Σάββατο, 18 Απριλίου 2015

Μουσικός Σύλλογος "ΟΡΦΕΑΣ" Αγρινίου


Εισαγωγικό σημείωμα

( Ευχαριστώ τη κα Λαμπρινή Ζαφείρη, εκλεκτό μέλος του ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΥ, για την αιτία και αφορμή καθώς επίσης και για τις πολύτιμες υποδείξεις της. )


Είναι από εκείνες τις ιστορίες που δεν έχουν συγκεκριμένη αρχή, ίσως και να μην έχει σημασία, αλλά σίγουρα έχει μεστό παρόν κι ελπιδοφόρο μέλλον.

Αναφέρομαι στη γνωριμία μου με τη Χορωδία ΟΡΦΕΑΣ Αγρινίου.

Η γνωριμία αυτή στην αρχή βασίστηκε στη παρατήρηση εξ αποστάσεως – να είναι καλά η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  

Στη συνέχεια, στο Φεστιβάλ Χορωδιών που έλαβε χώρα στις 6 Ιουνίου 2015 στη πανέμορφη Θεσσαλονίκη, είχα την ευκαιρία να γευθώ απευθείας σε πρώτο χρόνο και χωρίς να με χωρίζει καμία απόσταση τους μελωδικούς καρπούς και τη μαγεία της αρμονίας που αναβλύζει από την ομολογουμένως άξια θερμών συγχαρητηρίων Χορωδία ΟΡΦΕΑΣ του ιστορικού κομματιού της ευλογημένης ελληνικής γης, του Αγρινίου.

Όταν ο νους σου πηγαίνει στο Αγρίνιο, τη μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας και εκ των μεγαλύτερων αστικών κέντρων της Δυτικής Ελλάδας, δύο λέξεις σου έρχονται στο μυαλό : Λεβεντιά και Πολιτισμός.

Λεβεντιά γιατί το Αγρίνιο έχει δώσει βροντερό παρόν σε ένδοξους αγώνες της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμός διότι όταν μια πόλη έχει βγάλει έναν Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, έναν Κωνσταντίνο Δημάδη, τον Δημήτρη και Χρήστο Καπράλο, τον Αριστείδη Μόσχο, τον Γιάννη Κανδήλα, έναν Δενάρδο, έναν Κούτνα, τον Ευάγγελο Παπαστράτο, τον Δημήτρη Παπαποστόλου και τόσες άλλες λαμπρές μορφές τότε έχει επιτελέσει – και συνεχίζει να επιτελεί – το χρέος της και με το παραπάνω.

Κατά συνέπεια, για να επιστρέψουμε στα της μουσικής δρώμενα, το λαμπερό χθες, το εξίσου λαμπρό παρόν και είμαι σίγουρος το ακόμα λαμπρότερο μέλλον της Χορωδίας ΟΡΦΕΑΣ μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Είναι από τις μοναδικές εκείνες στιγμές που φωτισμένοι άνθρωποι συναντιούνται και η δημιουργία τους είναι φάρος και πυξίδα τόσο για τις τωρινές γενιές όσο και για τις μελλούμενες.

Μουσικός σύλλογος ΟΡΦΕΑΣ Αγρινίου λοιπόν. . .

Τρύφωνας Παπαλεωνίδας

  

          -------------------------------------------------------------------------------Ο Μουσικός Σύλλογος "ΟΡΦΕΥΣ" ΑγρινίουΟ Μ.Σ. Ορφέας Αγρινίου ιδρύθηκε το 1894 και είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός σύλλογος του Αγρινίου. Ίδρυσε την πρώτη φιλαρμονική η οποία τελικά περιήλθε στον Δήμο. 

Η πρώτη ανδρική χορωδία συγκροτήθηκε το 1936 και αλλάζοντας κατά καιρούς σύνθεση πήρε την τελική μορφή μικτής χορωδίας το 1954. Από τότε μέχρι σήμερα η χορωδία έχει κάνει πλείστες όσες εμφανίσεις στην πατρίδα μας και το εξωτερικό.

Φημισμένοι μαέστροι όπως ο Δενάρδος, ο Κούτνας διεύθυναν τη χορωδία επί σειρά ετών. Από το 1974 μέχρι το 1990 τη χορωδία διηύθυνε ο κορυφαίος συμπολίτης μουσικοσυνθέτης Δημ. Παπαποστόλου.

 Από το 1990 μέχρι το 1997 μαέστρος της χορωδίας, χρημάτισε ο νεαρός ταλαντούχος Γ. Ξενάκης. 

Την διαχρονικότητα του ο "Ορφέας" οφείλει στον αείμνηστο Πρόεδρό του Θανάση Ροντήρη, ο οποίος επί μακρά σειρά ετών (άνω των 45) προσέφερε την πολύτιμη ηθική και υλική στήριξη του και συνάμα τον ανεξάντλητο ζήλο του. 

Ο σύλλογος "Ορφέας", είναι στενά συνδεδεμένος με την 
Φιλαρμονική του Αγρινίου.Η Φιλαρμονική ξεκίνησε το 1896 ως τμήμα του Γυμναστικού Συλλόγου «Ηρακλής». Αρχιμουσικός τότε ήταν ένας Αυστριακός , γιος του Αρχιμουσικού της Κέρκυρας με το όνομα Σάϊλερ. Η φιλαρμονική πλαισίωνε τις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης .Η λειτουργία της Φιλαρμονικής διεκόπη το 1940 και ανασυγκροτήθηκε το 1949 με την επωνυμία « Μουσικός Σύλλογος ΟΡΦΕΥΣ».

Το 1960 στο Δήμο Αγρινίου , συστήθηκε νομικό πρόσωπο Φιλαρμονικής Δήμου Αγρινίου, όπου σε συνεργασία με το Μουσικό Σύλλογο "Ορφέας" συντηρούσε και διοικούσε τη Φιλαρμονική.Το 1995 ο Δήμος Αγρινίου ανέλαβε εξ' ολοκλήρου την χρηματοδότηση και διοίκηση της. Σήμερα αριθμεί 180 μουσικούς μέλη της και 400 περίπου μαθητές, οι οποίοι διδάσκονται δωρεάν μουσική και στελεχώνουν τη Φιλαρμονική .
Σήμερα τη Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου καθώς και την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής διευθύνει ο Αρχιμουσικός Βασίλειος Κ. Κονήδας.


ΠΗΓΕΣ:

Οι φωτογραφίες είναι από το αφιέρωμα 
"20 μοναδικές ιστορικές φωτογραφίες 
της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου"
του                ---------------------------------------------------------------------------------------


ΧΟΡΩΔΙΑ ΟΡΦΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ


Ο Μ.Σ. Ορφέας Αγρινίου ιδρύθηκε το 1894 και είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός σύλλογος του Αγρινίου. Ίδρυσε την πρώτη φιλαρμονική η οποία τελικά περιήλθε στον Δήμο. Η πρώτη ανδρική χορωδία συγκροτήθηκε το 1936 και αλλάζοντας κατά καιρούς σύνθεση πήρε την τελική μορφή μικτής χορωδίας το 1954. Από τότε μέχρι σήμερα η χορωδία έχει κάνει πλείστες όσες εμφανίσεις στην πατρίδα μας και το εξωτερικό.

Φημισμένοι μαέστροι όπως ο Δενάρδος, ο Κούτνας διεύθυναν τη χορωδία επί σειρά ετών. Από το 1974 μέχρι το 1990 τη χορωδία διηύθυνε ο κορυφαίος συμπολίτης μουσικοσυνθέτης Δημ. Παπαποστόλου

Από το 1990 μέχρι το 1997 μαέστρος της χορωδίας, χρημάτισε ο νεαρός ταλαντούχος Γ. Ξενάκης

Από το 1998 την χορωδία διευθύνει ο καταξιωμένος στον ελλαδικό χώρο μαέστρος Βαλεντίν Στεφάνωφ, πτυχιούχος του τμήματος Διεύθυνσης χορωδίας Πανεπιστημίου Σόφιας που οι λαμπρές επιδόσεις του στον χορωδιακό τομέα, εγγυώνται την επίτευξη των στόχων του συλλόγου.

Την διαχρονικότητα του ο <<Ορφέας>> οφείλει στον αείμνηστο Πρόεδρό του Θανάση Ροντήρη, ο οποίος επί μακρά σειρά ετών (άνω των 45) προσέφερε την πολύτιμη ηθική και υλική στήριξη του και συνάμα τον ανεξάντλητο ζήλο του. 

Τελευταίες σημαντικές παρουσίες:

 Γαλλία (Μασσαλία) 1997,

Κωνσταντινούπολη το 2000,

 Ιταλία (Ν.Τιρόλο) 2002, 

Τσεχία (ΟLOMUC)2004, 

Γερμανία (Limburg) 2005,

 Ελβετία(Βέρνη) international church music festival  2007,

 ΡΩΣΙΑ (Grand Prix st Petersburg) 2009,

 Βουλγαρία (GABROVO) 2011

Στις 3 Νοεμβρίου 2001 στην Ναύπακτο στο εξαιρετικής από πάσης άποψης 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ναυπάκτου <<Μίκης Θεοδωράκης>> απέσπασε το 2ο βραβείο.

 Το 2004 στο Διεθνές Φεστιβάλ του OLOMUC Τσεχίας απέσπασε το 2o βραβείο στην κατηγορία του φολκλόρ.

 Το 2009 στο Grand Prix st Petersburg απέσπασε το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία Θρησκευτική Μουσική και το 2011 στο Φεστιβάλ του Gabrovo  το 2ο βραβείο στην κατηγορία Μικτές Χορωδίες.

Είναι μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.

Τομείς Δραστηριοτήτων

Μικτή τετράφωνη Χορωδία

Μαέστρος


Ο Valentin Stefanov γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1960 στην πόλη Sevlievo της Βουλγαρίας, όπου τελείωσε και τις πρώτες βασικές σπουδές του. Το 1979  αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο της πόλης Russe της Βουλγαρίας. Το 1986 αποφοιτά από τη Μουσική Ακαδημία της Σόφιας.

Από το 1982 μέχρι και το 1988 εργάζεται ως καλλιτεχνικός διευθυντής διαφόρων μουσικών συνόλων στην ευρύτερη περιοχή της Sofia, της Kjustendil και της Berkovitsa. Από το 1988 έως και το 1990 διατελεί καθηγητής της Μουσικής Σχολής Θεάτρου της Sofia, διευθυντής της Ακαδημαϊκής Χορωδίας του Πανεπιστημίου της ίδιας πόλης, όπως επίσης και καθηγητής μουσικής στη δραματική και μουσική σχολή της Sofia.

Το 1990 έρχεται στην Ελλάδα, όπου και αναλαμβάνει, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα - την καλλιτεχνική διεύθυνση της χορωδίας «ΑΡΜΟΝΙΑ» της Πρέβεζας. Υπό τη διεύθυνση του, η χορωδία «ΑΡΜΟΝΙΑ» έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα τα εξής βραβεία στους αντίστοιχους διαγωνισμούς:  

1992, 1ο βραβείο στην κατηγορία folklore και αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των μικτών χορωδιών στο Δ. Χ. Φ. Αθηνών.

1993, 3ο βραβείο & χάλκινο μετάλλιο στο Δ. Χ. Φ. της Cantonigros Ισπανίας.

1994, ένα αργυρό & δύο χάλκινα μετάλλια στο Δ. Χ. Φ. Αθηνών.

1995, 3ο βραβείο & χάλκινο μετάλλιο στο Δ. Χ. Φ. «G. P. Da Palestrina» της πόλης του Βατικανό στην Ιταλία.

1996, 1ο βραβείο στο Δ. Χ. Φ. της Dobrich Βουλγαρίας

1996, Χρυσό, αργυρό & χάλκινο μετάλλιο στο Δ. Χ. Φ. Αθηνών.  

1998, 1ο βραβείο στην κατηγορία folklore και  δύο αργυρά μετάλλια στο Δ. Χ. Φ. Ρόδου.

2000, Χρυσό, αργυρό & χάλκινο μετάλλιο στο Δ. Χ. Φ. Αθηνών, Δύο πρώτα βραβεία στις κατηγορίες των Μικτών & Δωματίου Χορωδιών αντίστοιχα, καθώς και την αναγόρευση  της Μικτής Χορωδίας ως της «καλλίτερης ελληνικής χορωδίας για το 2000

2001, 2ο βραβείο στο Δ. Χ. Φ. της Montreux Ελβετίας. 

 Από το 1994  μέχρι σήμερα διατελεί καλλιτεχνικός διευθυντής της Μικτής Χορωδίας του «Λυκείου Ελληνίδων» Ιωαννίνων & έχει εμφανιστεί μαζί τους τόσο στο Δ. Χ. Φ του Loretto Ιταλίας , όσο & στην Πορτογαλία. Από την ίδια χρονιά εργάζεται & ως καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων.
Από το 1998 μέχρι σήμερα διατελεί καλλιτεχνικός  διευθυντής της Χορωδίας του μουσικού Συλλόγου  «ΟΡΦΕΥΣ» Αγρινίου, με την οποία  έχει εμφανισθεί σε πολλά  χορωδιακά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό απέσπασε τα εξής βραβεία.

2001 2ο βραβείο στο 1ο Δ. Χ. Φ Ναυπάκτου.

2004 2ο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ στο OLOMUC της Τσεχίας στην κατηγορία Φολκλόρ

2009 3ο βραβείο στο Grand Prix st. Petersburg   στην κατηγορία Θρησκευτική  Μουσική.

2011 2ο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ  στο GABROVO της Βουλγαρίας στην κατηγορία Μικτές Χορωδίες

Είναι παντρεμένος με τη καθηγήτρια Μουσικής Anelia Stefanova & έχει δύο κόρες. 

Διοικητικό Συμβούλιο

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΓΑΜΒΡΟΥΛΗΣ        ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΕΝΑ ΡΟΝΤΗΡΗ                                  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΦΗ ΙΩΑΝΝΟΥ                                     ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΑΝΝΥ ΤΣΙΤΣΙΜΕΛΗ                            ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ                       ΤΑΜΙΑΣ 

ΚΑΚΑΒΟΥΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ                ΜΕΛΟΣ

ΤΖΑΜΟΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                      ΜΕΛΟΣ

ΠΟΣΟΤΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                    ΜΕΛΟΣ

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ       ΜΕΛΟΣ

ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ                ΜΕΛΟΣ

ΨΗΛΟΥ ΜΑΡΙΑ                                      ΜΕΛΟΣ

ΨΙΛΙΩΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ                         ΜΕΛΟΣ


Μουσικός Σύλλογος «Ορφέας» Αγρινίου

Μικτή Χορωδία

Λορέτζου Μαβίλη 1, Παλαιός Σταθμός τραίνου, Αγρίνιο 

Υπεύθυνη Χορωδίας: Νένα Ροντήρη

τηλ: 2641022665
fax: 2641026461
Ε-mail: efsioannou@gmail.com                    ----------------------------------------------------------------------                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Η ίδρυση και η ιστορία του συλλόγου ΟΡΦΕΥΣ είναι συνδεδεμένη με την φιλαρμονική του Αγρινίου. Αν η έναρξη της λειτουργίας της φιλαρμονικής τοποθετείται στα τέλη του 19ου αιώνα (1890 ίσως),τότε πρέπει να τοποθετηθεί και η ίδρυση του μουσικού συλλόγου «ΟΡΦΕΥΣ». Όχι απαραίτητα ως αναγνωρισμένου και νομίμως συσταθέντος σωματείου, αλλά ως άτυπης  οργάνωσης προσώπων με σκοπό την λειτουργία της φιλαρμονικής, την μουσική παιδεία και τις μουσικές - καλλιτεχνικές εκδηλώσεις,  αφού ο πρώτος νόμος περί σωματείων (ν. 281 της 21/25 Ιουνίου 1914 «περί σωματείων») είναι μεταγενέστερος της ύπαρξης του συλλόγου και της λειτουργίας της φιλαρμονικής.

Έτσι ο σύλλογος Αγρινίου «ΟΡΦΕΥΣ» δικαιολογημένα θεωρείται ως ο αρχαιότερος σύλλογος του Αγρινίου, και είχε συμμετοχή στα δρώμενα του Αγρινίου (επίσημες τελετές, θρησκευτικές πανηγύρεις και λαϊκές υπαίθριες διασκεδάσεις)  με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του.   Το 1949 φέρεται να αναγνωρίστηκε ως σωματείο πλέον, από το Πρωτοδικείο Αγρινίου,  ο σύλλογος με την επωνυμία "Μουσικός Σύλλογος Αγρινίου ΟΡΦΕΥΣ". Δεν είναι όμως απολύτως βέβαιο, γιατί τυχόν προηγούμενη αναγνώρισή του πρίν από το 1935 δεν μπορεί να αποδειχθεί ελλείψει σχετικών αρχείων τόσο στο ίδιο το σύλλογο όσο και στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου (όπου πριν από το 1935 υπάγονταν το Αγρίνιο), λόγω καταστροφής των αρχείων του Πρωτοδικείου εκείνου.  

Ο Δήμος Αγρινίου το 1960 σύστησε  νομικό πρόσωπο Φιλαρμονικής Δήμου Αγρινίου, και στην αρχή συντηρούσε και διοικούσε  σε συνεργασία με το Μουσικό Σύλλογο "ΟΡΦΕΥΣ" τη Φιλαρμονική. Από το 1995 όμως ο Δήμος Αγρινίου ανέλαβε πλήρως την χρηματοδότηση και διοίκηση της.

Ο ΟΡΦΕΑΣ όμως παράλληλα με τη φιλαρμονική και τα τελευταία χρόνια χωρίς αυτή είχε και άλλες δραστηριότητες και η συμβολή του στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης ήταν πάντοτε σοβαρή και σημαντική. Αξιόλογο ρόλο έπαιξε η χορωδία του στην οποία συμμετείχαν πάντοτε διακεκριμένα μέλη της Αγρινιώτικης κοινωνίας και υπό την διεύθυνση μάλιστα τα τελευταία χρόνια του Δημήτρη Παπαποστόλου και άλλων σημαντικών αρχιμουσικών έλαβε με επιτυχία μέρος σε πολλές διοργανώσεις και διαγωνισμούς εντός και εκτός Ελλάδος.

Ο Μ.Σ. Αγρινίου «ΟΡΦΕΥΣ» δραστηριοποιείται επίσης και στην διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων (συναυλιών κλπ) με συγκροτήματα που μετακαλεί από το εξωτερικό και από άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Με τον ΟΡΦΕΑ Αγρινίου συνεργάστηκαν σημαντικοί Αρχιμουσικοί όπως Βαφειάδης, Σταυρόπουλος, Τζινιόλη, Κούτνας, Παπαδάκης, Μπάζιος, Τούλιος, Κουρούκλης, Κοσμάς, Περατινός, Βλάχος, Σαρρής, Φαναριώτης, ενώ πολλοί Αγρινιώτες που έμαθαν μουσική στον ΟΡΦΕΑ είχαν μεταγενέστερα αυτόνομη καλλιτεχνική και επαγγελματική καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  
           ------------------------------------------------------------------

ΠΗΓΕΣ
VIDEOS

ΟΡΦΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑΟ ΟΡΦΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑΔημοσίευση σχολίου