κιούρκα.

Τον Θάνο Λειβαδίτη ως αδέκαστο και αδιάβλητο δικηγόρο Αγγελο Καρνέζη στους «Δίκαιους» (ΥΕΝΕΔ, 1974).

Τη «Βασίλισσα Αμαλία» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Χρήστο Πολίτη στους ρόλους των πρώτων βασιλέων της Ελλάδας. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήταν ο συνταγματάρχης Καλλέργης και ο Χρήστος Καλαβρούζος ο στρατηγός Μακρυγιάννης (ΕΙΡΤ, 1975).

Τον Τάκη Μηλιάδη πρόεδρο του δικαστηρίου στο «Η Θέμις έχει νεύρα» του Δημήτρη Ψαθά (ΕΡΤ, 1975).

Τον «Φωτογράφο του χωριού» με τον Νάσο Κεδράκα σε μια μεγάλη προσωπική επιτυχία (ΕΡΤ, 1977) και τον «Ταξιτζή» με τον Θόδωρο Κατσαδράμη (ΥΕΝΕΔ, 1977) να κάνει τη δική του επιτυχία.

«Το ημερολόγιο ενός θυρωρού» με τον Κώστα Βουτσά (ΥΕΝΕΔ, 1979).

Τη Μαρία Αλιφέρη ως Τερέζα Φραντζή-Ρίχτερ στην «Κραυγή των λύκων» του Νίκου Φώσκολου (ΥΕΝΕΔ, 1981).

«Το φως του Αυγερινού» με την Κοραλία Καράντη και τον Αμπέρτο Εσκενάζυ (ΕΡΤ). Η σειρά προβαλλόταν την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 1981, την ώρα που χτύπησε (και) την Αθήνα ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ.

Την Πέμυ Ζούνη να ερωτεύεται τον Ηλία Γιαννίτσο στο «Γιάννης και Μαρία» του Πάνου Γλυκοφρύδη (ΕΡΤ, 1982) και όλη την Ελλάδα να αγωνιά για την έκβαση του ρομάντζου τους.Τις δύο Άννες, την Παϊτατζή και την Παναγιωτοπούλου, να ερμηνεύουν απολαυστικά τη «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά, η πρώτη το 1972 στην ΥΕΝΕΔ, η δεύτερη το 1986 στην ΕΡΤ2. Παναγιωτάκης της Παϊτατζή ο Ιάκωβος Ψαρράς, της Παναγιωτοπούλου ο Θανάσης Παπαγεωργίου.

Τους «Αυθαίρετους» Βάσια Τριφύλλη, Δημήτρη Πουλικάκο, Χρήστο Βαλαβανίδη, Νατάσα Τσακαρισιάνου, Θέμη Μάνεση και Βάνα Παρθενιάδου (Mega, 1989).

Τη Χρυσούλα Διαβάτη, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Νικήτα Τσακίρογλου να σερβίρουν «Εκμέκ παγωτό» (Mega 1991), σε σενάριο του Βασίλη Νεμέα και σκηνοθεσία του Γρηγόρη Πετρινιώτη.

Το cult σήμερα «Ρετιρέ» του Γιάννη Δαλιανίδη (Mega, 1990).

Τις τρυφερές «Γυναίκες» της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, με την Πέμυ Ζούνη και τη Θέμιδα Μπαζάκα (Mega, 1992).


Τις ενίοτε τρομακτικές αλλά πάντα εξαιρετικά σκηνοθετημένες αυτοτελείς ιστορίες της «10ης εντολής» του Πάνου Κοκκινόπουλου (Alpha, 2004)


ΠΗΓΕΣ


e.in.gr › Ψυχαγωγία › Τηλεόραση


www.musiccorner.gr › ΣΤΗΛΕΣ › ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΑ ΚΙ ΕΓΧΡΩΜΑel.wikipedia.org/wiki/Σούλα_Πιερράκου
--------------------------------------------------------------------------------------------------


Αφιέρωμα: Πόσα γνωρίζετε για τους «Άγγελους του Τσάρλι;»


Δείτε πως είναι σήμερα οι πρωταγωνίστριες της σειράς


Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Σεπτεμβρίου 1976 όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά στην αμερικάνικη τηλεόραση η δημοφιλής αστυνομική σειρά «Οι άγγελοι του Τσάρλι». Οι ιστορίες είχαν κεντρικό θέμα τις περιπέτειες τριών δυναμικών  γυναικών που εργάζονται σε ιδιωτικό γραφείο ντετέκτιβ στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.  Αρχικά, πρωταγωνίστριες ήταν η Κέιτ Τζάκσον, η Φάρα Φόσετ-Μέιτζορς και η Τζάκλιν Σμιθ, ενώ τις επόμενες σεζόν ενσωματώθηκαν στο καστ η Τσέριλ Λαντ, η Σέλεϊ Χακ και η Τάνια Ρόμπερτς. Μαζί τους ήταν ο στενός συνεργάτης τους Ντέιβιντ Ντόιλ αλλά και το μυστηριώδης αφεντικό τους Τζον Φορσάιθ που ακούγαμε μόνο τη φωνή του. Η σειρά που προβλήθηκε από το δίκτυο ABC, κράτησε 5 χρόνια με συνολικά 110 επεισόδια. Πόσα, όμως, γνωρίζουμε για αυτή τη σειρά και πως είναι οι πρωταγωνίστριες σήμερα; Ας μάθουμε:

Μια από τις αρχικές επιλογές των παραγωγών ήταν η Πρισίλα Πρίσλεϊ, αλλά αρνήθηκε το ρόλο.
Η τρίτη σεζόν της σειράς ήταν η μοναδική που δεν άλλαξε το καστ των ηθοποιών.

Η Σαμπρίνα (Κέιτ Τζάκσον) ήταν η μοναδική άγγελος που είχε παντρευτεί στο παρελθόν. Ήταν παντρεμένη με έναν αστυνομικό, αλλά σύντομα πήρε διαζύγιο.

Ο Τζον Φορσάιθ δεν επισκέφθηκε ποτέ το στούντιο γυρισμάτων. Ηχογραφούσε τα λόγια του σεναρίου από το σπίτι του.

Η Τζάκλιν Σμιθ ήταν η μοναδική άγγελος που πρωταγωνίστησε και στους 5 κύκλους της σειράς.
Η αρχική ιδέα των παραγωγών για τις γυναίκες της σειράς, ήταν να υπάρχει μια μελαχρινή, μια κοκκινομάλλα και μια ξανθιά.

Το σπίτι που χρησιμοποιήθηκε ως τόπος γυρισμάτων για τη σειρά ήταν: «Charlie Townsend» Ιδιωτικές Έρευνες, 189 N Robertson Blvd, Beverly Hills, CA 90211, ενώ το τηλέφωνο του γραφείου ήταν 555-0267.

Η σειρά είχε δύο εναλλακτικές τίτλους: «Οι γάτες του Άλεϊ” και “Οι άγγελοι του Χάρι”.

Ανάμεσα στις ηθοποιούς που έκαναν οντισιόν για τους κεντρικούς ρόλους της σειράς ήταν η Κιμ Μπάσιντζερ και η Μισέλ Φάιφερ.

Η Κέιτ Τζάκσον ήταν η μοναδική από όλες τις πρωταγωνίστριες που είχε αποσπάσει 2 φορές υποψηφιότητα για Έμμυ, αλλά δεν κέρδισε το βραβείο.

Το τηλέφωνο, μέσω του οποίου ο Τσάρλι επικοινωνούσε στην αρχή κάθε επεισοδίου ήταν ένα κόκκινο Bell System 4Α.

Η Κέλλυ (Τζάκλιν Σμιθ) ήταν ορφανή.

Παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα επεισόδια ακούγαμε τη φωνή του Τσάρλι και δεν είχε φανεί ποτέ, στην πραγματικότητα εμφανίστηκε σε μερικά επεισόδια, αλλά χωρίς να δούμε το πρόσωπό του.
Την πρώτη μέρα της στο στούντιο, η Τσέριλ Λαντ φορούσε ένα ειδικά σχεδιασμένο t-shirt με τη φράση: “η μικρή Φάρα Φόσετ”, για να σπάσει τον πάγο της αντικατάστασης της Φάρα Φόσετ.

Η διάσημη ηθοποιός Ντρου Μπάριμορ κατέχει τα πλήρη δικαιώματα της σειράς για τη μικρή οθόνη.
Οι άγγελοι οδηγούσαν όλες αυτοκίνητα μάρκας Ford.

Πολύ σεναριογράφοι απολύθηκαν από τη σειρά γιατί οι πρωταγωνίστριες δεν έμεναν ευχαριστημένες από τις ιστορίες.

Η Τζάκλιν Σμιθ και η Τσέριλ Λαντ ήταν οι Άγγελοι του Τσάρλι με την μεγαλύτερη θητεία. Η πρώτη ήταν από την αρχή, ενώ η δεύτερη από τη δεύτερη σεζόν που αντικατέστησε τη Φάρα Φόσετ. Ας δούμε πως είναι σήμερα:

Η Τζάκλιν Σμιθ είναι 69 χρονών και η Τσέριλ Λαντ 63. Η Κέιτ Τζάκσον σε λίγους μήνες κλείνει 66 χρόνια ζωής.
Η Φάρα Φόσετ έφυγε από τη ζωή το 2009 σε ηλικία 62 ετών, ο Ντέιβιντ Ντόιλ το 1997 σε ηλικία 67 ετών και ο Τζον Φορσάιθ απεβίωσε το 2010 σε ηλικία 92 χρονών.


Η Σέλει Χακ σήμερα είναι 67 ετών και έχει αποσυρθεί από την καλλιτεχνική δράση, ενώ η Τάνια Ρόμπερτς είναι 59 χρονών και έχει να εμφανιστεί στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο από το 2005.

charlie's angels


Επιμέλεια, κείμενο: Στέλιος Κεσίσογλου

ΠΗΓΗΟι σύγχρονοι «Άγγελοι του Τσάρλι » , Drew Barrymore, Cameron Diaz , Lucy Liu .
                                -----------------------------------------------


Εγώ πάντως ήμουν « ερωτευμένος» με την Jaclyn Smith


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΗΡΙΑΛ - 

-------------------------------------------------------------------------------------------------


Λούνα-Παρκ (τηλεοπτική σειρά)

Είδος
Κοινωνική
Διάρκεια
περίπου 50' (ανά επεισόδιο)
Δημιουργοί
Παραγωγή
Ντένις Πετρόπουλος
Πρωταγωνιστές
Χώρα
Τηλεοπτικός σταθμός
Προβολή
11 Ιουλίου 1974 – 7 Μαΐου 1981
Αριθμός κύκλων
7
Αριθμός επεισοδίων
330


Το Λούνα-Παρκ ήταν δημοφιλές τηλεοπτικό σίριαλ το οποίο προβαλλόταν από την ΕΡΤ την περίοδο 1974-1981. Το 1ο επεισόδιο προβλήθηκε στις 11 Ιουλίου 1974 και το τελευταίο στις 9 Μαϊου1981. Κανονικά έπρεπε να προβληθεί 2 ημέρες νωρίτερα, αλλά στις 7 Μαϊου 1981 η ΕΡΤ μετέδωσε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και το Λούνα-Παρκ μετατέθηκε για το Σάββατο. Να πούμε εδώ πως ήταν η μόνη εκπομπή από όσες προβλήθηκαν μέχρη σήμερα στην Ελληνική τηλεόραση, η οποία ήταν ταυτόχρονα σίριαλ, μουσικό σόου και τηλεπαιχνίδι. ΄Οταν ξεκίνησε, είχε περισσότερο τη μορφή μουσικό-χορευτικού παιχνιδιού και η ανταπόκριση των τηλεθεατών ήταν πολύ χλιαρή. ΄Οταν όμως στις αρχές του 1976 πήρε τη μορφή του σίριαλ και του τηλεπαιχνιδιού, άρχισε να το βλέπει πολύς κόσμος και έγινε δημοφιλές. Ο χαρακτήρας τον οποίο ενσάρκωνε ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο κυρ-Γιώργης, ήταν ο πιο δημοφιλής απ' όλους και όταν ο σκηνοθέτης του σίριαλ Γιάννης Δαλιανίδης, αποφάσισε στις αρχές του 1977 να γυρίσει μια ταινία με πρωταγωνιστή τον Παπαγιαννόπουλο για λογαριασμό της Φίνος Φιλμ, η οποία έμελλε να' ταν και η τελευταία ταινία που γυρίστηκε για λογαριασμό της συγκεκριμένης εταιρείας, καθως στις 27 Ιανουαρίου 1977, ο ιδρυτής της Φιλοποίμην Φίνος απεβίωσε, ενώ αρχικά είχε αποφασίσει να την τιτλοφορήσει Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται, τελικά αποφάσισε να την τιτλοφορήσει Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερο Κόσμο. Επίσης το Λούνα-Παρκ ήταν το 2ο μακροβιότερο σίριαλ μετα το σίριαλ Μεθοριακός σταθμός το οποίο προβαλλόταν από τηνΥΕΝΕΔ. Το σίριαλ ήταν ασπρόμαυρο και δε σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ παρά μόνον το τελευτάιο επεισόδιο καθώς κι ένα επεισόδιο απ' το Καλοκαίρι του 1978. Επίσης η ΕΡΤ δεν το πρόβαλε ποτέ σε επανάληψη.
Το Soundtrack του σίριαλ εκδόθηκε σε δίσκο το 1976 και επανεκδόθηκε το 1995 σε μορφή CD. Ο δίσκος περιλαμβάνει 13 τραγούδια και σκετς των ηθοποιών του σίριαλ.
Αφιέρωμα στο συγκεκριμένο σίριαλ, έγινε στο 5ο επεισόδιο της εκπομπής Το σίριαλ των σίριαλ. Εκεί όπως εξομολογήθηκε ο Δαλιανίδης στη δημοσιογράφο Ρένα Θεολογίδου, μετά το Πάσχα του 1981, δεν είχε τίποτα νέο να γράψει για τους ίδιους ανθρώπους και θέλησε να σταματήσει αυτό το σίριαλ. Ο διευθυντής της ΕΡΤ προσπάθησε να τον μεταπείσει, χωρίς αποτέλεσμα και στο τέλος του είπε να κάνει ένα νέο σίριαλ μόνο για τον Κυρ-Γιώργη. Τον Αύγουστο του 1981 ξεκίνησαν να γυρίζονται τα επεισόδια του νέου αυτού σίριαλ, το οποίο είχε τον τίτλο Τα στραβά και τ' ανάποδα και μέχρι τον Οκτώβριο, ήταν έτοιμα ήδη 8 επεισόδια, απ' τα οποία όμως δεν προβλήθηκε κανένα, επειδή την 1η Νοεμβρίου 1981 ανέλαβε νέα Διοίκηση, η οποία αποφάσισε να μην προβάλλει καμία απ' τις εκπομπές που είχε εγκρίνει η προηγούμενη Διοίκηση, με αποτέλεσμα τα 8 αυτά επεισόδια να μείνουν στα συρτάρια της ΕΡΤ.
Σ' αυτό το σίριαλ έπαιζαν οι ακόλουθοι ηθοποιοί:
Άννα Παϊτατζή - Ουρανία (1974-1980)
Ρένα Παγκράτη - Κάθριν (1975-1981)
Λουίζα Ποδηματά - Λουίζα Αναγνώστου (μητέρα Νίκου) (Ιούλιος 1975 - Δεκέμβριος 1979)
Νίκος Δαδινόπουλος - Νίκος Αναγνώστου (Μάιος 1975 - Δεκέμβριος 1979)
Μαίρη Ευαγγέλου - Ρένα Αναγνώστου ([Μάιος 1975 - Δεκέμβριος 1979)
Καίτη Ιμπροχώρη - Καίτη (Ιούλιος 1977 - 1981)
Σπύρος Φασιανός - Θόδωρος (καφετζής) (1978 - 1981)
Ελένη Κριτή - Ελένη (Ιούλιος 1975 - Δεκέμβριος 1980)
Βασίλης Τσιβιλίκας - Βασίλης (Μάρτιος 1979 - 1981)
Τόλης Βελονάκης - Τόλης (Ιούλιος 1977 - 1981)
Μήτση Κωνσταντάρα - Αγγέλα (μητέρα Ρένας) (Μάιος 1975 - Δεκέμβριος 1979)
Δέσποινα Στυλιανοπούλου - Δέσποινα (Μάρτιος 1979 - 1981)
Νάσος Κεδράκας- Νάσος (1978)
Μίμης Φωτόπουλος - Παντόπουλος (Ιανουάριος 1980 - 1981)
Μπέτυ Μοσχονά - Ντίνα Παντοπούλου (Ιανουάριος 1980 - 1981)
Σταμάτης Φασουλής - Σταμάτης (1977 - 1981)
Αλίκη Καμινέλη - Αλέκα (Νοέμβριος 1979 - 1981)
Τέρενς Κουίκ - Παρουσιαστής Νο 1 (Ιούλιος 1974 - Μάρτιος 1975)
Πάνος Μιχαλόπουλος - Πάνος (1980 - 1981)
Μάρω Κοντού - Παρουσιάστρια Νο 2 (Μάρτιος 1975 - Μάρτιος 1976)
Κάρμεν Ρουγγέρη - Γεωργία (1977 - 1980)
΄Ερση Δοξακοπούλου - Φρόσω (1977 - 1980)
Χρήστος Νέζος - Αντριώτης (1977 - 1980)
Βαγγέλης Βουλγαρίδης - Παρουσιαστής Νο 3 (Μάρτιος 1976 - Φεβρουάριος 1979)
Λιλή Ντερτίμα - Ντόρα (1977 - 1981)
Γιάννης Γούτης - Γιαννάκης (1977 - 1978)
Γιάννης Ευαγγελίδης - Γιάννης (1981)
Σοφοκλής Πέππας - Στέφανος (πρώην σύζυγος Καίτης) (Δεκέμβριος 1977 - Ιανουάριος 1980)
Πάνος Τουλιάτος - Κοσμάς (Ιανουάριος 1978 - 1981)
Ισμήνη Καλέση - Παρουσιάστρια Νο 4 (Μάρτιος 1979 - 1981)
Μαρία Νίκα (1978 - 1981)
Χρήστος Νομικός (Ιούλιος 1974 - Μάρτιος 1979)
Ευαγγελία Σαμιωτάκη (Ιούλιος 1978 - Δεκέμβριος 1979)
Κική Ρέππα (Ιούλιος 1978 - 1981)
Λίλα Καφαντάρη (Ιούλιος 1975 - Ιούλιος 1980)
Τόλης Πολλάτος (Ιούλιος 1974 - 1977)
και οι τραγουδιστές:

el.wikipedia.org/wiki/Λούνα-Παρκ_(τηλεοπτική_σειράΤο θρυλικό ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ


untitl13


  Πέντε κρίκοι, ένα τάλιρο, για περάστε παρακαλώ, πλούσια δώρα” !

Κοινωνική σειρά 333 επεισοδίων των 60 λεπτών- (Κύκλοι επεισοδίων 7)
Πρεμιέρα στην ΕΙΡΤ την Πέμπτη 11 Ιουλίου 1974
Προγραμματισμός κάθε….
Πέμπτη στις 19:55
Φινάλε την Πέμπτη 7 Μαΐου 1981
Παραγωγή του Ντένις Πετρόπουλου
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Σκηνικά του Μίνωα Αργυράκη
Σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη
Επαναλήψεις: (1975)ΡΙΚ
Η σειρά ήταν ασπρόμαυρη.
Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ.


Ηθοποιοί: Διονύσης Παπαγιαννόπουλος- (κυρ-Γιώργης), Άννα Παϊταζή- (Ουρανία), Ρένα Παγκράτη- (Κάθριν), Κάτια Αθανασίου- (Τούλα),
Λουίζα Ποδηματά- (Λουίζα Αναγνώστου- μητέρα Νίκου), Νίκος Δαδινόπουλος- (Νίκος Αναγνώστου),

Μαίρη Ευαγγέλου- (Ρένα Αναγνώστου), Αλέκα Στρατηγού- (Μαρία), Βαγγέλης Βουλγαρίδης [παρουσιαστής (1974-1980)], Καίτη Ιμπροχώρη- (Καίτη),
Σπύρος Φασιανός- (Θόδωρος -καφετζής), Σωτήρης Τσεβελέκος- (Άρης), Ελένη Κριτή- (Ελένη), Βασίλης Τσιβιλίκας- (Βασίλης),Τόλης Βελονάκης- (Τόλης), Μίτση Κωνσταντάρα- (Αγγέλα- μητέρα Ρένας), Νάσος Κεδράκας- (Νάσος), Σταμάτης Φασουλής- (Σταμάτης), Γιώργος Γεωγλερής, Μίμης Φωτόπουλος- (Παντόπουλος),Μπέτυ Μοσχονά- (Παντοπούλου), Τάκης Σαγιώρ, Τέρενς Κουίκ- [παρουσιαστής (1974)], Δέσποινα Στυλιανοπούλου- (Δέσποινα),
Πίτσα Μπουρνόζου, Ισμήνη Καλέση- [παρουσιάστρια (1980-1981)], Αλίκη Καμινέλη- (Αλέκα), Παναγιώτης Βαρδάκος, Ελένη Φιλίνη, Πάνος Μιχαλόπουλος, Λίλα Καφαντάρη.


Οι απλές καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων που εργάζονται σ’ ένα λούνα παρκ.Το Λούνα Παρκ ήταν και σίριαλ και μουσικό σόου και τηλεπαιχνίδι ενώ ο τηλεθεατής μπορούσε να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς με «πλούσια δώρα».


Μεταξύ των σκετς και των παιχνιδιών υπήρχαν δημοφιλείς τραγουδιστές, οι οποίοι ερμήνευαν τις τελευταίες επιτυχίες τους και τους παρουσίαζε ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης. Ο δοκιμασμένος ηθοποιός από τον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του 60.Κάθε Πέμπτη, λοιπόν, για 7 ολόκληρα χρόνια, από το 1974 έως το 1981, τα βλέμματα των τηλεθεατών ήταν στραμμένα σ’ ένα Λούνα Παρκ, όπου συναντώνταν τα όνειρα, οι χαρές, οι λύπες, οι έρωτες ανθρώπων που κινούνταν εκεί, πλάι στους τροχούς της τύχης, τις μπαλαρίνες, τα τρενάκια, τους κρίκους.
Στ’ αυτιά των παλαιοτέρων ακόμα ηχεί η φωνή της Τούλας (Κάτια Αθανασίου) να προσκαλεί το κοινό με την κλασική πια ατάκα “πέντε κρίκοι ένα τάλιρο”.Παρακολουθούσαμε, λοιπόν, τους ήρωες της καθημερινότητας μας με τα προβλήματά τους, τις γκρίνιες τους αλλά, κυρίως, με την αγάπη που τους ένωνε, με τον ένα να πονάει για τον άλλον, όπως συνέβαινε στις παλιές γειτονιές, όπου τα πάντα ήταν πιο άδολα, πιο αγνά.. (Τουλάχιστον στα ελληνικά σήριαλ- και μάλιστα του Δαλιανίδη-!)

Η θαυμάσια μουσική ήταν του Μίμη Πλέσσα, όσο για τα σκηνικά του Μίνωα Αργυράκη ήταν αξεπέραστα και μοναδικά για ελληνικό σήριαλ.
To soundtrack της σειράς κυκλοφόρησε το 1976 σε δίσκο 33 στροφών και επανακυκλοφόρησε το 1995 σε CD με την φωτογραφία του δίσκου. To soundtrack περιλαμβάνει 13 τραγούδια και σκετς των ηθοποιών της σειράς.


Ο πρώτος παρουσιαστής ήταν ο Τέρενς Κουίκ (1974), ο οποίος έδωσε σύντομα τα σκήπτρα της παρουσίασης στον πολύ αγαπητό Βαγγέλη Βουλγαρίδη (1974-1980).


Το 1980 μετά από επανάληψη τόσων ετών ο Βουλγαρίδης αποχωρεί και παρουσιάστρια γίνεται η  Ισμήνη Καλέση (1980-1981).Ο πιο γνωστός και αγαπητός χαρακτήρας ήταν ο λαϊκός φιλόσοφος, ο νευρικός και γκρινιάρης κυρ-Γιώργης (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος).

Παρ’ όλες τις γκρίνιες του ήταν καλόκαρδος και όλοι τον αγαπούσαν και τον συμβουλεύονταν. Η γυναίκα του ήταν η αφελής και γλυκιά Ουρανία που την ενσάρκωνε η αξεπέραστη Άννα Παϊταζή.

Μαζί τους έμενε η τρελιάρα και μοντέρνα ανιψιά τους Κάθριν (Ρένα Παγκράτη).

Στο τέλος του κάθε επεισοδίου ήταν το τελευταίο και πολυαναμενόμενο σκετσάκι που όλοι περίμεναν και διαδραματιζόταν στο σπίτι του κυρ-Γιώργη.

Συνήθως η Ουρανία παρασυρμένη από την φίλη και γειτόνισσα Ελένη (Ελένη Κριτή) ή την ανιψιά τους, την Κάθριν, έκανε διάφορες αγορές, καινοτομίες ή οτιδήποτε άλλο με αποτέλεσμα ο κυρ-Γιώργης να βγαίνει για μια ακόμα φορά εκτός εαυτού και να πετάει έξω από το σπίτι τους πάντες για να ηρεμήσει, φωνάζοντας με χαρακτηριστικό τρόπο τη γνωστή ατάκα: “Όξω!!”.

Ο χαρακτήρας που ενσάρκωνε ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (ο κυρ-Γιώργης) ήταν τόσο δημοφιλής, που όπως έχει δηλώσει ο Δαλιανίδης, η ταινία παραγωγής του 1977 της FINOS FILM (η τελευταία της εταιρίας) “Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται” με τον Παπαγιαννόπουλο σκηνοθεσίας Δαλιανίδη, αποφασίστηκε τελικά να ονομαστεί “Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται“, στοχεύοντας να προσελκύσει περισσότερους θεατές.Το ζευγάρι Νίκος και Ρένα (Νίκος Δαδινόπουλος και Μαίρη Ευαγγέλου) αποχώρησαν από τη σειρά το καλοκαίρι του 1980, ενώ νωρίτερα το 1980 είχε αποχωρήσει και ο παρουσιαστής Βαγγέλης Βουλγαρίδης από τη σειρά και την παρουσίαση του παιχνιδιού είχε αναλάβει η Ισμήνη Καλέση.

Οι μόνοι ηθοποιοί που παρέμειναν στο “Λούνα Παρκ” μέχρι το τέλος ήταν ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και η Ρένα Παγκράτη

Αυτό συνέβη διότι μετά από τα 7 χρόνια του Λούνα Παρκ, δεν είχε πια κάτι καινούργιο να γράψει για τους ίδιους ανθρώπους και ήθελε να σταματήσει τη σειρά.


Άλλοι αγαπημένοι χαρακτήρες ήταν το ερωτευμένο ζευγάρι Νίκος (Νίκος Δαδινόπουλος) και Ρένα (Μαίρη Ευαγγέλου), που τελικά παντρεύονται.

Την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1977 μεταδόθηκε ο γάμος του Νίκου με την Ρένα.Κουμπάρος, φυσικά, ο μοναδικός κυρ-Γιώργης.

Μετά το γάμο παρακολουθούμε σκετσάκια από τον έγγαμο βίο και τις γκρίνιες της πεθεράς- μητέρας του Νίκου- κυρίας Λουίζας (Λουίζα Ποδηματά).

Υπάρχει ακόμη η «αιωνίως» αρραβωνιασμένη Τούλα (Κάτια Αθανασίου) που περιμένει μια ζωή τον Άρη (Σωτήρης Τζεβελέκος) να την παντρευτεί, ενώ στο αναμεταξύ φωνάζει στη δουλειά της, την κλασική ατάκα: “Πέντε κρίκοι. ένα τάλιρο, για περάστε παρακαλώ, πλούσια δώρα”!

Χαρακτηριστική φιγούρα ήταν και η πληθωρική χαρτορίχτρα Μαρία (Αλέκα Στρατηγού), η οποία στη μαγική της σφαίρα έβλεπε το μέλλον, αδυνατώντας, όμως, να δει το δικό της.

Τα σκετσάκια με τις συζητήσεις που έκανε η Μαρία με τον κυρ-Γιώργη ήταν πραγματικά αξέχαστα.Το “Λούνα Παρκ”, είναι ένα από τα πιο παλιά ελληνικά σήριαλ, που το θυμούνται πάρα πολλοί μέχρι σήμερα και αυτό φυσικά κάτι δείχνει


ΠΗΓΕΣ

(Κείμενα και αποσπάσματα από: Ερευνητής της Βέροιας / retromaniax / Ραδιοτηλεόραση.)

fouit.gr/2014/02/02/το-θρυλικό-λουνα-παρκ-αφιέρωμα-δείτε/


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Δημοσίευση σχολίου